ACTUALITATE 8 aprilie 2015

Personalul nedidactic a protestat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe

de Mirela Cara Dragu | 516 vizualizări

Nemulţumirile salariale au scos miercuri în stradă aproximativ 30 de persoane, reprezentând o parte a personalului nedidactic, membri ai Sindicatului Sanitas Covasna, care au pichetat Instituţia Prefectului. Cele 30 de persoane reprezintă 10% din totalul angajaţilor din sistemul de învăţământ local. Ele au protestat faţă de faptul că Ministerul Educaţiei Naţionale nu a susţinut includerea şi acestui personal în reglementarea OUG 83/2014, ceea ce înseamnă că ele nu au beneficiat de o majorare cu 5% a salariilor, majorare de care, de la 1 martie, a beneficiat doar personalul didactic şi auxiliar din sistemul de învăţământ. Personalul nedidactic a rămas doar cu salariul minim pe economie.

Organizatorul protestului, Vasile Neagovici, lider al filialei judeţene a CNSLR „Frăţia”, a precizat că, în ciuda salariilor atât de mici, personalul nedidactic este obligat să facă faţă unei supranormări a muncii, ceea ce amplifică indignarea angajaţilor. Oamenii sunt pe bună dreptate nemulţumiţi, sunt plătiţi cu salariul minim pe economie indiferent de vechime, munca este supranormată, nu beneficiază nici de concedii suplimentare. După mai multe demersuri adresate Ministerului Educaţiei şi Comisiei de dialog social la nivel de judeţ, fără niciun răspuns, am decis să ieşim în stradă. Practic, această categorie de personal a fost omisă, majorarea s-a aplicat tuturor de la 1 martie, cu excepţia lor. Aceşti oameni beneficiază de un venit net lunar de 700 de lei, care nu le ajunge nicidecum pentru un trai decent. Situaţia nu este specifică doar judeţului Covasna, în aceeaşi situaţie sunt angajaţii pe posturi nedidactice din toată ţara. Dacă situaţia nu se va rezolva într-un timp relativ scurt atunci vom continua protestele. Aşteptăm un răspuns clar din partea Ministerului Educaţiei, să ne dea garanţii că Ordonanţa va fi schimbată aşa încât să fie inclusă şi această categorie de personal, dacă nu, vom continua protestele la uşa ministrului”, a spus Neagovici, precizând totodată că există deja un dosar pe rol la Tribunalul Covasna, cu privire la acest caz.

Protestatarii care şi-au revendicat drepturile în faţa sediului Prefecturii Covasna au scandat pe parcursul orei de pichetare „Vrem să muncim, nu să cerşim!, lozincă prin care şi-au exprimat indignarea nu doar faţă de remuneraţia insuficientă, ci şi faţă de situaţia în care sunt puşi prin faptul că trebuie să iasă în stradă ca să li se facă auzite solicitările.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.