ACTUALITATE 19 martie 2015

„Diószegi” – premiată pentru creaţie la GastroPan

de Mirela Cara Dragu | 1582 vizualizări

Castel Peles paine Dioszegi martie 2015 - 1

Brutăria „Diószegi” din Sfântu Gheorghe a obţinut premiul I la proba de Creaţie artistică pentru Castelul Peleş, făcut din aluat

Brutăria „Diószegi” din Sfântu Gheorghe a câştigat detaşat premiul I pentru proba de Creaţie artistică la ediţia din acest an a Expoziţiei Internaţionale GastroPan Târgu Mureş. „Diószegi” a participat la GastroPan cu mai multe specialităţi de pâine făcute după reţete proprii, dar care nu se găsesc în magazine, precum şi cu produse de patiserie. Pentru proba de Creaţie, care a presupus realizarea unui monument istoric, a pregătit o machetă cu Castelul Peleş, lucrată de cofetarul Farkas Ferenc, din făină de hrişcă, ovăz, grâu, glucoză, zahăr şi sare, dar fără drojdie. „Suntem în culmea fericirii. Noi ne-am pregătit special pentru acest premiu. Doream să îl câştigăm şi asta s-a şi întâmplat. Nu vrem să ne oprim aici. Vrem ca lumea să fie mândră de noi şi să ducem renumele oraşului Sfântu Gheorghe cât mai departe – ne-a declarat emoţionat patronul Diószegi László. El a mai precizat că şi-ar dori să-i poată oferi macheta Regelui Mihai I al României sau unui reprezentant al Casei Regale, însă nu ştie cum poate ajunge să facă acest gest.

Pe lângă premiul cel mare, brutăria „Diószegi” a primit şi alte premii şi menţiuni cu produsele prezentate. Unul dintre acestea a fost „Pâinea prieteniei”, care a avut forma a două mâini care se unesc în semn de prietenie. Una dintre mâini a fost colorată în culorile steagului României, iar cealaltă în cele ale steagului Ungariei. „Prin această pâine a prieteniei am vrut să transmitem lumii întregi un mesaj foarte important. Fără să lucrăm împreună, fără să ne unim eforturile şi să ne înţelegem bine unii cu alţii, nu vom ajunge nicăieri – a subliniat Diószegi.

Pâinea prieteniei

GastroPan este cel mai mare eveniment autohton dedicat pieţei de panificaţie, cofetărie şi HoReCa, ce expune pe o platformă unică soluţii şi tehnologii pentru industria de profil, deserturi şi produse alimentare inovatoare, sculpturi culinare impresionante şi piese artistice din zahăr, aluat, fructe şi legume. La concursurile organizate anul acesta în cadrul expoziţiei s-au întrecut cei mai talentaţi brutari, cofetari şi bucătari. La expoziţia de anul acesta, au participat peste 100 de expozanţi din 24 de ţări şi au existat opt categorii de concurs grupate în câte trei secţiuni, la care au fost premiate, printre altele, Pâinea şi Tortul Anului 2015, două dintre cele mai râvnite trofee. Concursul a adus în prim plan creativitatea concurenţilor, iar produsele prezentate au devenit surse de inspiraţie pentru producători. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost Peter Becker – preşedintele Uniunii Internaţionale a Brutarilor şi Cofetarilor (UIBC) – şi Michael Wippler – vicepreşedintele diviziei de cofetărie din cadrul UIBC, care au înmânat şi trofeele cele mai importante din competiţie.

Brutăria „Diószegi” este obişnuită cu premiile. În anul 2011, a obţinut trofeul „Pâinea naţională a României” cu o pâine coaptă pe vatră, 100% naturală, în care a pus doar făină, drojdie, apă, sare şi cartofi. Vorbind despre acest premiu, Diószegi László a spus că este una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le are cu privire la participările la competiţii şi la medaliile primite. În acel an, s-a bucurat de aprecierea egală a celor două jurii. Pentru că a luat premiul pentru România, nu a mai putut primi şi premiul „Pâinea naţională a Ungariei”. „Domnii din Ungaria mi-au dat atunci locul II. Mi-au zis că nu se poate să fii şi pâinea naţională a României, şi cea a Ungariei. Aşa că mi-au dat un trofeu de consolare, spunându-mi: ‹Pâinea ta e cea mai bună, dar nu se poate să câştigi ambele premii›. De aceea, acest premiu îmi este cel mai drag. Mai bine nu câştig nimic, dar ştiu că juriul spune că pâinea mea este cea mai bună. Asta este mai valoros decât dacă aş fi luat premiul I fără să merit – a afirmat Diószegi.

