ACTUALITATE 14 aprilie 2015

Tulit Zsombor, omul care te duce pe Mont Blanc

de Agerpres | 781 vizualizări

Tulit Zsombor din Sfântu Gheorghe este unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din ţară, căruia i s-a dus vestea de-a fi „omul care te duce pe Mont Blanc”. De cum îl întâlneşti ai impresia că îl ştii de-o viaţă – hâtru, calm, încrezător şi optimist.

Bărbatul cu ochi albaştri şi mustaţă secuiască e „zgârcit” la vorbă, dar felul în care povesteşte despre locurile prin care a umblat, şi pe unde nu umblă mulţi oameni, te face să visezi şi să nu te mai saturi să-l asculţi. Vorbeşte despre ziua în care a cucerit Muntele Vinson din Antarctica (4897 metri) cu aceeaşi voce egală cu care vorbeşte şi despre furtuna care l-a împiedicat să cucerească „Zeiţa turcoaz”, cum i se mai spune vârfului Cho Oyu din Himalaya. N-a luat-o ca pe un eşec personal, dimpotrivă, crede că cel mai important lucru pe munte este să ştii când să renunţi şi mai ales să ai puterea să faci acest lucru, să înfrângi ispita şi să te întorci acasă, la cei dragi, teafăr şi nevătămat.

Expediţia în Antarctica a făcut-o în 2009, împreună cu un alt alpinist român, David Neacşu din Bucureşti, iar aventura la „capătul lumii” a fost de neuitat. La Polul Sud au avut de îndurat geruri cumplite şi vânturi puternice, dar au rămas cu amintirea nesfârşitelor întinderi de gheaţă, a liniştii pustiitoare şi cu satisfacţia de a-şi fi trecut în palmares cel mai înalt vârf de pe acest continent.

În Himalaya a plecat în acelaşi an împreună cu Ruszuly Eva, care ulterior i-a devenit soţie, cu scopul de a cuceri vârful Cho Oyu înalt de 8201 metri, al şaselea ca înălţime din lume. Eva a atins cota 7600, iar Zsombor a trebuit să renunţe la aproximativ 7800 de metri din cauza vremii nefavorabile. Chiar dacă nu au atins culmea, performanţa este notabilă, deoarece ambii au străbătut drumul fără măşti de oxigen.

Tulit Zsombor este unul dintre alpiniştii care au atins cele mai înalte vârfuri de pe cinci continente – Elbrus (Europa), McKinley (America de Nord), Kilimanjaro (Africa), Aconcagua (America de Sud) şi Mount Vinson (Antarctica) şi care în urma unui pariu a deschis Mont Blanc pentru începători. A vrut să demonstreze, şi a demonstrat, că şi oamenii simpli, neexperimentaţi, pot ajunge pe cele mai înalte piscuri din lume dacă au voinţă, o condiţie fizică medie, un mentor bun şi echipament adecvat.

Primele expediţii pentru începători în celebrul Mont Blanc, înalt de 4810 metri, le-a organizat în urmă cu şapte sau opt ani, nu-şi mai aminteşte exact, iar până acum, cu ajutorul său, circa 50 de persoane, de diferite vârste şi profesii, au escaladat acest vârf. Toţi s-au întors acasă nevătămaţi şi fiecare are în ramă o fotografie care le aminteşte de ziua în care au fost „deasupra Europei”.

Anul acesta va organiza o nouă expediţie, în luna septembrie, pentru care înscrierile au început deja şi se vor încheia pe 6 mai. Candidaţii vor urma o perioadă de antrenamente şi drumeţii în munţii din ţară, pe parcursul cărora vor deprinde câteva tehnici de căţărare şi norme elementare de supravieţuire în munţi, iar selecţia echipajului se va face pe baza unor probe eliminatorii care vizează anduranţa fizică şi mentală. Asociaţia Alpin Sport din Sfântu Gheorghe le va asigura echipamentul necesar şi o parte din transport dacă se vor găsi sponsori, aşa cum s-a întâmplat şi în ceilalţi ani.

„De opt sau de şapte ani, nu mai contează, facem expediţii pentru începători în Mont Blanc şi sperăm ca şi expediţia din acest an să fie un succes. Vom pleca în luna septembrie, echipa va fi formată din 6-10 persoane, în funcţie de cât vor fi de mărinimoşi sponsorii noştri şi de acele proiecte pe care le-am depus spre finanţare la Primărie, la Consiliul Judeţean Covasna şi la câteva fundaţii. Noutatea acestui an o reprezintă cele două tabere, una de iarnă, că încă mai e zăpadă în munţi, şi una de vară, care vor avea loc în munţii Făgăraş sau Bucegi timp de o săptămână. Vor fi tabere de pregătire şi ne-am gândit că e mai bine aşa, decât să vină oamenii patru-cinci weekend-uri la rând. De cinci-şase zile am dat drumul la înscrieri şi suntem 30 deja. Probabil că la final vom fi 50-60, mulţi, într-adevăr, dar avem instructori, ghizi montani şi putem să ne ocupăm de ei”, a declarat Tulit Zsombor.

Ca să participi la această expediţie trebuie să îndeplineşti obligatoriu trei condiţii: să fi împlinit 18 ani, să ai experienţă minimă, adică să fi făcut cel puţin 3-4 ture în munţi şi să îţi doreşti foarte, dar foarte, foarte mult să ajungi pe Mont Blanc.

„Noi asigurăm o parte din echipament, adică colţari, piolet, corzi, corturi, saci de dormit nu numai pentru pregătire, ci şi pentru Mont Blanc, dar fiecare dacă are acasă astfel de echipament poate să aducă, ne bucurăm, pentru că putem lucra mai mulţi deodată. Dar, nu-i nici o problemă, nici cei care nu au pot să vină, să aibă nişte bocanci şi îmbrăcăminte, determinare şi restul se rezolvă”, a mai spus alpinistul covăsnean.

Escaladarea vârfului Mont Blanc nu e o treabă uşoară, să fie clar! Asta o spune tuturor încă de la bun început, iar victoria depinde de multe, de foarte multe lucruri, de vreme, de starea de spirit a echipei şi chiar a fiecărui membru în parte.

„E greu cu începători şi, desigur, periculos. Aşa şi încep pregătirile cu ei, le vorbesc despre accidente, avalanşe, date statistice triste, câţi mor pe Mont Blanc, deci încercăm să le prezentăm situaţia reală, dar să ştiţi că nu mulţi se descurajează. E greu cu începătorii, dar totuşi perioadele de pregătire au fost suficiente ca să putem alege persoanele capabile de această performanţă. Eu cred că fiecare om e capabil să urce pe Mont Blanc, dar probabil că mulţi nu s-au gândit niciodată la asta. Desigur, să ajungi în vârf e o victorie personală, dar nu ăsta e testul suprem, ţelul e să ajungem toţi teferi acasă. Au fost cazuri când am fost la un pas să ne întoarcem, dar participanţii au insistat şi în cele din urmă am acceptat acest risc. Dar nu am considera un eşec dacă ne-am întoarce, muntele e acolo, ne aşteaptă, oricând putem merge încă o dată”, a conchis acesta.

Tulit Zsombor ar vrea să escaladeze, împreună cu începătorii, şi alte piscuri din Europa, pentru el drumul a devenit „oarecum plictisitor”, dar propunerea nu s-a bucurat de succes pentru că Mont Blanc are notorietate şi o anumită fascinaţie, iar din acest motiv nimeni nu vrea să aleagă altă destinaţie. Anul viitor povestea se va repeta, cu alţi visători.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.