ACTUALITATE 22 februarie 2015

Activitatea din Primării şi Consiliul Judeţean a fost întreruptă vineri

de Mirela Cara Dragu | 586 vizualizări

Greva_Primarii

Vineri, în intervalul 10:00-10:30, activitatea din Primăriile localităţilor din judeţ, precum şi cea din Consiliul Judeţean, a fost întreruptă de greva de avertisment prin care angajaţii din Administraţia Publică Locală au încercat să atragă atenţia Guvernului României asupra faptului că niciuna dintre solicitările lor nu a fost soluţionată în mod favorabil până în prezent.

În timpul grevei de avertisment care a afectat aproape toate judeţele ţării, la sediul Prefecturilor a avut loc o videoconferinţă cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, pe diverse teme, între care s-a abordat şi problema grevei de vineri. La videoconferinţă a participat şi Ferencz Tibor-Lajos, preşedintele Sindicatului „Nova Vita” şi membru în Biroul Federal al FNSA, care a precizat că, din punctul lui de vedere, ora aleasă pentru această videoconferinţă, care s-a suprapus cu greva de avertisment, a fost total nepotrivită pentru că a distras atenţia de la revendicările angajaţilor din Administraţia Publică Locală. Ferencz ne-a declarat că ministrul Liviu Pop a fost întrebat care sunt şansele angajaţilor nemulţumiţi de a primi un răspuns favorabil pentru revendicările pe care le au. În replică, Pop a precizat că ştie şi înţelege situaţia din Administraţia Publică Locală şi că se încearcă găsirea de soluţii. „Din ’97 încoace, fiecare Guvern spune acelaşi lucru, dar niciodată nu s-a făcut nimic. Sunt de părere că dacă tăcem, nu avem nicio şansă. Trebuie să încercăm să forţăm mâna Guvernului – a spus Ferencz Tibor.

În prezent, 60% din angajaţii din sistemul administraţiei publice locale au un salariu sub nivelul minim pe economie. Un absolvent de facultate care ar dori să se angajeze în acest sistem, nu ar putea încasa un salariu mai mare de 800 lei pe lună. „Dacă Guvernul crede că se poate face performanţă cu asemenea salarizare, se înşală. Cei tineri vin, stau cel mult un an şi pleacă – a mai spus preşedintele sindicatului „Nova Vita”. Întrebat dacă Guvernul dispune de posibilitatea financiară de a acorda salarii mai mari angajaţilor din sistemul administraţiei locale, Ferencz a adăugat: „Păi să se uite la ce fac politicienii în România, că acolo sunt banii. Sunt ăia pe care ni-i fură. Să nu se întrebe unde sunt. Se duc pe căi oculte, iar marea parte a populaţiei este sărăcită. Din ’90 încoace, politicienii nu au făcut decât să fure ţara”.

Ferencz Tibor-Lajos a precizat că a verificat cum a decurs greva de vineri şi în primăriile şi consiliile locale din mai multe localităţi din judeţ. El a spus că totul s-a desfăşurat bine, că toată lumea implicată a participat la grevă, mai puţin în localităţile în care nu există sindicate, cum se întâmplă în Târgu Secuiesc.

Greva de vineri i-a afectat pe oamenii care erau programaţi la Primărie în intervalul orar 10:00-10:30, în vederea soluţionării unor probleme urgente. Câţiva dintre aceştia au fost obligaţi să aştepte cel puţin o jumătate de oră în faţa uşilor închise ale instituţiei. Întrebat ce crede despre problema creată, unul dintre cetăţenii veniţi să ridice un certificat de deces chiar în timpul grevei a spus: „Ce să cred?! Trăim în România şi asta spune tot.

Noi ne-am cerut scuze de la cetăţenii care ar avea probleme de rezolvat în acest interval orar, dar cumva trebuie să atragem şi noi atenţia asupra problemelor cu care ne confruntăm, ne-a spus Ferencz Tibor-Lajos, care afirmă că angajaţii din sistemul administrativ local sunt cel mai prost plătiţi din categoria bugetarilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 23 februarie 2015
"Păi să se uite la ce fac politicienii în România, că acolo sunt banii. Sunt ăia pe care ni-i FURA. Să nu se întrebe unde sunt. Se duc pe căi oculte, iar marea parte a populaţiei este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.