ACTUALITATE 24 februarie 2015

Săptămână Culturală în stil parizian

de Mirela Cara Dragu | 541 vizualizări

Proiectul „La Belle Musique Française”, realizat de Monica Opra, va fi prezentat la Zilele Sfântu Gheorghe

Săptămâna Culturală din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe de anul acesta va cuprinde, pe lângă celelalte manifestări incluse în program, şi o premieră, care se va desfăşura la Sala Mare a Teatrului în ziua de 28 aprilie de la ora 19:00. Este vorba despre „La Belle Musique Française“, un proiect realizat de Monica Opra împreună cu L'Orchestre Castellani, care îşi propune să redea atmosfera Parisului de altădată, printr-un repertoriu ce conţine piese ale unor celebri interpreţi francezi precum Joe Dassin, Édith Piaf, Mireille Mathieu, Nana Mouskouri, Michael Legrand, Dalida, Zaz, Patricia Kaas, Lara Fabian şi mulţi alţii. Melodiile selectate vor fi interpretate într-o variantă originală, cu o puternică amprentă personală.

Concertul „La Belle Musique Française” este împlinirea unui vis mai vechi al artistei, care s-a concretizat când se aştepta mai puţin. Visul meu nu e de ieri, de alaltăieri. S-a adunat în câţiva ani. Noi am crescut cu muzica aceasta. N-am crezut vreodată că voi putea realiza un spectacol cu această muzică. Ştiam însă că dacă se va întâmpla ceva, o să vreau să fiu acompaniată de instrumente acustice, de o filarmonică. Tocmai din cauza aceasta visul mi s-a părut şi mai îndepărtat. Am mari emoţii, dar sunt convinsă că va fi bine – a mărturisit Monica Opra. L'Orchestre Castellani, grupul de instrumentişti care contribuie la împlinirea acestui vis, este compus din 16 artişti care fac parte din Filarmonica din Braşov şi care a mai avut colaborări cu artişti din Sfântu Gheorghe. Orchestrator este Vasile Crăiuţ, unul dintre oamenii care, după cum a afirmat artista, se implică în proiect cu foarte mare dăruire dincolo de faptul că, în cele câteva luni de când lucrează împreună, nu are niciun beneficiu material.

Partea de imagine, scenografie şi decoruri este asigurată de Ramon şi Andreea Grosos, care se vor strădui să redea cât mai bine atmosfera Parisului de odinioară. M-am simţit extraordinar să fiu invitat în colaborarea pe acest proiect. O să încerc să onorez acest proiect şi cu o serie de tablouri care vor fi expuse cu ocazia premierei – a spus pictorul Ramon Grosos, care va avea şi un moment artistic surpriză în timpul spectacolului.

Cei ce îşi vor cumpăra bilete la acest eveniment se vor bucura şi de alte surprize, cum este prezenţa pe scenă a Rozaliei Constantin şi a actorului Sebastian Marina, cu care artista va face duete în seara de 28 aprilie.

monica opra 3

Spectacolul are în spate şi o frumoasă poveste personală, care a condus la conturarea visului Monicăi Opra şi, implicit, la naşterea proiectului. El s-a născut dintr-o melodie, „La vie, l'amour, la mort”, cântată de Nana Mouskouri şi Lara Fabian, şi îi este dedicat bunicii artistei, în amintirea unuia dintre cele mai impresionante momente de despărţire. Este o melodie superbă pe care într-un fel sau altul o s-o dedic bunicii mele. Şi spectacolul acesta este într-un fel pentru bunica mea. Acum doi ani, ultima oară, pe mine m-a văzut în Sala Teatrului cântând şi, la sfârşit, mi-a zis: «Eu cred că este ultima oară când te mai văd fiindcă nu mai am mult.» Avea 82 de ani. N-au trecut nici două săptămâni şi s-a stins – ne-a povestit artista cu emoţie.

În ceea ce priveşte duetul cu Sebastian Marina, povestea este mai veselă. Când s-a oprit la muzica celebrei Dalida, Monica Opra s-a gândit că artista l-a avut de multe ori alături de ea pe scenă pe Alain Delon. Am vrut şi eu un Alain Delon, dar nu-l găseam. Apoi mi-am dat seama că Seba s-ar potrivi pentru că ştie să cânte şi are şi şarmul necesar – a povestit Monica.

Proiectul este o producţie a Asociaţiei de Tineret Ecou, care mizează pe sprijinul mai multor sponsori şi parteneri ce vor fi anunţaţi ulterior. „Noi credem că este unul dintre capetele de afiş ale Săptămânii Culturale de Zilele Sfântu Gheorghe din acest an – a afirmat Mădălin Guruianu, reprezentantul Asociaţiei Ecou.

Biletele pentru eveniment se vor pune în vânzare săptămâna viitoare. Preţul unui bilet va fi de 30 lei. Elevii, studenţii şi pensionarii vor beneficia de o reducere de 50%.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.