ACTUALITATE 2 martie 2015

Nouă elevi de la CNMV ar putea ajunge la un concurs de informatică în SUA

de Mirela Cara Dragu | 940 vizualizări

Nouă elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” au prilejul de a participa la un concurs de informatică teoretică şi aplicată, organizat de American Computer Science League, la care Colegiul din Sfântu Gheorghe este prezent încă din 2007.

Conform explicaţiilor furnizate de profesoara de informatică Mariana Ştefănescu, datorită căreia mulţi elevi au ajuns să câştige astfel de competiţii, concursul este unul foarte dificil şi se desfăşoară în două etape. O etapă are loc pe internet şi cuprinde atât o probă teoretică de şase până la opt întrebări, cât şi o problemă practică, ce trebuie rezolvată în 72 de ore. Concursul are şi mai multe niveluri de studiu: seniori, intermediari şi juniori. Grupele câştigătoare pot fi de trei sau de maximum cinci copii. Şcoala noastră s-a înscris cu două echipe. O echipă de intermediari (trei copii în echipă) şi o echipă de seniori (cinci copii în echipă) – a precizat Mariana Ştefănescu, care a adăugat că echipele respective au primit număr maxim de puncte atât pe echipă, cât şi individual. „Unele probleme sunt din afara programei şcolare. De aceea, copiii beneficiază de pregătire suplimentară două ore săptămânal pe care eu le desfăşor benevol. Copiii sunt atât din clasa mea, cât şi din clasa doamnei prof. Török Adèl – ne-a mai spus prof. Ştefănescu.

Concursul de anul acesta se desfăşoară în Orlando (Florida), în perioada 16-25 mai. Copiii care vor ajunge acolo vor participa la o probă teoretică, unde vor fi premiaţi, apoi la un concurs practic în care trebuie să rezolve între trei şi cinci probleme direct pe calculator. Participanţii nu primesc recompense în bani, dar se vor bucura de o importantă recunoaştere a meritelor.

Sponsorizări de la foşti elevi

Distanţa foarte mare, taxele pentru obţinerea vizei şi numărul de zile petrecute în Statele Unite presupun costuri foarte mari pentru deplasare. Problema financiară este una cu care CNMV se confruntă în fiecare an în care o echipă este admisă la concursul organizat de American Computer Science League. De regulă, banii pentru aceste deplasări au venit din sponsorizări. „Uimitor, anul acesta este primul an când reuşim să primim sponsorizări de la foşti eleviVictor Ştefan, Mihai Bojin, Răzvan Creangă, Patricia Ţiţeiu, Radu Roibu, Liviu Brânză, Andrei Papacea – unii dintre aceşti elevi au fost membri ai altor echipe care au mers acolo. De asemenea, am primit bani şi de la părinţi. Totuşi, anul acesta suma de bani este foarte mare pentru că biletul de avion este foarte scump. Deplasarea se situează undeva în jurul a 1.500 de euro per persoană – ne-a informat Mariana Ştefănescu.

Acest concurs nu este doar un moft. El are o importanţă covârşitoare în cariera elevilor care ajung să participe la el. Pe de o parte, pentru că dacă vor dori primesc şansa de a fi uşor integraţi într-o ligă americană de informatică, pe de altă parte, pentru că multe facultăţi din ţară îi admit fără examene pe copiii care câştigă un astfel de concurs. „Avantajele copiilor sunt multiple. Un an întreg au fost pregătiţi în plus. Apoi, primesc nişte plăcuţe special făcute de cei de acolo, doar dacă ocupă locul I cu punctaj maxim. Un copil care merge la acest concurs, la un moment dat ar putea avea şansa să lucreze pe teritoriul SUA. Andrei Papacea, un fost elev care a ajuns acolo, lucrează deja în domeniu. A făcut acolo Facultatea de Informatică şi face Masterat acum. Avem doi copii care au intrat la Cluj-Napoca la Facultatea de Informatică cu media 10, datorită acestui premiu, fără să mai dea examen. La Iaşi, am avut patru copii care au intrat la facultate pe baza acestui premiu – a prezentat prof. Ştefănescu beneficiile pe care le au elevii care reuşesc să câştige concursurile ligii americane.

Mai e nevoie de aproape 2.000 de euro

Deşi a beneficiat de ajutor şi din partea Asociaţiei de Tineret „Ecou” şi a Clubului Kiwanis, echipa ar mai avea nevoie de aproximativ 2.000 de euro. În general, la acest concurs se înscriu elevii ai căror părinţi au posibilitatea de a suporta cheltuielile deplasării. La rândul lor, profesorii însoţitori îşi plătesc integral toate cheltuielile. Problema este că şcoala urmăreşte să le acorde posibilitatea de a se dezvolta şi unor elevi care sunt foarte bine pregătiţi, dar care au probleme de natură financiară. În aceste cazuri, este nevoie de un întreg proces de strângere de bani. „Avem un cont la Asociaţia Pedagogilor Români unde se pot face donaţii în bani. De fiecare dată luăm copii care sunt foarte buni şi ai căror părinţi îşi pot permite să plătească. În general am reuşit să strângem bani. În alţi ani am primit de la Primărie. Anul acesta am depus proiect şi ne-au refuzat. Am depus proiect şi la Consiliul Local. Nu s-au dat încă rezultatele – a mai spus Mariana Ştefănescu, care speră ca cei nouă elevi să reuşească să îşi împlinească visul de a participa la o competiţie de asemenea proporţii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Marian M, 4 martie 2015
"Avem un cont la Asociaţia Pedagogilor Români unde se pot face donaţii în bani." scrie citatul, dar care este contul? poate se gasesc oameni generosi care pot dona online
ASociatia Procovasna, 3 martie 2015
Pacat ca nu se promoveaza mai intens astfel de stiri despre copiii deosebiti ai Romaniei. Din pacate, in Romania, daca nu ajungi pe la Maruta sau pe la Capatos prin emisiuni, nu te stie nici citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.