ACTUALITATE 26 martie 2015

Amenzi de mii de lei pentru bacşişurile chelnerilor

de Mirela Cara Dragu | 1496 vizualizări

Exces de zel la inspectorii ANAF: Localurile Bistro şi Ganesa din Sfântu Gheorghe au fost amendate, primul dintre ele fiind şi închis timp de o lună

La sfârşitul lunii februarie a acestui an, Ministerul Finanţelor a anunţat că, începând cu data de 1 martie, intră în vigoare procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic în situaţia în care inspectorii ANAF constată o serie de încălcări ale obligaţiilor legale.

Astfel, recent, mai multe localuri şi restaurante din ţară, dar şi din judeţul Covasna au fost verificate de inspectorii fiscali. Între abaterile constatate de aceştia la nivel naţional majoritatea se referă la încălcarea obligaţiilor legale de utilizare a caselor de marcat, întocmirea defectuoasă a evidenţelor financiar-contabile şi comercializarea de produse alcoolice fără banderole fiscale.

Noile sancţiuni prevăzute de lege pentru încălcarea acestor obligaţii sunt amenda contravenţională de la 10.000 lei la 15.000 lei şi suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 luni.

Sigilarea punctului de lucru poate fi dispusă în cazul în care din dotarea acestuia lipsesc aparatele de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitorii autorizaţi. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul în care un astfel de aparat există, dar nu este folosit sau atunci când nu se emite bon fiscal conform cu realitatea pentru toate bunurile sau serviciile prestate. Mai mult, sumele de bani introduse sau extrase din sertarul casei de marcat trebuie să aibă documente justificative pentru a se evita aplicarea de sancţiuni.

În Sfântu Gheorghe, nereguli de acest gen au fost constatate în două localuri: Bistro şi Ganeśa. În localul Bistro, inspectorii antifraudă au dispus suspendarea activităţii pentru o perioadă de o lună. Ambele localuri au primit amenzi contravenţionale, localul Bistro 10.000 lei, Ganeśa 8.000.

„Nu controalele sunt problema, ci legea”

Proprietarul localului Bistro, unde inspectorii au găsit 170 de lei în plus faţă de sumele înregistrate în casa de marcat şi unde au constatat, la faţa locului, că emiterea bonului fiscal nu s-a făcut conform prevederilor legale, ne-a declarat că înţelege că legea trebuie aplicată şi că nu are o problemă cu faptul că se fac verificări, ci cu prevederile legii.

„Controlul a fost în regulă. Problema a fost că sus la etaj, după ce clienţii au consumat şi au mers să plătească, fata a luat întâi banii şi pe urmă a dat bon fiscal. Nu sunt de acord cu ce se întâmplă. Nu controalele sunt problema, ci legea. Eu consider că statul este păgubit de aceste acţiuni. Neavând activitate timp de o lună, eu, de exemplu, nu voi plăti TVA şi nici celelalte taxe, pentru că nu mai am vânzări. Nu voi plăti impozite pentru salariaţi pentru că le-am dat concediu fără plată. Deci, timp de o lună, neavând activitate, nu mai plătesc nimic la stat. La fel şi alte unităţi din ţară aflate în situaţia noastră” – ne-a spus el.

Bacşişul ar trebui fiscalizat

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Édler András, este de părere că acest val de verificări şi sancţiuni ar trebui temperat. Din punctul său de vedere, există două aspecte de care cei ce aplică legea trebuie să ţină cont. Primul aspect este bacşişul care în România nu este fiscalizat. Până nu se rezolvă problema bacşişului, astfel de probleme vor exista mereu. Dacă în alte ţări s-a putut fiscaliza, ar trebui să se poată şi la noi. În SUA de exemplu, sau chiar şi în Ungaria, când mergi într-un local, te întreabă dacă doreşti să plăteşti bacşiş, iar acesta se trece pe bonul fiscal” – a spus Édler András.

