EDUCATIE 1 martie 2015

Laboratori Nationali di Frascati a ajutat trei elevi din Sfântu Gheorghe să se orienteze în carieră

de Mirela Cara Dragu | 1197 vizualizări

Trei elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” s-au întors săptămâna trecută din Italia, unde, timp de o săptămână, au participat la cursurile deschise de Institutul Naţional de Fizică Nucleară (Laboratori Nationali di Frascati) pentru elevii din întreaga Europă. Anul acesta au participat 67 de elevi din mai multe ţări, precum Franţa, Anglia, Germania, Italia, România, Bosnia şi Herţegovina, Danemarca.

Sorin Lucanu, Vlad Ciolan şi Cosmin Roşu, elevi în anii terminali la CNMV, însoţiţi de directoarea Colegiului, Luminiţa Costea, au avut astfel prilejul de a veni în contact cu informaţii şi experimente noi din domeniul fizicii, dar şi de a descoperi alte moduri de predare şi de abordare a materiei, care diferă de cele curriculare, îmbogăţindu-şi cunoştinţele, dar şi experienţa de viaţă.

Directoarea CNMV ne-a informat că, începând din 2011, a mers în fiecare an la acest schimb de experienţă cu elevii interesaţi de fizică. Institutul italian organizează astfel de cursuri doar o dată pe an, la începutul lunii februarie. La cursurile respective pot participa maximum trei elevi dintr-o şcoală. Aceştia trebuie să deţină cunoştinţe temeinice de fizică şi au posibilitatea de a alege două din patru experimente, dar şi de a asista la cursuri pe diverse teme din domeniu, astfel încât să înţeleagă mai uşor ce anume presupune activitatea de cercetare. „Participăm cu elevii din CNMV din 2011 încoace, în fiecare an. Trebuie să spun că în fiecare an am participat datorită unor oameni care ne-au înţeles şi ne-au ajutat şi cărora le mulţumim. Anul acesta am avut alături de noi cinci sponsori. Sperăm că ne vor fi alături şi în anii care vor urma, pentru că în urma acestui schimb de experienţă, copiii decid ce vor face în anii de după absolvire. Este deci o experienţă decisivă pentru ei – ne-a spus prof. Luminiţa Costea.

Participarea la astfel de seminarii este totodată un bun prilej de a fi la curent cu tot ce se întâmplă în domeniul cercetării în ultimul timp. Anul acesta, cei trei elevi au avut ocazia de a participa şi la un simpozion cu privire la stelele neutronice. Sunt subiecte de interes pentru public, pe care cei de acolo le explică şi care nu sunt expuse neapărat la nivelul ştiinţific, ci într-un limbaj accesibil tuturor – a precizat directoarea CNMV.

Experienţa trăită la institutul Italian i-a ajutat pe tinerii participanţi să decidă ce cale vor urma după terminarea liceului. Sorin Lucanu, elev în clasa a XI-a, s-a întors hotărât să devină cercetător. „Am participat la multe experimente şi mi-a plăcut foarte mult. M-am simţit cercetător pentru o săptămână şi această experienţă m-a influenţat. Pe viitor, o să aleg fizica drept carieră– ne-a mărturisit el.

La fel de hotărât s-a întors şi Cosmin Roşu, elev în clasa a XII-a, care spune că acest schimb de experienţă i-a întărit convingerea că trebuie să se îndrepte către electricitate şi informatică. „Mi-a plăcut experienţa trăită în Italia. M-a ajutat să mă hotărăsc în legătură cu ce îmi doresc să fac în viitor, să îmi dau seama ce îmi doresc, de fapt, şi anume electricitate, combinată cu informatică. M-au impresionat oamenii care erau foarte deschişi, foarte zâmbăreţi – şi mă refer aici la profesori – ne-a povestit el.

Vlad Ciolan, elev în clasa a XI-a, a fost la fel de impresionat de tot ce a văzut la Institutul din Frascati, însă doreşte să studieze fizica mai mult ca pe un hobby, fiind deja hotărât să urmeze cursurile unei facultăţi de Drept. „A fost o experienţă unică. Experimentele au fost bine alese. Am ales experimente despre unde gravitaţionale şi radiaţii de sincrotron. Pe viitor însă voi merge la facultatea de Drept” – a declarat el.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.