ACTUALITATE 29 martie 2015

Kiss Imre este noul inspector şcolar general

de Mirela Cara Dragu | 1948 vizualizări

Keresztély Irma a renunţat la funcţie după aproape 18 ani la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean

Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna are de vineri un nou inspector general, în persoana profesorului Kiss Imre. Deşi s-a retras de la examenul pentru ocuparea postului, Kiss Imre a fost numit la conducerea instituţiei prin detaşare în interesul învăţământului până la sfârşitul anului şcolar în curs. Ulterior, el va decide dacă va dori să ocupe şi în continuare această funcţie şi, deci, să se prezinte la examen sau îşi va continua activitatea la catedră ca şi până acum.

Vorbind despre motivele retragerii lui Kiss Imre din examen şi despre numirea lui prin detaşare în postul de inspector general şcolar, fostul inspector general Keresztély Irma a explicat că timpul de pregătire a fost unul foarte scurt, mai ales că metodologia a fost modificată pe ultima sută de metri. Astfel, dacă înainte candidaţii primeau întrebări legate şi de legea educaţiei naţionale, metodologie, regulamente etc., acum s-au formulat întrebări numai din management educaţional, cu trimitere la o bibliografie anume, ceea ce a pus mai mulţi concurenţi în dificultate la nivel naţional, dar şi pe Kiss Imre. Managementul educaţional este foarte dificil chiar şi pentru cei care îl practică timp de 18 ani, cum am făcut eu. L-am înţeles şi pe colegul meu, domnul Kiss, că pe parcurs a abandonat examenul şi a revenit în judeţ” – a explicat Keresztély Irma.

Fostul inspector general a afirmat că şi-a dorit să renunţe la funcţie şi să permită producerea schimbării, motiv pentru care l-a încurajat pe Kiss Imre să accepte această poziţie, pe o perioadă determinată. „Ne-am aşezat, am discutat, am făcut o analiză împreună, dar decizia mea deja a fost luată, în sensul că eu, după concurs, nu doresc să continui activitatea în această funcţie. Am zis că dacă este vorba de schimbare, să se producă schimbarea indiferent dacă la concurs candidatul a luat concursul sau l-a abandonat, pentru că, înscriindu-se la concurs, s-a angajat la ceva. Atunci eu am decis să-i dau posibilitatea să fie numit cu detaşare în interesul învăţământului până la sfârşitul anului şcolar. Să vină la conducerea instituţiei, să preia şi să conducă această instituţie, creându-i astfel posibilitatea să cunoască sistemul din interior, în calitate de inspector general”, a declarat Keresztély Irma. În opinia fostei inspectoare, la sfârşitul acestui an şcolar, când va fi următorul apel la concurs din partea Ministerului, Kiss va putea decide conştient dacă merită şi doreşte să se înscrie la concurs şi dacă îşi poate asuma responsabilitatea acestei funcţii.

Nu mi-am dat demisia. Nu-mi place cuvântul demisie”

În privinţa renunţării la funcţia pe care a ocupat-o timp de 18 ani, Keresztély Irma a subliniat că toate deciziile le-a luat în afara oricăror influenţe politice. De asemenea, ea a punctat că va rămâne în continuare alături de învăţământul covăsnean, dar într-o altă calitate. Nu mi-am dat demisia. Nu-mi place cuvântul demisie. Ce înseamnă demisie? Demisia înseamnă pentru mine ceva foarte neplăcut, în sensul că renunţi la tot ceea ce ai făcut până în prezent şi... după mine potopul! Eu nu aşa vreau să plec de la Inspectorat, ci am solicitat eliberarea mea din funcţie pe motive personale, evident, cu intenţia de a rămâne în sistem până la sfârşitul anului şcolar şi de a oferi mentorat noului inspector şcolar general, dacă acesta va fi solicitat de către dânsul” – a informat Keresztély Irma, care intenţionează să concretizeze mai departe proiecte care să servească învăţământul covăsnean. Ea şi-a exprimat totodată convingerea că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru bunul mers al instituţiei pe care a condus-o timp de 18 ani şi că a contribuit cu întreaga sa ştiinţă la îmbunătăţirea permanentă a sistemului de învăţământ. Nu doresc să fac bilanţul celor 18 ani. Pe mine ceea ce mă interesează este faptul că simt că mi-am făcut datoria cu profesionalism şi cu echilibru. Am lucrat astfel încât să nu discriminez şi să nu favorizez absolut nicio parte. Nici din punctul de vedere al limbii de predare, nici din punctul de vedere al persoanelor. Prin urmare, conştiinţa mea este absolut curată şi împăcată” – a mai spus Keresztély.

