ACTUALITATE 19 martie 2015

EDITORIAL. Ţintele în mişcare, greu de atins de un soldat neinstruit

de Dumitru Manolăchescu | 501 vizualizări

Prestaţia jalnică a procurorului general Tiberiu Niţu în cazul Firea vs. Băsescu îndeamnă, în mod normal, la reflecţii triste despre pălării prea mari pentru creiere prea mici. Actualul procuror general nu-şi mai aminteşte exact ce-a făcut la Revoluţie, parcă a tras cu AKM-ul din dotare, dar nu mai ştie în cine, sigur n-a omorât pe nimeni. E posibil să fie aşa, e posibil să nu! În Bucureşti şi la Televiziune, unde stătea de pază viitorul procuror general, s-a tras mult şi au murit mulţi oameni nevinovaţi. În general, se trăgea după ciori, că teroriştii nu apăreau în cătarea armei lui Niţu, dar ştiu cel puţin un caz în care un glonte rătăcit a omorât un om care stătea liniştit în fotoliu, în apartamentul lui, şi se uita la TV. Am dreptul să cred că glontele ăla a fost tras din arma soldatului Niţu Tiberiu? Am, să trăiţi! Dar e un drept care nu-mi foloseşte la nimic după ce mă răcoresc, eventual, înjurându-l pe „soldatul neinstruit” Niţu Tiberiu.

„Amănuntele” astea spectaculoase şi periculoase din viaţa procurorului general le-am aflat abia acum. Ce ştiam până la această oră despre el era că omul e slab pregătit profesional şi suficient de emotiv – deci supus greşelii, manipulabil şi necompetitiv. Sigur, când vrei să ai în această înaltă funcţie un om pe care să-l domini, să-l faci preş, să-i influenţezi deciziile, atunci îl pui pe Niţu Tiberiu procuror general. Asta au făcut Victor Ponta şi Traian Băsescu, în criză de timp, de idei şi de specialişti. S-au înţeles, au negociat şi-au scos trei „iepuraşi” din jobenul politic: Tiberiu Niţu, Codruţa Kovesi şi Robert Cazanciuc. Ştiţi, desigur, că a fost un „troc” între premier şi fostul preşedinte: sunt de acord cu Codruţa la DNA dacă îl accepţi pe Tiberiu procuror general. De ce-or fi făcut ei trocul ăsta nu-i greu de presupus, dar niciunul dintre ei nu va recunoaşte interesul imediat sau de perspectivă în influenţarea Justiţiei.

Oricum, în aproape trei ani de zile de concubinaj Ponta – Băsescu ne-am lămurit ce pot face „justiţiarii” în care ne-am pus speranţele visând la adevăr şi dreptate. Am înţeles repede că Tiberiu Niţu a îmbătrânit cu 20 şi ceva de ani de când trăgea în ciori, dar a rămas acelaşi „soldat neinstruit” în căutarea unui comandant care să-i arate ţinta. Codruţa Kovesi a mers pe drumul ei, demonstrând că vrea şi poate să lupte împotriva corupţiei, de oriunde ar veni ea, cu determinare şi profesionalism. Robert Cazanciuc e ministru doar pentru că aşa au vrut Victor Ponta şi PSD, deci... să trecem cu eleganţă peste asta. Peste ce face Tiberiu Niţu nu putem, însă, trece.

E la modă să tragi cu toate armele în Traian Băsescu şi familia lui, inclusiv cea politică. Fostul preşedinte se aştepta la asta, noi la fel. Dar un procuror, cu osebire un procuror general, n-ar trebui să accepte să tragă în „ţinte” comandate de la Palatul Victoria: vezi ce faci cu Băsescu, au trecut trei luni de când nu mai e preşedinte şi nu i se-ntâmplă nimic... Faceţi ceva, ce dracu, toată lumea strigă „Băsescu la puşcărie” şi voi nimic?! Vă dau afară!

Că Victor Ponta îşi doreşte mai mult ca orice să-l vadă pe Băsescu la puşcărie nu e un secret pentru nimeni. E dreptul lui. Dar că un procuror general nu vede că Parchetul pe care-l conduce nu-l poate ancheta pe Traian Băsescu pentru „ameninţare şi şantaj” la Gabriela Firea, asta mi se pare impardonabil. De tot râsul. Drept pentru care, acum Parchetul General condus de Niţu Tiberiu va trebui să-şi facă „mea culpa” şi să lase DNA-ul să se ocupe de caz.

Duşmanii fostului preşedinte n-au nicio problemă cu cine îl anchetează pe Băsescu, pentru ei e bun doar cel care-l bagă la puşcărie pe marinar. Nu mă aflu printre aceştia, aşa că îmi pot pune nişte întrebări. De pildă, să nu fi ştiut Tiberiu Niţu că Parchetul General n-are ce căuta în cazul Firea vs. Băsescu? Sau ştia, dar a trecut peste evidenţe, riscând umilirea profesională şi oprobriul din partea „spectatorilor” care înţeleg din viaţa politică ceva mai mult decât sloganul antenist „Băsescu la puşcărie”? Şi dacă a trecut peste toate, riscând ce a riscat, de ce-o fi făcut-o? De prost, sau ca să răspundă unor comenzi politice?

Sunt mulţi cei care-l vor pe Băsescu la puşcărie cu orice preţ. Dar asta nu înseamnă că trebuie să încalci legea şi să-i manipulezi pe procurori ca să-ţi mulţumeşti şefii. Îl poţi urmări, îi poţi asculta telefoanele, îi poţi căuta noduri în papură câte vrei, cu siguranţă ai toate şansele să şi găseşti ceva. Dar să te bazezi pe Gabi Firea şi pe o presupusă ameninţare, dublată de un nedemonstrabil şantaj, ca să-l înfunzi pe un fost preşedinte, oricât ar fi el de antipatic şi nepopular în momentul de faţă, mi se pare o mare, mare prostie – indiferent din partea cui a venit ideea.

O prostie cât Ponta şi Niţu de mare, pentru că acum cazul se va muta la DNA. Adică la Codruţa Kovesi. Care va îngădui efectuarea unei anchete corecte în cazul plângerii penale a fostului reporter Gabriela Firea împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu. Ceea ce ne dorim cu toţii, nu?!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.