Preşedintele CCI Covasna a mai precizat că nu este de acord cu procedeul inspectorilor care vin în control. În opinia sa, cei de la antifraudă ar trebui ca atunci când constată nereguli, să atragă mai întâi atenţia asupra lor şi să ofere consultanţă. Un local care are în sertarul casei de marcat 16 lei în plus nu este neapărat evazionist. „Doresc să subliniez că eu susţin că evazioniştii trebuie eliminaţi din sistem pentru că nu plătesc taxe şi impozite. Dar aceste organe de îndrumare şi control, în momentul în care merg într-o unitate, ar trebui mai întâi să îi dea o îndrumare. Nu e normal ca un agent economic, cum este şi cazul celor de la Bistro, să primească o sancţiune atât de dură pentru sumele care proveneau din bacşiş” – a spus el.

Édler András a mai precizat că această atitudine a dus deja la crearea unor zvonuri care afectează imaginea şi integritatea inspectorilor fiscali. „Am auzit zilele trecute că la Cluj a fost o situaţie în care nişte inspectori s-au dus mai întâi într-un local, au făcut consumaţie şi au lăsat bacşiş, apoi au revenit şi au aplicat sancţiuni. Dacă e adevărat, aşa ceva nu se face”, ne-a spus Édler András.

Pentru evitarea unor situaţii atât de neplăcute, preşedintele CCI crede că ar trebui stabilită o limită de la care diferenţa care apare dincolo de sumele de pe bonurile de marcat să fie considerată fraudă. Eu aştept ca inspectorii să se comporte ca nişte oameni raţionali. Ei caută evazionişti, nu chelneri care primesc bacşiş. Dacă găseşti bacşiş în buzunarul unui chelner, aia nu este evaziune fiscală. Agenţii economici nu sunt nişte copii pe care să vrem să îi speriem. Dacă avem o atitudine ostilă faţă de mediul economic, atunci cum vrem să ne mai dezvoltăm?” – a punctat Édler, care a afirmat că în cursul săptămânii viitoare se va întâlni cu reprezentanţii din alimentaţia publică pentru a discuta toate aspectele ce ţin de situaţia nou creată şi a găsi soluţii împreună. „Noi, Camera de Comerţ şi Industrie Covasna, vom folosi toate pârghiile de care dispunem. Eu mă duc până unde trebuie, şi la prim-ministru dacă trebuie, ca să rezolvăm această problemă”, ne-a mai spus Édler András.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
Pista, 29 martie 2015
http://m.cotidianul.ro/article.php?id=258989
misu, 29 martie 2015
Doamne ferește sa am ceva cu ungurii. Exclus. Soția mea e unguroaica! Pur și simplu nu îmi plac jumătățile de măsură în judecarea lucrurilor.
Ileana Cosinzeana, 28 martie 2015
Domnu Misu si in strainatate se da bacsis in restaurante,asa ca si dumneata gresesti.Mai bine ai vedea de treaba ta. Ai ceva cu unguri?
misu, 28 martie 2015
Și pana la urma, și restaurantul e un spațiu comercial, vin și cumpăr un serviciu, de ex o pizza. Plătesc cât consum. La Benzinărie plătesc bacșiș sau la Kaufland? NU. Asa ca hai sa citeste integral
misu, 28 martie 2015
Iar noi, oamenii de rand ne-am saturat de aroganta chelnerului care așteaptă bacșiș deși modul de servire este reprosabil. Apoi, legea e lege. Oare chelnerul, pentru bacșișul obținut, merge la citeste integral
Contribuabil din economia reala, 27 martie 2015
A mai fost un guvern deștept din cauza căruia s-au închis 200000 de firme mici . Ceea ce se întâmpla acum depășește orice limita . Marea majoritate a guvernanților gândesc doar macro si nu citeste integral
sode, 27 martie 2015
Totul merge invers in aceasta tara.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.