ACTUALITATE 19 februarie 2015

EDITORIAL. E bucurie: Ponta dă de băut la tot poporul!

de Dumitru Manolăchescu | 710 vizualizări

psd-betiv

Premierul nostru a presimţit că îl paşte stresul DNA pe cumnat şi-a dat o fugă peste Ocean să se liniştească la un meci de baschet cu nişte elevi americani. E un obicei al lui când e stresat, putem înţelege, alţii îşi rod unghiile sau beau găleţi de gheaţă cu whisky. După ce a pierdut alegerile a dispărut în Dubai, unde toată lumea l-a recunoscut. Acum s-a orientat spre mari aglomerări urbane şi-a avut mai multă intimitate, nimeni nu ştie ce-a căutat în America şi ce-a făcut acolo. Nici nu contează, la urma-urmei, important e că între timp, în ţară, a fost arestat cumnatul dumisale, Herţanu, pentru nişte contracte frauduloase cu CJ Prahova, descoperite după săpături jurnalistice prin Comarnic. Şi mai important este că, imediat ce-a aterizat în ţară, Victor Ponta a simţit nevoia să contraatace deficitul de imagine creat propriei persoane, familiei sale şi partidului dominant pe care încă îl girează, de afacerile oneroase cu bani publici ale cumnatului. Ceva de genul „hai să dăm altceva de făcut poporului, să rumege nişte reduceri de taxe, impozite, să bea poporul o bere mai ieftină, să-şi facă speranţe pentru la anu’, poate uită episodul Herţanu”.

Aşa a apărut dezbaterea publică a noului Cod Fiscal, construit de ministrul de Finanţe Vâlcov special pentru alegerile de anul viitor. Nu că noul Cod n-ar fi necesar, dar specialiştii se întreabă cum se va acoperi gaura de 7 miliarde de lei pe an la bugetul statului creată de prevederile populist-electorale gândite de liderii unui PSD disperat să-şi cumpere cât mai multe voturi.

Să n-o mai lungim şi să spunem de-a dreptul că noul Cod Fiscal e prea bun ca să fie adevărat: reducerea TVA de la 24 la 20% în 2016 şi chiar 18% în 2018, reducerea TVA la produse alimentare (carne, peşte, legume, fructe) de la 24 la 9%, reducerea accizelor la combustibili şi alcool, deci ieftinirea benzinei, motorinei şi a băuturilor alcoolice, diminuarea cotei unice de impozitare de la 16 la 14% în 2019, eliminarea impozitului pe dividende...

Măiculiţă, ne-a pus Dumnezeu mâna-n cap! Aseară i-am auzit deja pe consumatorii de la snack-ul din colţ cântând de bucurie şi mulţumindu-i lui Ponta, că-i băiat de gaşcă şi dă de băut la tot cartierul: ieftineşte, Doamne, băutura... Păi nu? Mâncarea-i fudulie, băutura-i temelie. Unde mai pui că Ponta al nostru nu face ca Putinul lor, ăla a ieftinit şi el vodca, dar a scumpit alimentele, la noi se ieftinesc toate! Să zicem Doamne-ajută şi să mai facem o cruce, că uite cum ne-ajută cei de sus...

E drept, minunile astea se vor întâmpla, dacă se vor întâmpla, abia din 2016, unele din 2018-2019, ceea ce înseamnă că guvernul Ponta gândeşte pe termen lung. Ceea ce nici nu-i rău, şi autostrăzile le-a gândit la fel, în aproximativ 250 de ani România va avea mii de km. de autostradă şi va începe şi construcţia şoselei rapide Braşov-Comarnic... Atunci vom avea şi trenuri care vor prinde 80 de km. pe oră, să tot circuli! Faptul că măsurile astea pe placul poporului vin la pachet cu nişte creşteri mari de taxe şi impozite pe terenuri, pe clădiri, pe tot ce mişcă mai ales în amărâtele PFA-uri fără niciun salariat nici nu mai contează, pe cine mai interesează amănuntele astea când se ieftinesc benzina, berea şi vodca?!

Cu alte cuvinte, cârcotaşii de serviciu nu se bucură încă, ei întreabă: de unde se vor acoperi găurile de miliarde de lei pe an produse bugetului de stat de proiectul ăsta de Cod fiscal? Cine garantează că măsurile astea populiste vor putea fi susţinute de un buget sărac, anemic, lovit de evaziunea fără leac practicată pe scară largă? Va scoate noul Cod fiscal la suprafaţă veniturile ascunse de întreprinzători? De fapt, problema cea mai mare se referă la conţinutul uriaş de SF din prevederile astea, la diferenţa prea mare de timp dintre momentul anunţului victorios şi cel al aplicării efective a acestor noi măsuri. Practic, Guvernul Ponta dă de băut şi de mâncat la tot poporul pe banii altora, pentru că s-ar prea putea să nu-l mai intereseze guvernarea prin toamnă... Chiar şi fără Ponta, însă, promisiunile electorale funcţionează, iar PSD are nevoie uriaşă de voturi. Bine zicea un înţelept: deşteptul promite, prostul crede...

E o lovitură de imagine care-i face bine lui Victor Ponta şi partidului dumisale, îi mai scoate din mocirla în care îi tot bagă DNA-ul, dar eu unul nu sunt suficient de nerod ca să-mi fac planuri de viitor bazându-mă pe nişte eventuale pomeni electorale. Ponta a minţit atât de mult şi atât de evident în tot ce a făcut până acum, încât nu-l mai pot crede nici atunci când, eventual, e sincer. E o altă poveste cu Ponta şi lupul... Mai mult, Ponta şi PSD se bazează pe blana ursului din pădure când vine vorba de încasările la buget, în condiţiile în care prevederile din noul Cod fiscal produc o gaură de aproape 7 miliarde de lei pe an.

Cât despre ieftinirea alcoolului, chiar dacă nu duc nici eu paharul la ureche, trebuie să spun un lucru care n-o să placă multora: preţul alcoolului reflectă în mod direct sănătatea şi gradul de educaţie al naţiunii. Cu cât alcoolul este mai scump, cu atât poporul este mai sănătos şi solid educat. Şi invers: preţ mic la alcool, boală şi ignoranţă la oameni. Uitaţi-vă la ruşi şi lămuriţi-vă! La noi se ieftineşte băutura şi se scumpesc cărţile... Aferim, boieri dumneavoastră, bună treabă faceţi!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.