ACTUALITATE 9 martie 2015

Ziua mondială a faunei și florei sălbatice, sărbătorită şi în Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 609 vizualizări

Asociația Vadon a inițiat serbarea Zilei Mondiale a Faunei și Florei Sălbatice, care a avut loc pe data de 3 martie pentru prima dată în Sfântu Gheorghe. Această zi este sărbătorită de anul trecut pe mapamond.

Asociația Vadon împreună cu Asociația Culturală și de Tineret MUKKK, în colaborare cu Asociația Ispiláng au încercat să atragă atenția publicului prin organizarea diferitelor programe pentru toate vârstele conştientizând astfel scopul şi importanţa acestei zile.

Serbarea evenimentului a avut loc la Casa Bene în cadrul Expoziției Cinegetice a Ținutului Secuiesc, unde peste 60 de copii au însuflețit personaje ale poveștilor cu ursul și vulpea, prin formarea acestora din hârtie, sub îndrumarea profesorului pedagog Péter Kinga. La sfârșitul programului copii și-au putut luat acasă ranița de poveste împreună cu marionetele pregătite şi cu textul poveştilor care au stat la baza activităţilor creativ-educative ca sursă de inspiraţie, astfel având posibilitatea de a reciti și rejuca oricând povestea.

Cu această ocazie a fost difuzat şi filmul documentar „Vânătoarea cu șoimul în zilele noastre”, urmat de seminarul profesorului pensionar Ambrus László, ornitolog amator, membru al Asociaţiei ornitologice Rara Avis, care după vizionarea filmului ne-a reamintit că în zilele noastre supraviețuirea faunei și florei sălbatice se află deja în mare pericol, din cauza comerțului ilegal pe plan internațional. Prin exploatare în exces și distrugere, omul decide soarta miilor de animale şi plante sălbatice. Responsabilitatea noastră este conservarea biodiversității, a habitatelor și protejarea speciilor amenințate cu dispariția, a explicat în prezentarea sa.

Dragostea de natură și pasiunea pentru păsări a lui Ambrus László este deja cunoscută atât în Bazinul Carpatic cât şi în străinătate, deoarece el a reprezentat România şi la diferite întâlniri internaționale ale șoimarilor.

Totodată, în cadrul programelor, Székely Judit, din partea Asociației Vadon, a prezentat publicului interesat, că în anul 2013 Adunarea Generală a ONU a decis ca pe data de 3 martie, ziua în care s-a adoptat Convenția cu privire la comerțul internațional cu specii ale faunei şi florei pe cale de dispariţie (CITES), să se sărbătorească începând din 2014 Ziua Mondială a Faunei și Florei Sălbatice (World Wildlife Day).

Convenția de la Washington, cunoscută sub numele de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Convenția privind comerțul internațional al speciilor pe cale de dispariţie de faună și floră), a fost adoptată de către ONU în data de 3 martie 1973 cu participarea a 80 de țări. Convenția este în vigoare de la 1 iulie 1975, fiind un sistem strict de autorizare și control, care reglementează comerțul internațional aproximativ a 35.000 de specii de animale și plante sălbatice. Această convenție a fost concepută cu scopul de protejare maximă a speciilor periclitate din fauna și flora sălbatică. La această convenție internațională interguvernamentală, România a aderat în 1994, de atunci fiind implicată în reglementarea comerțului internațional al animalelor și plantelor sălbatice. Până în 2014 a crescut la 180 numărul acelor state care se angajează la controlul comerțului internațional al speciilor protejate.

Prin urmare, ziua de 3 martie a fost aleasă să reprezinte Ziua Mondială a Faunei și Florei Sălbatice, pentru a sărbători şi a creşte gradul de conştientizare pentru natura sălbatică, dar şi pentru a recunoaște rolul important pe care îl are CITES: asigurarea că schimburile comerciale internaționale nu ameninţă supravieţuirea speciilor.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Faunei și Florei Sălbatice este sărbătorită în întreaga lume valoarea naturii sălbatice şi a contribuțiilor sale, pornind de la nivel ecologic, genetic, social, economic, ştiinţific, educaţional, cultural, recreativ sau estetic și până la dezvoltarea durabilă.

Asociaţia Vadon va sărbători anual această zi, deoarece este o ocazie bună pentru a atrage atenția a cât mai multor oameni să protejeze natura, care la urma urmei înseamnă și protecția noastră. Să acordăm atenție și lumii sălbatice!

În data de 22 martie va fi sărbătorită peste tot în lume Ziua Mondială a Apei. Cu această ocazie, Asociația Vadon și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aquasic vor organiza în colaborare evenimentul cu titlul „Puterea de vindecare a apei”, care va avea loc la Centrul de tratament din Malnaș Băi, în data de 20 martie, începând cu ora 17.00.

Enikő Török, Asociaţia Vadon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.