ACTUALITATE 26 februarie 2015

Recital de pian Sânziana Mircea la Arcuş

de Covasna Media | 1234 vizualizări

Sâmbătă, 28 februarie, Centrul de Cultură Arcuş organizează un recital de pian interpretat de pianista Sînziana Mircea. Concertul va începe de la ora 18, în sala de concerte a Castelului Szentkereszty. Centrul de Cultură Arcuș pune la dispoziţia publicului un autobuz cu plecare de la ora 17.30 din faţa Teatrului.

În program:

Ludwig van Beethoven: Sonata op 2 nr 3, Do Major | 3. C-dúr szonáta, op. 2.

Frédéric Chopin: Patru Mazurci op 33 | Négy mazurka, op. 33

Frédéric Chopin: Balada op. 23, nr 1 | 1. sz. ballada, op. 23

Alberto Ginastera: Danza de la Moza donosa

Sergei Rachmaninov: Sonata nr 2 op 36 | 2. szonáta, op. 36.

Sînziana Mircea este studentă în anul IV la Hochschule für Musik und Tanz Köln, Germania (Prof. Sheila Arnold). De asemenea, studiază la prestigioasa Accademia Pianistică Imola, Italia, la clasa Prof. Boris Petrushansky. În anul academic 2013/2014 a urmat și cursurile „Guildhall School of Music and Drama” din Londra, unde își va continua studiile din toamna acestui an cu o bursă integrală în cadrul programului de Masterat. La formarea sa au contribuit Prof. Christiane Karajev, Prof. Olga Szél, Prof. Stela Drăgulin şi Prof. Elena Dumitrescu. Sînziana Mircea dispune de o bogată experienţă scenică dobândită în diverse săli de concerte din Europa, Statele Unite ale Americii și Japonia. La numai 11 ani, Sînziana Mircea a susţinut primul său recital în SUA, urmat de un turneu efectuat la vârsta de 14 ani în cinci oraşe americane şi un turneu în Japonia la 20 de ani. De asemenea, Sînziana a concertat pe importante scene precum Tokyo Metropolitan Theater – Japonia, St.Martin in the Fields - Londra, PepsiCo Hall Recital Hall Fort Worth Texas USA, Ateneul Român, Centrul Cultural Arcuș, Bechstein Young Professionals Series – Köln și multe altele. În iunie 2014, Sînziana a fost unul dintre bursierii acceptați la Piano Texas Academy & Festival organizat de Texas Christian University School of Music & Van Cliburn Foundation în Fort Worth, Texas, SUA. În anul 2014, juriul prezidat de Președintele Academiei Române a desemnat-o pe tânăra pianistă drept „Cel mai bun student român din străinătate – Categoria Arte”, în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate. De asemenea, tot în 2014 Sînziana Mircea a fost inclusă în „Top 100 români care mişcă ţara prin puterea ideilor sau a faptelor lor”, realizat de Foreign Policy România, divizie a Washington Post. Înregistrări live din concertele sale au fost difuzate la BBC Radio 3, Radio România Muzical, radiourile naționale din Polonia, Suedia, Norvegia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Grecia, Croaţia, Slovacia etc. Sînziana Mircea a obținut primul premiu I la vârsta de 7 ani, urmat de numeroase alte premii, dintre care 12 au fost premii I obținute în competiții de pian din România, Grecia, Italia, Spania, Austria. Dintre cele mai recente pot fi menționate „Plathner's Eleven Prize” la Rotary International Piano Competition, Palma de Mallorca, „Liszt Prize” și „Münchner-Klavierpodium Prize” acordat de Viena Young Pianists. De asemenea, tânăra a participat la numeroase cursuri de măiestrie cu mari personalităţi, precum pianiștii Aldo Ciccolini, John Perry, Veda Kaplinsky, Peter Donohoe, Dan Grigore.

Aprecierile criticilor:

„De o sensibilitate măiastră, Sînziana Mircea este acel gen de artist care este asimilat de îndată de către mediul cultural în care evoluează.” (Radio România Cultural, Martie 2014)

„Sînziana Mircea a fascinat audiența prin muzica sa.” (Toyama Newspaper, Japonia, 27 noiembrie 2012).

„Sînziana Mircea este o valoroasă pianistă în vârstă de 19 ani, considerată de mulți specialiști drept lideră a generației sale. Sînziana Mircea a realizat cel mai consistent şi complex recital de pian pe care l-am putut asculta în actuala „Stagiune de marţi seara”.” (Dan Ghineraru – Critic muzical, Radio România Muzical, Martie 2012)

„Este o muziciană inteligentă, sensibilă, cu un ton cald şi cu o mare plăcere de a cânta pe care a împărtăşit-o cu generozitate publicului. Cu un program de o mare complexitate simfonică, redat cu talent, cu o foarte bună tehnică pianistică şi o pregătire riguroasă, răsplătit cu aplauze îndelungi.” (Jeanine Costache – Critic muzical, Radio România Muzical, Martie 2013)

„Muzicalitatea comunicativă, inteligenţa, coerenţa adresării, buna cultură profesională, sentimentul stabilităţii, al lucrului bine rostuit. Cultura actului pianistic întâlneşte în acest caz un anume tip de inteligenţă sensibil orientată, aspect care susţine apariţiile în concert ale acestui ambiţios tânăr muzician.” (Dumitru Avakian – Critic muzical, Revista „Romania Literara”, nr 48/2011, nr. 13/2012)

„Sînziana Mircea este o excelentă pianistă, fiind dotată cu o mare sensibilitate,dublată în același timp de calități tehnice deosebite ce vin să susțină indubitabil o mare carieră de pianistă. Ea este înzestrată cu o cultură și o inteligență dintre cele mai strălucite ale tinerei generații.” (Ecaterina Stan – Critic Muzical și Producător, Radio România, 2 mai 2011)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.