ACTUALITATE 17 martie 2015

Azi începe Reflex3

de Mirela Cara Dragu | 959 vizualizări

Festivalul Internaţional de Teatru aduce la Sfântu Gheorghe două săptămâni pline de spectacole din mai multe ţări

Astăzi începe la Sfântu Gheorghe Festivalul Internaţional de Teatru „Reflex”, ajuns la a treia ediţie şi organizat de Teatrul „Tamási Áron”, care durează până pe 31 martie.

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale municipiului, dar şi ale lumii teatrale din ţară, Reflex3 îşi propune să fie un „punct de întâlnire” al celor mai diverse stiluri artistice şi teatrale contemporane din Centrul, Estul şi Vestul Europei. Ideea care stă la baza celei de-a treia ediţii a acestuia este, de altfel, foarte bine ilustrată şi de grafica video şi de afiş, prin care organizatorii au transmis mesajul către iubitorii de teatru pe care îi aşteaptă la eveniment.

Timp de 14 zile, locuitorii din Sfântu Gheorghe şi nu numai vor avea prilejul de a urmări spectacole ale unor trupe din ţări precum Ungaria, Serbia, Polonia, Lituania, Austria, la care se adaugă şi spectacolele de teatru din România. Montările invitate să participe la Reflex3 au fost atent selecţionate, fiind ori premiate în ţările lor, ori la festivaluri din alte ţări, ceea ce garantează calitatea confirmată şi de oamenii de specialitate.

Festivalul se deschide miercuri cu vernisajul expoziţiei „Exemple pentru scaun non-universal”, care va începe la ora 18:00 în Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA. Expoziția de grup are ca motiv central scaunul în arta vizuală și ilustrează, prin exemple concrete, teoria lui Aristotel, conform căreia: „Nu există scaun universal. Ideea scaunului există numai prin exemple concrete”. Cei interesaţi vor putea vizita expoziţia în perioada 19 martie – 19 aprilie 2015, între orele 11–19, în fiecare zi cu excepția zilei de luni.

Tot miercuri, începând cu ora 20:00, publicul de la „Reflex3” se va putea bucura de acordurile muzicii celebrului cvartet de jazz radio.string.quartet.vienna, care vor răsuna în Sala Mare a Teatrului. Motivele pentru care „Reflex3” se deschide cu concertul cvartetului vienez ţin de faptul că partiturile şi concertele sale sunt un „punct de întâlnire” între cele mai diverse stiluri şi genuri muzicale – de la jazz şi muzică clasică, până la folk, rock şi muzică pop, fiind astfel în acord cu tema ediţiei din acest an a festivalului.

A fost suplimentat numărul de bilete

radio.string.quartet.vienna se bucură de un succes aprioric la Sfântu Gheorghe, astfel că organizatorii s-au văzut obligaţi să suplimenteze locurile prin aşezarea de scaune în sala de desfăşurare pentru a putea satisface numărul mare de solicitări de bilete din partea publicului. În aceeaşi situaţie s-au aflat şi două dintre spectacolele incluse în programul evenimentului, respectiv „Opera Ultima”, producţie a Teatrului din Novi Sad, Serbia (programat luni, 23 martie, ora 17:00) şi spectacolul „Miranda”, al Teatrului OKT din Vilnius, Lituania (marţi, 31 martie, ora 20:00).

Printre invitaţii ediţiei din acest an a festivalului se numără compania Pinter Béla din Budapesta cu spectacolul „Secretele noastre”, Teatrul Odeon din Bucureşti cu spectacolul „Contra democraţiei”, în regia lui Alexandru Dabija, Teatrul Naţional din Budapesta cu „Visul unei nopţi de vară”, în regia lui David Doiasvili, şi Teatrul Novosadsko Pozorište din Novi Sad cu „Opera Ultima” în regia lui Kokan Mladenoviæ. Pe lângă acestea vor fi prezentate şi spectacole ale unor trupe din Sfântu Gheorghe, precum „Kampf”, regizat de Ferenc Fehér şi „Lăutarii”, în regia lui Árpád Könczei, două producţii M Studio şi „Hamlet” de la Teatrul Maghiar „Tamási Áron” în regia lui Bocsárdi László. De asemenea, pe parcursul desfăşurării evenimentului, vor avea loc întâlniri între actori şi spectatori, colocvii, dezbateri şi alte evenimente conexe.

Spectacol de 6 ore

Cel mai lung spectacol din festival este „Pescăruşul” de A.P. Cehov, în regia lui Tomi Janežič, care se va juca în Sala Mare a Teatrului, în două reprezentaţii: vineri, 20 martie, de la ora 17:00, şi sâmbătă, 21 martie, de la ora 16:00. Premiat la numeroase festivaluri, de la Sankt Petersburg până la New York, „Pescăruşul” este o celebră producţie a Teatrului Naţional din Novi Sad, care îi oferă spectatorului şansa de a se regăsi pe sine, în camera interzisă a sufletului său. Deşi durează 6 ore şi 30 de minute cu trei pauze, spectacolul captivează publicul, astfel încât timpul trece pe neobservate.

Organizatorii au pregătit şi câteva surprize pentru participanţii la festival, fie că este vorba despre artişti, critici de teatru sau simpli spectatori. „Am vrea ca festivalul de anul acesta să fie o surpriză pentru cei care vin aici. Surpriza să fie legată şi de transformările din holul teatrului şi de atmosfera pe care am încercat să o creăm aici, dar şi de spectacolele pe care le vor vedea. Ne dorim ca aceste spectacole să fie unicat şi să îşi amintească de ele şi peste ani, aşa cum unii dintre noi ne amintim spectacolele din copilărie, care poate ne-au transformat în oameni de teatru. Pentru spectatorii de rând, ne dorim ca spectacolele pe care le vor vedea la Reflex3 să devină nişte puncte de reper” – ne-a declarat ieri directorul Teatrului „Tamási Áron”, regizorul Bocsárdi László.

Mai multe detalii despre programul Festivalului găsiţi pe www.reflexfest.ro.

Organizatorii roagă toţi spectatorii care au cumpărat bilete la ofertele teatrale şi muzicale din Programul Reflex3 să reţină următoarea precizare: în cazul în care, până la ora începerii spectacolului, posesorii de bilete nu şi-au ocupat locurile rezervate, biletele îşi vor pierde valabilitatea iar organizatorii îşi rezervă dreptul de a le valorifica în folosul altor spectatori care doresc să intre la respectiva reprezentaţie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.