ACTUALITATE 26 martie 2015

Earth Hour la Sfântu Gheorghe sâmbătă seara

de Covasna Media | 688 vizualizări

Sâmbăta aceasta, la Sfântu Gheorghe, serată folk bilingvă și lansare de lampioane la Ora Pământului

Pentru al optulea an consecutiv, Sfântu Gheorghe va sărbători Ora Pământului, odată cu miliarde de oameni de pe întreg globul pământesc. Sâmbătă, între orele 20:30 și 21:30 va fi stins iluminatul public în oraș și în Parcul Central Elisabeta, la iniţiativa Asociației de Tineret „Ecou”, va avea loc o serată muzicală bilingvă și vor fi lansate câteva zeci de lampioane.

„Acum șapte ani, când am început sărbătorirea Earth Hour la Sfântu Gheorghe, am convins doar un club din centru să închidă lumina și să organizăm pentru o oră o petrecere la lumina lumânării, iar între timp am ajuns ca autoritățile locale să atragă atenția tuturor cetățenilor și, cu ajutorul voluntarilor de la „Ecou” am reușit să transmitem an de an un semnal de normalitate și de conștientizare a problemelor de încălzire globală cu care ne confruntăm cu toții”, a declarat Mădălin Guruianu, inițiator al evenimentului la Sfântu Gheorghe.

În 2007, autorităţile şi locuitorii oraşului Sydney au luat poziţie faţă de ameninţarea pe care o reprezintă încălzirea globală. Peste 2 milioane de persoane au luat parte la iniţiativă prin stingerea luminilor locaţiilor şi/sau prin deconectarea tuturor aparatelor aflate în stand-by. Evenimentul s-a numit Earth Hour şi a constituit un mesaj puternic privind nevoia de acţiune conjugată a oamenilor în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie. Exemplul a atras atenţia întregii planete, iar în 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală. 27 de oraşe mari ale lumii au participat în 2008 la mişcare şi câteva zeci de milioane de oameni, în 2009, deja sute de milioane din peste 4000 de oraşe din 88 de ţări, iar în următorii ani s-au depășit 1 miliard de participanţi!

Sfântu Gheorghe se află printre oraşele din prima linie în susţinerea evenimentului global. Încă din 2008, oameni şi instituţii din Sfântu Gheorghe au stins luminile şi au fost organizate „petreceri la lumina lumânării” în mai multe locuri publice din oraş. Din 2009, oficialităţile au preluat ideea şi Sfântu Gheorghe a fost printre primele 10 oraşe din România participante la evenimentul „Ora Pământului”, stingând oficial iluminatul public timp de oră în municipiu. Din 2010, în fiecare an, în Sfântu Gheorghe a fost oprit iluminatul public, iar Asociaţia de Tineret Ecou a organizat o petrecere în acest interval în Parcul Central cu muzică live, la lumina torţelor. Dacă în 2012 am avut privilegiul să avem invitați de marcă, doamna Felicia Filip și regizorul Cristian Mihăilescu au petrecut evenimentul la noi, cântând alături de zeci de voluntari în Sfântu Gheorghe, în 2013 și 2014 am avut petreceri folk și lansări spectaculoase de lampioane, în premieră pentru orașul nostru.

Anul acesta vom avea printre participanți, pe lângă voluntarii Ecou și tineri din asociațiile partenere de tineri maghiari, HARIT și RMKDM și suntem convinși că ne vom putea distra împreună, ca de obicei...

(Asociaţia de Tineret Ecou)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R, 29 martie 2015
becurile cu LED consuma de 10 ori mai putin decit cele cu wolfram si au ajuns la preturi accesibile, sint curios citi dintre participanti si le-au schimbat acasa...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.