ACTUALITATE 24 februarie 2015

EDITORIAL. Când vezi doar paiul din ochiul altuia...

de Dumitru Manolăchescu | 821 vizualizări

Niciun preşedinte, niciun prim-ministru, niciun ministru, niciun mare mahăr de la Bucureşti nu s-a omorât cu firea să facă ceva pentru românii şi maghiarii din Covasna şi Harghita. (Adică altceva decât să le declare iubire veşnică şi necondiţionată... în schimbul voturilor, desigur, asta au făcut-o şi o fac toţi politicienii, români şi maghiari, fără deosebire). Şi când spun asta mă gândesc mai ales la „mahării” maghiari, originari din zonă, deci mult mai apropiaţi de băştinaşi decât, să zicem, Traian Băsescu, Ion Iliescu, Emil Boc sau Victor Ponta – ca să dau doar câteva nume despre care covăsnenii vorbesc mult şi nu de bine. Mă gândesc, de pildă, la senatorii şi deputaţii maghiari şi români din Covasna, dar mai ales la miniştrii maghiari din toate cabinetele ultimilor 25 de ani din România.

De ce ar trebui să aşteptăm să facă alţii mai mult pentru noi, cei din Covasna, decât facem, la o adică, noi? E mai uşor, mult mai uşor să-i înjuri pe Băsescu, pe Udrea, pe Boc sau pe Ponta decât să recunoşti că alde Nagy Zsolt, Markó Attila, Borbely László, Verestoy Attila, Márton Árpád, Horia Grama, alţi şi alţi miniştri, senatori, deputaţi maghiari şi români provenind din HarCov n-au mişcat un deget pentru dezvoltarea investiţiilor şi infrastructurii în cele două judeţe, pentru bunăstarea şi prosperitatea oamenilor. De vorbit au tot vorbit, că la asta se mai pricep unii dintre ei, au cerut şi au şi obţinut „drepturi şi libertăţi” şi multe promisiuni, care nu ţin nici de foame, nici de sete, nici de „mândrie naţională”. În rest, autorităţile statului, indiferent de poziţie geografică şi de etnie, s-au complăcut în generalităţi politice, în discursuri mobilizatoare sau acuzatoare şi în hoţii.

Da, în hoţii. Am început să descoperim şi hoţiile unor miniştri „de elită” ai UDMR, dar îi învinovăţim pentru drumurile proaste, pentru salariile mici, pentru lipsa de locuri de muncă, pentru proasta atmosferă interetnică din Covasna tot pe Băsescu şi Udrea, un cuplu la modă printre toţi cei care înjură „sistemul politic mafiot”. Am mai spus, cred, că n-aş paria nici un leu pe nevinovăţia Elenei Udrea, pentru simplul motiv că ambiţia şi lipsa de măsură i-au întunecat judecata suficient de mult ca s-o bage într-o bătălie cu Justiţia şi SRI din care nu va putea ieşi niciodată întreagă. Nu ştiu nici ce-l aşteaptă pe fostul preşedinte Băsescu, din câte îmi dau seama se pregătesc nişte dosare în care va trebui să spună tot ce ştie despre finanţarea unor campanii electorale de care a beneficiat şi el, şi PDL-ul. E de văzut până unde se va merge cu cercetările în această materie, din care nu vor ieşi curaţi nici alţi candidaţi la Prezidenţiale şi nici alte partide, pentru că toţi au exploatat resursele financiare ale unor oameni de afaceri în schimbul „protecţiei” şi sprijinului oferit de toate guvernele post-decembriste. Dar nu mă poate nimeni convinge că de vină pentru sărăcia în care se zbat covăsnenii sunt Băsescu şi Udrea. Nu există argumente credibile, altele decât „au tăiat salariile şi pensiile” sau „cu milioanele furate puteam şi noi trăi mai bine” – generalităţi cu iz de propagandă ieftină, valabile pentru adunările de partid sau manifestări electorale. Toţi puşcăriabilii partidelor spun că Băsescu le-a făcut dosare politice, în timp ce Udrea e vinovată şi pentru drumurile şi veniturile proaste ale covăsnenilor. Nu vi se pare mult prea simplu?!

