ACTUALITATE 3 martie 2015

O nouă șansă pentru tineri

de Mirela Cara Dragu | 872 vizualizări

Programul The Duke of Edinburgh’s International Award a fost lansat în județul Covasna

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Covasna a lansat marţi programul The Duke of Edinburgh’s International Award în judeţul Covasna. Acesta are drept scop facilitarea accesului tinerilor la programe de educaţie şi dezvoltare personală. Evenimentul de lansare a avut loc la Arcuș, în prezența mai multor oficialități, printre care reprezentantul Casei Regale a României, Alteţa Sa Principele Nicolae, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, reprezentanți ai DJST Covasna, precum și tineri care s-au afirmat deja în diferite domenii.

Orice drum cere efort

Ambasador al programului, Alteţa Sa Principele Nicolae le-a vorbit celor prezenți despre experiențele sale personale și i-a îndemnat să nu cedeze greutăților, pentru că efortul lor va fi răsplătit.

„Mă bucur să fiu aici în mijlocul dumneavoastră în calitate de ambasador al programului. Cei care sunteţi noi în program veţi descoperi o nouă lume a provocărilor la nivel personal în mijlocul colegilor şi în domeniile în care veţi face voluntariat” – și-a început discursul principele Nicolae. Acesta a povestit despre experiența pe care a trăit-o pe vremea când și-a propus să escaladeze un munte în Kenya. Efortul l-a pus la încercare, dar a continuat și spune că va repeta experiența. De asemenea, principele a vorbit despre reticența pe care a avut-o pe vremea când a început să se implice în activități de voluntariat, însă a subliniat că pe parcurs și-a schimbat punctul de vedere și a devenit mai bogat prin experiențele acumulate. „Fără voluntariat cred că nu putem să înţelegem ce înseamnă comunitate, ce înseamnă să dăm ceva înapoi societăţii” – a spus reprezentantul Casei Regale.

Întrebat ce înseamnă pentru Casa Regală să patroneze astfel de evenimente dedicate tinerilor, Principele Nicolae a spus că, prin acest program, dar și prin altele, Casa Regală investește de fapt în viitor. „Întotdeauna Casa Regală a sprijinit multe lucruri din cultură, precum şi tinerii, şi investim timpul nostru în viitorul nostru şi asta înseamnă tinerii. Programul The Duke of Edinburgh’s International Award este cel mai bun program din România pentru tineri, pentru educaţie, pentru cultură, voluntariat şi mai multe lucruri care vor fi foarte folositoare pentru fiecare participant” – a declarat principele Nicolae.

Program salutat de tineri

La evenimentul de la Arcuș a participat și covăsneanca Bianca Dragomir, ambasadoare de tineret a României la Organizația Națiunilor Unite (ONU). „Este un program non-competitiv, şi acesta este un lucru important în lumea adolescenţilor, pentru că, de obicei, elitele se măsoară prin prisma rezultatelor la competiţii şi s-ar putea ca aceasta să nu fie singura măsură corectă sau, uneori, să denatureze, pentru că oamenii înţeleg competiţia şi uită scopul sau experienţa în sine. Faptul că nu există un câştigător clar la final, desemnat în opoziţie cu perdanţii, cred că este un lucru foarte bun” – ne-a declarat Bianca Dragomir. La evenimentul de lansare a programului pentru tineri a participat și Ștefania Ursică, profesoară la CNMV, cea care a câștigat acum câţiva ani Olimpiada Internațională de Geografie. Aceasta i-a îndemnat pe cei prezenți să fie deschiși la lumea din jur și să se bucure de lucrurile care îi înconjoară.

Duke Arcus Principele Nicolae martie 2015 - 2

Oportunitatea de a alege

Reprezentantul DJST Covasna, Cătălin Lazăr, a declarat că instituția din care face parte derulează și alte programe, scopul fiind acela de a le oferi tinerilor posibilitatea de a alege ce li se potrivește cel mai bine. „Suntem datori înainte de a trage concluzii să oferim aceste alternative cel puţin noi ca autoritate, noi ca Direcţie Judeţeană pentru asta cred eu că existăm în primul rând. Pentru a oferi această oportunitate de educaţie non-formală. Aş vrea să subliniez că nu este singurul program. Direcţia Judeţeană a încercat să aducă programe de educaţie tocmai pentru ca tinerii să poată, trecând prin ele, să-şi aleagă ce cred ei că li se potriveşte mai bine. Ceea ce este important în acest program este faptul că este non-competitiv. Cred că este o nouă abordare. Din punctul meu de vedere este abordarea corectă. Noi, din păcate am ajuns în sistemul formal de educaţie să formăm doar pe bază de competitivitate şi rezultate imediate cu orice chip. Cred că este greu ca cineva să decidă dacă un copil introvertit este mai slab sau inferior unuia mai acerb şi cu un spirit mai dezinvolt. Haideţi totuşi să fim cumva echitabili faţă de toţi şi să le oferim o şansă” – a declarat Cătălin Lazăr.

Ca un prim pas concret, acesta a amintit că în zilele de 13 şi 14 martie va fi organizat, în colaborare cu conducerea Şcolii Populare de Artă din Sfântu Gheorghe, un curs pentru tinerii care vor deveni lideri Award.

Cum funcționează programul

Orice tânăr cu vârsta cuprinsă între 14 şi 24 de ani poate parcurge programul The Duke of Edinburgh’s International Award. Cu sprijinul Liderilor Award (profesori de liceu/lucrători de tineret), participanţii îşi aleg activităţi şi îşi stabilesc obiective de dezvoltare personală în cadrul fiecăruia dintre următoarele domenii: voluntariat, activităţi fizice, abilităţi personale, aventură. Programul are 3 nivele: bronz, argint și aur. La nivelul de aur, participanţii trebuie să parcurgă adiţional un Proiect Rezidenţial, care implică a locui şi a desfășura activități în folosul comunității. Fiecare nivel este progresiv și cere mai multă implicare de timp şi dedicare din partea participanţilor: bronz 3-6 luni, argint 6-12 luni, aur 12-18 luni.

Programul The Duke of Edinburgh’s International Award a fost lansat în anul 1956 în Marea Britanie, iar în ultimii 60 de ani a facilitat accesul la educaţie şi dezvoltare personală unui număr de peste opt milioane de tineri din peste 140 de ţări. În România programul a fost introdus în anul 1991 şi s-a dezvoltat după 2011. Începând cu iunie 2013, acesta este patronat de Principesa Margareta a României.

De la lansarea oficială din 2013 a programului, Award-ul a cunoscut o extindere rapidă, formând peste 300 de adulți voluntari ca Lideri Award, 20 de formatori care fac posibilă răspândirea programului în toate comunitățile din țară și peste 40 de supraveghetori și evaluatori, care asigură calitatea desfășurării secțiunii de Aventură. Până în prezent peste 2000 de tineri au luat parte la acest program, descoperindu-și noi abilități și dezvoltându-le pe cele existente.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.