Kiss Imre acceptă provocarea provizorie

Vorbind despre retragerea sa din concurs şi numirea în noua funcţie, Kiss Imre a precizat că este convins că a procedat corect, adăugând că decizia i-a aparţinut în totalitate, nefiind nici constrâns, nici influenţat în vreun fel. „A fost un context în care eu m-am retras şi am considerat că e decizia cea mai corectă, însă când veneam acasă mă gândeam: oare merită în continuare să vin la Inspectorat sau să îmi fac mai departe treaba la Liceul Kós Károly? Nu am fost constrâns nici politic şi nici altfel”, a explicat Kiss Imre.

Pentru Kiss, situaţia creată este binevenită, întrucât perioada de probă pe care şi-a asumat-o îi va demonstra în mod practic în ce măsură poate face faţă tuturor provocărilor pe care le presupune noua sa calitate. Accept această funcţie provizoriu, deocamdată. Consider că situaţia creată este una favorabilă pentru că poţi să cunoşti sistemul din interior. Eu cunosc judeţul, îi cunosc pe toţi directorii. Şi ei mă cunosc pe mine. Nu sunt o persoană din afară care acum intră prima dată în această instituţie. Cât de cât ştiu şi instituţia pentru că în aceşti 18 ani am colaborat foarte mult cu doamna Keresztély Irma. Şi nu spun eu asta. Eu transmit ceea ce ar spune şi ceilalţi directori. Toţi am învăţat de la ea, indiferent de ce spune lumea. Pentru noi va rămâne un exemplu pentru ce înseamnă un adevărat manager şcolar” – a afirmat el.

Născut la Valea Crişului, Kiss Imre este absolvent al Facultăţii de Matematică din Bucureşti, legat de care are o poveste interesantă. Când a terminat liceul, singurul criteriu în baza căruia a optat pentru Universitatea Bucureşti a fost convingerea că, la absolvire, va fi repartizat în Ardeal, cum aflase că este procedeul sistemului de atunci. Numai că, între timp, revoluţia din 1989 i-a dat planurile peste cap. Astfel, la terminarea facultăţii nu avea ca variante pentru post decât oraşe precum Bucureşti, Ploieşti sau Craiova. Singurul oraş mai aproape de Sfântu Gheorghe s-a dovedit a fi Braşovul. Astfel, timp de patru ani, a fost profesor în acest oraş. Începând din 1997, a devenit director la Liceul Tehnologic „Kós Károly”. Aşadar, printr-o coincidenţă, o persoană care a stat în funcţia de inspector şcolar general timp de 18 ani este înlocuită de o alta, care tot vreme de 18 ani a fost director al unei unităţi de învăţământ. În prezent, directoratul liceului „Kós Károly” i-a revenit directoarei adjuncte, care va ocupa această poziţie până când se va organiza un concurs de ocupare a postului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Eugen, 1 aprilie 2015
Probabil este vorba de ceva profesor miraculos. Verisor cu " spatiul intergalactic" Daca UDMR-ului, care e mai multi, i-au trebuit approape doua decenii să gaseasca o altă "d-na Irma" va dati seama citeste integral
Kviatkovski, 31 martie 2015
Eu stau si cuget : cum Doamne,mere,mereu numai unii pot ocupa asemenea functii ? Oare noi nu avem nici un profesor roman capabil pentru aceasta functie ? Ast a numai asa ca sa vedeti cine este citeste integral
Guruianu Madalin, 30 martie 2015
După 18 ani, minunea s-a produs. Acțiunea de a lua poziție împotriva doamnei Keresztely Irma, pentru care eram încurajat în mod public sau în mod particular de o mulțime de oameni, români și citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.