ACTUALITATE 18 februarie 2015

Asistenţii medicali din Covasna, nemulţumiţi că nu le sunt recunoscute studiile

de Mirela Cara Dragu | 891 vizualizări

În urma unei directive a Uniunii Europene prin care Parlamentul European a recunoscut mai multe profesii liberale la nivel european, în România a apărut un aspect critic legat de profesia de asistent medical generalist. Respectiva directivă dă posibilitatea asistentului medical din România să îşi exercite profesia oriunde în spaţiul comunitar, însă recunoaşterea este valabilă numai în cazul celor care au absolvit studiile profesionale după 2007.

Într-o conferinţă de presă organizată miercuri, cu scopul de a semnala nemulţumirile majore ale asistenţilor medicali în privinţa acestei probleme, liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a vorbit şi despre hibele sistemului de învăţămând care au condus la o serie de anomalii greu de soluţionat. El a subliniat faptul că în sistemul medical de la noi există două categorii de asistenţi generalişti: una compusă din cadre medicale care au obţinut diplome până în 2007, ale căror diplome nu sunt recunoscute la nivel european, şi a doua, compusă din cadre medicale care au absolvit după 2007 şi care se bucură de recunoaştere la nivel european.

La nivel naţional, 60% din cei care profesează astăzi în toate spitalele publice şi private sunt cei care au absolvit până în 2007. La noi în judeţ, situaţia este un pic mai complicată. Neavând un centru universitar care să scoată pe bandă rulantă asistenţi medicali cu studii superioare, practic noi astăzi ne situăm undeva la 90%-92% absolvenţi până în 2007”, a afirmat Neagovici.

Actualmente, asistenţii medicali care lucrează în spitalele noastre sunt o adunătură pestriţă de oameni cu studii efectuate foarte diferit. Există mai multe categorii de angajaţi: cei cu şcoală postliceală, care se apropie de pensionare; cei cu liceul sanitar, care a funcţionat în perioada 1982-1994 (aceştia au fost obligaţi să urmeze un curs de echivalare postliceală de un an); cei cu şcoală postliceală înfiinţată după 1990 până în 2007, nerecunoscuţi la nivel european; cei cu studii de scurtă durată sau cu colegiu până în 2007, nerecunoscuţi la nivel european; asistenţi medicali cu şcoală postliceală cu Bacalaureat, după anul 2007, recunoscuţi la nivel european; asistenţi medicali cu şcoală postliceală fără Bacalureat, după anul 2007, recunoscuţi la nivel european, şi avem asistenţi medicali cu studii superioare recunoscuţi la nivel european.

În acest context, asistenţii medicali sunt foarte nemulţumiţi pe de o parte pentru că nu le sunt recunoscute studiile şi experienţa în mod egal la nivel european, pentru cazul în care ar alege să lucreze oriunde pe teritoriul U.E., iar pe de altă parte pentru că eventualele cursuri de perfecţionare în vederea recunoaşterii studiilor ar trebui suportate pe cheltuială proprie.

Pe cale de consecinţă, în perioada următoare, Sanitas va lansa o acţiune de strângere de semnături cu scopul de a înainta către forurile superioare trei solicitări clare de reglementare a profesiei de asistent medical generalist:

1. Începând din anul şcolar 2015/2016 sau cel târziu 2016/2017, să existe o singură formă de şcolarizare pentru asistenţii medicali generalişti, şi anume studii superioare, ceea ce va trebui să oblige şi la obţinerea prealabilă a unei diplome de Bacalaureat.

2. Cursurile de revalorizare care se vor organiza pentru recunoaşterea celor care au absolvit până în anul 2007 să fie facile (să se organizeze în fiecare judeţ şi să fie gratuite).

3. Acordarea posibilităţii, prin modificarea legii naţionale a educaţiei, tuturor absolvenţilor de şcoală postliceală care au luat mai întâi examenul de Bacalaureat, de a-şi finaliza studiile la nivelul universitar, prin recunoaşterea unei părţi din programă, astfel încât să intre în anul III sau IV, la nivel de universitate, şi să îşi finalizeze studiile de asistent medical cu diplomă de licenţă.

„În aproximativ 30 de zile vom strânge semnături şi ne aşteptăm la câteva sute bune de semnături. Vom întocmi nişte memorii prin care vom arăta ce modificări ar trebui făcute pe legea educaţiei naţionale, pe ordinul Ministerului Educaţiei cu revalorizările şi pe profesia de asistent medical, pentru a lămuri pe viitor toate aspectele sesizate de noi ca fiind absurde. Pentru că acum totul este un haos total”, a declarat Vasile Neagovici, care a subliniat că în cazul în care revendicările nu primesc răspuns, revolta poate ajunge în stradă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Mudi, 19 februarie 2015
Dl. lider sindicalist Vasile Neagovici, liderul asistentilor cum puteti sa afirmati ca asistenţii medicali care lucrează în spitalele noastre sunt o adunătură pestriţă de oameni. Dumneata citeste integral
Poporul, 19 februarie 2015
"Pentru că acum totul este un haos total" Asa se exprima dl Neagovici ! Si "bine" le spune Intrebarea care se pune e unde se afla haosul? Apropo de faptul ca angajatii Spitalului din Baraolt nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.