ACTUALITATE 2 aprilie 2015

Jandarmeria e în sărbătoare – 165 de ani de la înfiinţare

de Mirela Cara Dragu | 880 vizualizări

Aniversarea va fi marcată azi la Sfântu Gheorghe printr-un ceremonial militar şi religios, urmat de o defilare a personalului şi a tehnicii din dotare

Pentru Jandarmeria Română, dar şi pentru români în general, ziua de 3 aprilie are o însemnătate deosebită, fiind un reper în istoria modernă a ţării noastre. La această dată, în anul 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a reaşezat pe baze noi Corpul Slujitoresc dislocat la Iaşi, orientând juridic instituţia nou-înfiinţată – Corpul Jandarmilor – spre asigurarea libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de drept în stat, prin semnarea „Ofisului domnesc” prin care promulga „Anaforaua Divanului Obştesc al Moldovei”.

Astfel, ziua de 3 aprilie, când se serbează Ziua Jandarmeriei Române, reprezintă pentru toţi jandarmii un moment de bucurie. Anul acesta, când se împlinesc 165 de ani de la înfiinţarea armei, jandarmii covăsneni au dorit să marcheze momentul printr-o serie de activităţi, desfăşurate în perioada 27 martie – 8 aprilie. Acestea au constat în organizarea de competiţii sportive, la care au fost invitaţi să participe şi reprezentanţi ai altor instituţii din judeţ, precum campionate de şah, tenis de picior, tenis de câmp, tenis de masă şi un turneu de fotbal în sală.

Ieri s-a desfăşurat proiectul „Jandarm pentru o zi!”, la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi din mass-media locală. Îmbrăcaţi în uniforme, aceştia s-au implicat într-o serie de activităţi specifice jandarmilor. Tot în această zi s-a organizat şi „Cupa Jandarmeriei la tir”, în cadrul căreia invitaţii şi-au putut testa abilităţile de buni trăgaci.

Punctul culminant al manifestărilor de celebrare a celor 165 de ani de existenţă este ziua de vineri, 3 aprilie, când de la ora 11.00 se organizează un ceremonial militar şi religios în zona Grupului Statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, urmat de o defilare a personalului şi a tehnicii din dotare. Evenimentul este precedat de o şedinţă festivă, în cadrul căreia se dă citire ordinului privind avansarea în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, a jandarmilor care au obţinut rezultate meritorii în activitatea desfăşurată.

Jandarmi defilare - 3

Sărbătoarea este foarte importantă pentru reprezentanţii jandarmeriei, întrucât ea punctează strădania de ani a instituţiei de a veni în sprijinul populaţiei, prin menţinerea şi asigurarea ordinii şi de a rezista tuturor încercărilor şi transformărilor la care a fost supusă de-a lungul timpului. „165 de ani înseamnă o perioadă mare de timp în care Jandarmeria a cunoscut şi multe transformări. Noi suntem prezenţi la nivelul judeţului din 1919, când a fost confirmată prezenţa primei subunităţi de jandarmi la nivelul zonei Trei Scaune, cum era atunci. Începând cu 1929, compania s-a transformat în regiune de jandarmi. De altfel, la nivelul judeţului au funcţionat mai multe structuri de jandarmi. Odată cu venirea comunismului la putere, toate structurile de ordine publică au cunoscut din nou transformări. Noi, din jandarmi ne-am transformat în trupe de securitate şi, după revoluţie, ne-am redenumit jandarmi. Tot atunci la nivelul judeţului era o companie de jandarmi, după care un detaşament de jandarmi, apoi, din 1 noiembrie 1991 s-a înfiinţat Batalionul 22 de Jandarmi Sfântu Gheorghe. Mai târziu, odată cu intrarea în vigoare a legii 116, ne-am transformat în Comandament de Jandarmi Judeţean, iar odată cu intrarea în vigoare a legii 550/2004, am devenit Inspectorat de Jandarmi Judeţean” – ne-a relatat maior Adrian Nichifor, şeful IJJ Covasna.

Seria de evenimente aniversare continuă până miercuri, 8 aprilie, când va avea loc un simpozion privind evoluţia şi dezvoltarea în timp a Jandarmeriei Române. Agenda de manifestări include şi „Ziua Porţilor Deschise” la sediul unităţii din Str. Cezar Bolliac nr. 5, activitate ce va fi organizată în contextul programului iniţiat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, intitulat „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” Cu acest prilej, vor fi organizate ateliere de prezentare a tehnicii din dotare, a materialelor de alpinism de intervenţie, a tehnicii auto, exerciţii demonstrative specifice folosind câinii de serviciu şi se va putea vizita poligonul de tragere.

Jandarmeria Română este o instituţie complementară Poliţiei şi s-a impus prin seriozitate, exigenţă şi transparenţă, prin rezultatele obţinute, devenind garantul ordinii şi siguranţei publice. „La nivelul ţării funcţionează un sistem dual de ordine publică: Poliţia, care asigură menţinerea ordinii publice, şi Jandarmeria, care asigură şi restabileşte ordinea publică. Noi venim în sprijinul colegilor de la Poliţie; participăm la menţinerea ordinii publice. De exemplu, în cazul unui miting, noi coordonăm şi gestionăm misiunea, care este una de asigurare a ordinii publice. Noi avem practic misiunea de menţinere şi asigurare a ordinii publice. Diferenţa dintre ele este că prima este permanentă şi a doua temporară” – a explicat maior Adrian Nichifor, vrând să sublinieze importanţa existenţei Jandarmeriei între instituţiile statului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Viorel, 4 aprilie 2015
La multi ani,Jandarmeriei Romane !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.