ACTUALITATE 26 februarie 2015

Destine ale femeilor şi opere la clarinet – cel de-al patrulea concert al stagiunii de concerte simfonice

de Covasna Media | 632 vizualizări

La sfârşitul lunii februarie soseşte la Sfântu Gheorghe Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, cu un concert simfonic inspirat din destine şi întâmplări ale femeilor. Acest următor concert al stagiunii concertelor simfonice va avea loc vineri, 27 februarie, de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului.

În program vom avea ocazia de a asculta uverturi celebre cum ar fi „Dansul Orelor” din opera „Gioconda” a lui Amilcare Ponchielli, „Semiramide” a lui Rossini, „Marşul Triumfal” din opera „Aida” a lui Verdi, sau „Nevestele vesele din Windsor”, opera comică al lui Otto Nicolai, toate acestea conţinând şi având la bază destine şi vieţi ale unor femei.

Dirijor va fi Romeo Rîmbu, artistul la oboi care şi-a perfecţionat cunoştinţele dirijorale în instituţii din Italia, iar în anul 1996 a fost elevul lui Erich Bergel în Budapesta. Este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea şi la Ploieşti, dar urcă foarte des pe scene şi în fruntea altor orchestre naţionale şi internaţionale. Numărul concertelor lui depăşeşte 600, având cinci înregistrări de albume la „Olympia” din Londra, din operele lui Dittersdorf, M.Haydn şi W.Pichl. De asemenea, ca şi interpret la oboi, are înregistrate albume din operele lui Dittersdorf, Haydn şi Mozart, la Casa de Discuri Electrecord. A dirijat mai multe concerte de prezentare ale compozitorului contemporan italian Luciano Simoni, dintre acestea fiind realizate 6 CD-uri la Casele de Discuri Inedita şi Agora.

Solistul serii va fi artistul la clarinet Bartha Géza, care şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică din Cluj Napoca, iar după absolvirea Academiei de Muzică Gheorghe Dima, din 1998 acesta şi-a continuat studiile la Hochschule der Künste-Fakultat Musik din Berlin. Este proprietarul unor numeroase recunoaşteri la nivel mondial, la ora actuală fiind membru al Orchestrei Musiktheater Görlitz din Germania. Deseori, el urcă pe scene din întreaga lume şi ca solist.

Program complet: Amilcare Ponchielli: „Dansul Orelor” din opera Gioconda, Claude Debussy: Rapsodie pentru clarinet şi orchestră, Carl Maria von Weber: 1. Concert la clarinet în F minor, op. 73, Gioachino Rossini: Uvertura Semiramide, Giuseppe Verdi: Marşul Triumfal din opera Aida, Vincenzo Bellini: Norma – uvertueă, Otto Nicolai: Nevestele vesele din Windsor – uvertură, Franz von Suppé: Pique Dame (Dama de Pică) – uvertură.

Abonamentul pentru concerte simfonice este valabil, dar se pot procura şi bilete la liber, din Biroul de Organizare Evenimente Culturale (Piaţa Libertăţii nr.1). Program vineri în intervalul orar 11–13.

Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Biroul de Organizare Evenimente Culturale, Casa de Cultură Kónya Ádám, Teatrul Tamási Áron, Teatrul Andrei Mureşanu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.