ACTUALITATE 16 martie 2015

Aproape 10.000 de carduri aşteaptă la ghişeele CAS Covasna să fie ridicate de asiguraţi

de Mirela Cara Dragu | 569 vizualizări

După şase luni de când a început procesul de distribuire a cardului naţional de sănătate, o bună parte din populaţia ţării nu a intrat încă în posesia acestuia. Această problemă există şi la nivelul judeţului Covasna unde, conform datelor transmise de CAS Covasna, 9.705 carduri aşteaptă să fie ridicate de la ghişeele instituţiei.

Pentru o mai mare eficienţă în distribuirea cardurilor, conducerea CAS Covasna a suplimentat numărul de angajaţi la ghişeele instituţiei, însă oamenii nu par să se grăbească să îşi ridice aceste documente medicale. Într-o primă fază, cardurile respective au fost expediate prin Poşta Română, dar nefiind preluate de destinatari s-au întors la sediul CAS. În total, la nivelul Judeţului Covasna au fost distribuite 146.271 carduri prin serviciile poştale şi 900 predate la ghişeul instituţiei, până la data de 13 martie. În prima săptămână a lunii ianuarie, un număr de aproximativ 300 de persoane a venit să îşi ridice cardurile. Conform precizărilor făcute de CAS Covasna, acestea sunt persoane cu boli cornice care au avut neapărată nevoie de carduri.

În prezent, sistemul cardului de sănătate funcţionează în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale. Astfel încât, cei care şi-au luat deja cardul pot să îl şi folosească dacă doresc, chiar dacă unii medici, în special medicii de familie, susţin că ei îl vor activa numai după ce acesta va fi obligatoriu. Cardul de sănătate se poate activa însă de către orice furnizor de servicii medicale.

Obligatoriu de la 1 mai 2015

Începând cu data de 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate va deveni unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, ceea ce înseamnă că utilizarea lui va fi obligatorie. Prin urmare, persoanele care încă nu au intrat în posesia cardului de sănătate ar trebui să se asigure că o vor face până la sfârşitul lunii aprilie.

După obţinerea cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, PIN-ul de transport al cardului naţional (000) va fi schimbat cu un PIN personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. PIN-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. Personalizarea lui este obligatorie. În caz contrar, cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acest PIN va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate. În Judeţul Covasna, până în prezent au fost deja activate 10.000 de carduri.

22 de covăsneni au refuzat să primească aceste carduri

De asemenea, în judeţul nostru, 22 de persoane au refuzat să primească aceste carduri. Conform celor precizate de preşedintele CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu, este vorba despre măicuţe, care au respins cardul pe motive religioase. Drăgoiu a atras atenţia asupra faptului că utilizarea cardurilor nu reprezintă un pericol pentru asiguraţi. Acestea conţin date mai puţine decât există, de pildă, în sistemul CAS în prezent. În plus, ele au un caracter confidenţial. Mai mult, în afară de datele de identificare obligatorii, introducerea altor date suplimentare pe cardul de sănătate este opţională şi se realizează doar la medicul de familie şi numai dacă pacientul doreşte. Această etapă nu este obligatoriu să se realizeze concomitent cu activarea cardului. Cardul naţional va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiţi mai eficient şi mai transparent. „Cardul de sănătate dovedeşte că pacientul a fost la medic. Când te-ai dus cu cardul de sănătate şi s-a accesat codul PIN e clar că serviciul a fost efectuat” – a precizat preşedintele CAS Covasna.

Drăgoiu a subliniat totodată că opţiunea privind acordul donării de organe nu este obligatorie şi nu trebuie să sperie pe nimeni. Cu atât mai puţin cu cât, în România, nu există încă o legislaţie referitoare la condiţiile în care se poate face donarea organelor. „Procedura de donare a organelor încă nu e stabilită prin lege. Va fi însă în viitor. De aceea s-a şi introdus această opţiune – a spus Ghiţă Drăgoiu.

Cardul de sănătate va asigura accesul la servicii medicale numai pe teritoriul României. Pentru servicii medicale devenite necesare în timpul şederii temporare pe teritoriul unei ţări din spaţiul UE/SEE/Elveţia, asiguratul poate solicita la casa de asigurări eliberarea unui card european de sănătate CEASS.

Cei interesaţi trebuie să mai ştie că procesul de tipărire şi distribuire a cardului naţional de sănătate este unul continuu, în sensul în care persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat ulterior momentului distribuirii iniţiale trebuie să primească la rândul lor carduri de sănătate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.