ACTUALITATE 23 martie 2015

Prognoza meteo de sărbători. De Paşte şi de 1 Mai sunt aşteptate temperaturi scăzute

de Covasna Media | 499 vizualizări

Potrivit prognozei meteo pe următoarea perioadă, de Paşte şi de 1 Mai, vremea ar putea fi mai rece decât în mod obişnuit pentru data din calendar, având în vedere că estimările Centrului European indică un regim termic mai rece şi cu precipitaţii mai bogate pentru lunile aprilie şi mai. Aşa a anunţat, luni, directorul executiv al ANM, Elena Mateescu.

Prognoză meteo de Paşte şi 1 Mai: vreme mai rece

Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a spus că încă nu pot fi făcute prognoze meteo pentru sărbătorile de Paşte şi 1 Mai, dar este posibil ca vremea să fie mai rece decât normalul perioadei.

„Este încă departe să ne putem pronunţa şi să spunem cum va fi vremea de Paşte şi de 1 Mai, dar având în vedere estimările Centrului European pentru următoarele două luni de primăvară, se anticipează, din punct de vedere al regimului de temperaturi, două luni mai reci decât în mod obişnuit şi cu precipitaţii ceva mai bogate faţă decât ar fi obişnuit în această perioadă. Asta înseamnă că este posibil să avem zile în care temperaturile să înregistreze valori mai coborâte decât data din calendar, dar şi zile în care se înregistrează temperaturi deosebit de ridicate", a spus directorul executiv al ANM, la un eveniment organizat de Ziua Mondială a Meteorologiei.

Elena Mateescu a mai spus că, pe măsură ce ne vom apropia de data de 12 aprilie sau de 1 mai, meteorologii vor putem aprecia cu exactitate cum va fi vremea, stabiling prognoza meteo exactă.

„Per ansamblu însă, estimările Centrului European indică pentru următoarele două luni, cel puţin la nivelul temperaturilor medii lunare şi a cantităţilor lunare de precipitaţii, două luni de primăvară mai reci şi mai bogate în precipitaţii. Iar pentru prima lună din vara lui 2015, un regim termic apropiat de mediile datei din calendar şi cu ploi mai puţine, în special în partea de sud şi de sud-est a ţării", a mai spus Elena Mateescu.

Întrebată ce înseamnă „mai rece", Elena Mateescu a explicat că dacă în luna aprilie se vorbeşte de temperaturi medii de 9,3 grade, este posibil să se înregistreze valori sub această medie, în toată ţara.

„Însă, trebuie să ţinem cont că dacă datele indică un regim de temperaturi mai rece, trebuie să vorbim despre o creştere în general climatologică a temperaturilor de la o lună la alta, pentru că ne întreptăm spre lunile de vară. Şi dacă în luna aprilie vorbim de o temperatură de 9,3 grade, pentru luna mai vorbim deja de 14,4 grade, iar pentru luna iunie de 18,3 grade. Deci, pe măsură ce înaintăm spre sezonul de vară, temperaturile cresc uşor, astfel încât să putem beneficia, cel puţin în intervalele călduroase, de o vreme plăcută", a mai spus directorul executiv al ANM.

Prognoză meteo: vara acestuia an ar putea fi extrem de călduroasă

Întrebată ce anunţă prognoza meteo pentru vara acestui an, Elena Mateescu a spus că unele centre meteorologice la nivel internaţional estimează, într-adevăr, 2015 ca fiind un posibil an extrem de călduros, aşa cum se anticipa şi acum un an pentru 2014.

„Şi iată că anul 2014 s-a înscris ca fiind cel mai călduros din şirul de observaţii înregistrate din 1850 şi până în prezent. Chiar şi în România, anul 2014 a fost al patrulea an cel mai călduros din 1961 şi până în prezent, chiar dacă în vara lui 2014 nu am avut acele zile cunoscute cu temperaturi maxime de peste 35 de grade înregistrate mai multe zile consecutiv sau zile cu peste 40 de grade cum am avut în 2012. (...) Deci nu excludem ca 2015 să fie un nou an posibil cel mai călduros", a adăugat Mateescu referindu-se la prognoza meteo pe 2015.

Meteorologii au observat că, în perioada 1981-2014, şi în România temperatura anuală a aerului a crescut cu 0,5 grade, a precizat Mateescu.

Directorul executiv al ANM a menţionat că ceea ce astăzi este considerat „fenomen extrem" ar putea să devină în viitor „fenomen natural".

Începând din 1961, statele membre ale Organizaţiei Meteorologice Mondiale sărbatoresc intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei pentru înfiinţarea Organizaţiei Meteorologice Mondiale, la care România este membru cu drepturi depline. Astfel, în fiecare an, pe data de 23 martie, comunitatea meteorologică din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Meteorologiei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.