ACTUALITATE 26 martie 2015

Titlul Pro Urbe, conferit post-mortem preşedintelui Cercetaşilor Maghiari din România

de Agerpres | 558 vizualizări

Premiul Pro Urbe, cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, va fi conferită în acest an fostului preşedinte al Uniunii Cercetaşilor Maghiari din România, Gaal Alexandru.

Consiliul Local Municipal, reunit joi, în şedinţă ordinară, a decis să-i acorde post-mortem acest titlu onorific lui Gaal Alexandru, pentru activitatea profesională, susţinerea mişcării de cercetaşi şi implicarea în educaţia tinerilor.

Gaal Alexandru s-a născut în anul 1949 în judeţul Mureş, a absolvit Institutul Pedagogic şi Facultatea de Chimie în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca. Cariera de dascăl şi-a început-o în localitatea Comandău din judeţul Covasna, după care a fost profesor şi director al Casei Pionierilor din Sfântu Gheorghe. A înfiinţat mişcarea Pro Natura în judeţul Covasna, iar timp de mai bine de un deceniu şi jumătate a fost preşedintele Uniunii Cercetaşilor Maghiari din România. De numele său se leagă înfiinţarea la Sfântu Gheorghe a Casei Cercetaşilor şi a primului muzeu al cercetaşilor din România.

Titlul „Pro Urbe” se acordă anual unei persoane trecute de 70 de ani care a contribuit „în mod esenţial la ridicarea prestigiului municipiului Sfântu Gheorghe”. Potrivit regulamentului, pot fi distinşi cu acest titlu cetăţenii născuţi sau domiciliaţi în Sfântu Gheorghe care au contribuit în mod deosebit la dezvoltarea localităţii sau care au dobândit recunoaştere notorie a activităţii lor pe plan local, judeţean, naţional sau internaţional, au contribuit la promovarea imaginii municipiului Sfântu Gheorghe, au făcut cunoscut numele acestuia, au făcut donaţii, au preîntâmpinat prin faptele lor producerea de evenimente deosebit de grave sau care au salvat vieţi omeneşti prin sacrificiul suprem. Diploma şi medalia Pro Urbe se decernează, potrivit tradiţiei, în luna aprilie, când se sărbătoresc zilele oraşului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.