ACTUALITATE 18 martie 2015

Multe locuri de muncă în străinătate pentru români

de Mirela Cara Dragu | 511 vizualizări

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Covasna informează că România a încheiat un acord cu Israel privind recrutarea muncitorilor români pentru lucrări temporare în construcţii. Din cele comunicate de directorul executiv Kelemen Tibor, rezultă că cele mai mari şanse de a pleca la muncă în această ţară le au persoanele calificate ca dulgheri, fierari, betonişti, zidari etc. Între cele mai importante condiţii pe care trebuie să le îndeplinească o persoană care doreşte să plece în Israel se numără aceea de a nu fi lucrat anterior în acest stat, de a nu avea rude acolo şi de a fi apte psihic şi fizic. Contractele se încheie pe o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire, iar salariul este în jur de 1.540 de dolari.

Locuitorii judeţului Covasna par însă atraşi mai mult de continentul european. Astfel, EURES, reţeaua europeană prin care cei aflaţi în căutarea unor locuri de muncă sunt informaţi în privinţa posibilităţii de a lucra în străinătate, se bucură de un mai mare succes în zona noastră. Din informaţiile furnizate de AJOFM Covasna reiese că, de la începutul anului, au fost înregistrate 26 de cereri de solicitare de loc de muncă în străinătate, din care opt sunt femei. Aceste 26 de persoane au optat pentru Germania şi Anglia.

Germania este ţara care caută factori poştali, iar femeile de la noi din judeţ au manifestat un viu interes faţă de aceste oferte, având în vedere situaţia creată în Poşta Română, unde au fost restructurări masive de personal, dar şi condiţiile salariale mai avantajoase pe care le oferă statul german. „Se pare că în Germania este nevoie de factori poştali. Cei care doresc să meargă acolo trebuie să deţină cunoştinţe minimale de limba germană” – ne-a informat Kelemen Tibor.

Şi în ţările nordice există oferte de muncă pentru români. Acolo serviciile de asistenţă medicală se numără printre cele mai apreciate. Avantaje în acest sens au cei care cunosc bine limbile engleză şi germană şi deţin o pregătire temeinică în domeniu. Suedia caută femei de serviciu, mecanici auto, vopsitori sau dulgheri, dar mai sunt şi alte state în care meseriile sunt la mare căutare.

În concluzie, cei care doresc să muncească în străinătate, dar şi cei mai tineri, care abia acum îşi încep traseul profesional, ar trebui să aibă în vedere faptul că baza succesului o reprezintă calificarea într-o meserie de durată, precum şi cunoaşterea, cel puţin la un nivel minimal, a unei limbi de circulaţie internaţională. Aceste condiţii nu sunt doar „paşaportul” prin care pot pleca din ţară, ci şi calea cea mai bună şi mai sigură de a-şi asigura un loc de muncă stabil în România şi de a contribui la dezvoltarea economică a acesteia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.