Dacă ar dori cineva să cerceteze ce-a făcut ministrul Elena Udrea pentru Sf. Gheorghe şi judeţul Covasna, n-ar fi nevoie decât de o întrebare pe această temă adresată primarului Antal Árpád, preşedintelui Consiliului Judeţean, Tamás Sándor, altor oameni de afaceri care s-au ocupat de infrastructură şi turism. Ar afla cu această ocazie că ministrul Udrea a sprijinit mai mult decât oricare alt ministru de resort investiţiile din turism în oraşul nostru şi judeţul Covasna, în vreme ce desele vizite ale fostului preşedinte Băsescu în staţiunea Covasna, unde preşedinţia avea o casă de vacanţă, a atras atenţia românilor şi străinilor asupra valorilor culturale şi turistice ale zonei. Repet ca să nu fiu înţeles anapoda, cum se-ntâmplă destul de des: Elena Udrea nu va ieşi bine din încurcăturile în care a intrat pentru că... ştie ea de ce! Traian Băsescu va avea de luptat pentru a ieşi cu faţa curată din nişte dosare penale în care cu siguranţă va fi urmărit. Dar nici unul, nici altul nu sunt vinovaţi pentru sărăcia, promiscuitatea, tensiunile interetnice şi lipsa de speranţă care argumentează lipsa de vitalitate în materie de proiecte şi realizări concrete la nivelul judeţului nostru. Pentru toate astea noi şi-ai noştri suntem vinovaţi, adică miniştrii, senatorii, deputaţii, primarii de oraşe şi comune, oamenii politici, şefii de instituţii de la toate nivelurile, toţi cei pe care noi, locuitorii judeţului, i-am trimis într-un fel sau altul să ne reprezinte la nivel central sau local. S-ar putea să avem şi noi, cetăţenii obişnuiţi, vreo vină, poate n-am muncit destul, poate n-am ieşit în stradă pentru ce trebuie, poate n-am înjurat când şi pe cine trebuie...

Stăm prost şi-acum cu drumurile judeţului, dar am stat şi mai prost. Ţin minte cum, cu vreo 20 de ani în urmă, pe vremea când eram consilier municipal la Sf. Gheorghe, priorităţile erau aceleaşi: n-avem drumuri, d-le primar Almos, n-avem drumuri şi mor turismul şi afacerile din cauza asta, d-le preşedinte Demeter, ce ne facem? Şi nimeni nu făcea nimic, nici primarul, nici preşedintele Consiliului judeţean, nici vreun ministru de la UDMR – despre care ai fi putut crede că sunt mai legaţi, mai apropiaţi de nevoile covăsnenilor. De ce? Simplu: pentru că străinii trebuiau să vadă şi să audă cum sunt discriminaţi negativ maghiarii, cum nu se ocupă statul român de Secuime, cum sunt marginalizaţi şi cum autorităţile locale nu primesc nimic de la buget. Abia după ce a ajuns la primărie Antal Árpád şi la CJ Tamás Sándor s-au mai schimbat unele lucruri, cei doi au înţeles că „politica struţului” nu aduce nimic bun populaţiei judeţului şi-au admis să coopereze cu Bucureştiul pentru modernizarea şi dezvoltarea judeţului. Aşa că, înjuraţi-i cât vreţi pe Udrea, Băsescu, Boc, Ponta şi cine mai doriţi dvs., dar uitaţi-vă mai atent la ce ni se-ntâmplă, poate o să vedeţi şi bârna din ochiul covăsneanului, nu doar paiul din ochiul bucureşteanului!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
elena zubreczky, 25 februarie 2015
"Tonul" articolului este "impaciuitor", "caldicel"....incercati sa mai "clatiti" putin(daca ar mai avea vreo importanta acest lucru! )imaginea marilor corupti.Incercati sa gasiti vinovatia si unora si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.