ACTUALITATE 10 martie 2015

Reflex3 aduce un fragment din Cricoteka lui Tadeusz Kantor la Casa cu Arcade

de Covasna Media | 852 vizualizări

Festivalul Internaţional de Teatru Reflex3, din 18-31 martie, se va desfăşura sub semnul unui punct de reper pentru oricine rătăceşte pe terenul teatrului – regizorul, poetul-dramaturg, pictorul şi teoreticianul polonez Tadeusz Kantor (1915-1990), care şi-a identificat activitatea artistică drept un „joc de noroc, plin de mistificare şi perversitate. (...) Nu e adevărat că artistul este un erou şi un cuceritor neînfricat, aşa cum ne învaţă o legendă convenţională. Credeţi-mă, este un om sărman, iar contribuţia sa e neputinţa, căci a ales să stea faţă în faţă cu spaima.”

Spectatorii Reflexului3 pot vedea cum a stat Tadeusz Kantor faţă în faţă cu spaima printr-un mic voiaj prin universul Cricotecii, alături de doi actori ai Teatrului Cricot2, Andrzej şi Teresa Wełmiński. Cricot 2 este numele unui teatru fondat de Kantor, în 1955, teatru care nu a existat ca instituţie şi nu a avut un sediu stabil. Numele acestui teatru îl poartă astăzi Centrul de Documentare despre Arta lui Tadeusz Kantor sau Cricoteka de la Cracovia.

Tadeusz Kantor s-a născut în 1915, la Wielopole, în Polonia, şi a rămas în istoria culturală a secolului XX drept un inovator al artelor vizuale. Pentru regizorul polonez, teatrul este condiţionat de rememorare şi este o artă care resimte continuu respiraţia morţii, pentru că, spune Kantor, „Memoria transferă realitatea în trecutul care moare în continuu”.

Centenarul Tadeusz Kantor din Reflex3 cuprinde o Expoziţie de fotografie şi proiecţii cu trei spectacole de teatru TV: „Clasa moartă” (pe 19 martie), „Wielopole, Wielopole” (pe 24 martie) şi „Astăzi este ziua mea” (pe 26 martie). Toate la Casa cu Arcade.

Evenimentele prin care Reflex3 marchează 100 de ani de la naşterea lui Tadeusz Kantor sunt organizate cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.