Mai mult decât atât, în urmă cu aproximativ doi ani, acesta a reuşit performanţa de a înscrie în Cartea Recordurilor cea mai mare pâine tradiţională cu cartofi din lume. Pâinea, coaptă timp de şase ore, a cântărit 96,6 de kg şi a fost pregătită din 57 de kg de făină, 34 de litri de apă, 10 kg de cartofi, 1 kg de drojdie, 1 kg de sare. Performanţa a fost omologată de World Record Academy la categoria „Pâine rustică”. Recordul a fost stabilit în cadrul unui eveniment organizat de patronatul din industria de morărit şi panificaţie Rompan, care a avut loc la Bucureşti, în timpul târgului dedicat agriculturii, Indagra.

Castel Peles paine Dioszegi martie 2015 - 5

Secretul succesului Brutăriei „Diószegi” constă în primul rând în răbdarea, perseverenţa şi dăruirea cu care Diószegi László, care a preluat meseria de la bunicul şi tatăl lui, face ceea ce face, apoi în încăpăţânarea de a respecta consumatorii oferindu-le produse de înaltă calitate. Începută ca o afacere de familie, mică şi lipsită de perspective, brutăria care astăzi este cunoscută în întreaga ţară şi chiar şi peste graniţe, a ajuns o adevărată afacere. În prezent, peste 200 de persoane sunt angajate în cadrul firmei. Brutăria livrează zilnic 24 de tone de pâine, care se livrează în mai multe zone ale ţării. Mai mult, de anul trecut, brutăria s-a extins şi pe teritoriul Angliei, unde în Luton, lângă Londra, se fac între 1.200 şi 1.300 de pâini pe zi.

„Brutăria este o meserie plină de surprize şi secrete. Este şi o meserie care, din păcate, este foarte abuzată. Pe mine, în urmă cu 20 de ani, când am deschis brutăria, cineva m-a învăţat că dacă deschid o brutărie, să nu vreau să deschid şi o firmă de vânzare maşini, ci să te ocupi numai de ceea ce ştii să faci, să îţi dai tot interesul şi întreaga silinţă – a mărturisit Diószegi László.

Patronul de la „Diószegi” nu îşi doreşte să se extindă mai mult decât a făcut-o până în prezent, dacă această extindere presupune renunţarea la calitate. În opinia sa, un producător care se respectă este acela care pune deasupra intereselor şi câştigurilor proprii, interesul consumatorului căruia i se adresează. De aceea, el este hotărât ca, orice-ar fi, să nu facă rabat de la calitate. „Mi-a plăcut dintotdeauna să mănânc pâine. Nici nu-mi puteam alege o altă meserie decât cea de brutar. Brutar a fost şi bunicul şi tata. Ca să îţi iasă o pâine bună trebuie să pui şi-un pic de suflet. Ăsta este secretul, să respecţi reţeta şi să pui suflet în ceea ce faci, a mai spus Diószegi László, care a adăugat că principalul obiectiv pentru anul 2015 este acela de a alimenta constant punctele de desfacere, astfel încât clienţii săi fideli să beneficieze, pe lângă calitatea garantată a produselor, şi de posibilitatea de a cumpăra aproape la orice oră produse proaspete.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
pitagora, 20 martie 2015
Frumos spus domnule " fara sa ne intelegem bine nu vom ajunge nicaieri ". Imi place cum lucrati si cum ganditi. Numai sa nu va coste aceste cuvinte ...care in urechile unora pot insemna altceva citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.