ACTUALITATE 23 martie 2015

Ediţie specială „Vox Populi” transmisă în direct de TVR Cluj

de Mirela Cara Dragu | 532 vizualizări

corbii albi vox populi

Joi, 26 martie, la Casa de Cultură Municipală Kónya Ádám, Clubul de Dezbateri „Vox Populi” organizează o ediţie specială, cu transmisiune live pe TVR Cluj, atât în limba română, cât şi în limba maghiară.

Comparativ cu ediţiile anterioare, desfăşurate în sediul Extenisiei UBB, ediţia din 26 martie a „Vox Populi” îşi modifică şi formatul. În loc de câte un reprezentant al fiecărei părţi, maghiare şi române, la dezbatere va participa invitatul Szabó Csaba, care va intra în dialog cu consilierul local Mădălin Guruianu (PNL) şi cu Cziprián-Kovács Loránd, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice de la UBB. Tema întâlnirii este „Corbii albi – provocările unei gândiri neconvenţionale”.

Invitatul celei de-a treia ediţii este iniţiatorul şi coordonatorul portalului „Corbii albi” – un portal de informaţii despre maghiarii din România destinat publicului românesc. Sloganul celor de la „Corbii albi” este compus dintr-un joc de cuvinte sugestiv: „(Nu)mai pe româneşte despre maghiari”. Denumirea de „Corbii albi” provine dintr-o zicală specifică limbii maghiare, prin care vorbitorii transmit ideea că ceva se găseşte sau se întâmplă la fel de rar cum vezi corbi albi. „Portalul de media a lansat lucruri destul de interesante. Unul dintre acestea este „Istoria maghiarilor în limba română, un volum reuşit, a cărui primă ediţie s-a vândut foarte repede” – a precizat profesorul Cziprián-Kovács Loránd. Astfel, Vox Populi 3 este o „provocare de a vorbi despre relaţiile româno-maghiare, puţin altfel decât modul cu care ne-am obişnuit” – a adăugat Cziprián-Kovács Loránd.

„Vox Populi” nu are un public ţintă. Astfel, oricine este interesat de dezbateri pe tema relaţiilor româno-maghiare este binevenit la eveniment, tot astfel cum „oricine poate lua cuvântul şi îşi poate spune părerea” – a precizat Mădălin Guruianu, care a subliniat că intrarea la eveniment este în continuare liberă.

Transmisiunile de la „Vox Populi” vor fi pigmentate cu intervenţii, precum Corul de Copii Campanella al Liceului de Artă „Plugor Sándor”, formaţia Snaps, dar şi invitaţi din ONG-urile sau politica municipiului şi a judeţului Covasna.

De la ora 18:00, reprezentanţii portalului „Corbii albi” vor prezenta producţia editorială pentru publicul interesat de istoria şi viaţa maghiarilor. Între cărţile expuse, numai una este în limba română, celelalte sunt publicate în maghiară. Cu toate acestea, vor putea fi susţinute dezbateri referitoare la subiectele tratate în cărţile respective pentru cei care se vor arăta interesaţi. „Ne face o mare plăcere să îi avem invitaţi aici şi să promovăm ideea de dezbatere deschisă, fără prejudecăţi, cu subiectele puse pe masă şi fără niciun fel de tabuuri” – a precizat Mădălin Guruianu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.