ACTUALITATE 15 aprilie 2015

Festivalul ouălor roşii de la Brădet a încheiat sărbătorile de Paşti în Ţara Buzaielor

de Agerpres | 824 vizualizări

Festivalul ouălor roşii de la Brădet a încheiat marţi seară sărbătorile pascale în Ţara Buzaielor, în cadrul festivalului fiind premiaţi cei mai pricepuţi meşteşugari din zonă în arta încondeierii ouălor.

Câştigătoarele ediţiei din acest an au fost Anişoara Roşca şi Maria Elena Olaru, două surori din Întorsura şi Sita Buzăului, în familia cărora acest meşteşug s-a transmis din generaţie în generaţie. Cele două femei încondeiază în fiecare an, de Paşti, câteva sute de ouă, iar multe dintre ele ajung la românii plecaţi peste hotare.

„Noi suntem surori, purtăm nume diferite pentru că suntem căsătorite, şi am învăţat arta încondeierii ouălor de la mama noastră şi de la bunica. Ne bucurăm că suntem renumite în zonă pentru acest meşteşug pe care dorim şi noi să îl transmitem mai departe tinerilor. Eu am o fată pe care am învăţat-o, dar ocupată cu şcoala, cu serviciul, s-a lăsat de încondeiat ouă şi-mi pare tare rău, pentru că are talent şi mână bună. Eu apar şi într-o carte de promovare turistică a zonei cum încondeiez ouă, iar faptul că ducem tradiţia mai departe e un lucru care ne mulţumeşte”, a declarat Anişoara Roşca.

Sora ei, Maria Elena Olaru, a avut bucuria ca printre premianţii ediţiei din acest an a festivalului de la Brădet să se numere şi fiica şi nepoata ei, Vasilica şi Florina Despa. „Eu am lăsat urmaşi în arta încondeierii ouălor, fata mea cea mare a luat un premiu special din partea juriului, iar nepoata mea a luat locul II. În fiecare an încondeiem câteva sute de ouă, anul acesta am făcut un coş mare, nu le-am numărat. Le facem pentru familie, pentru rude, prieteni, cunoştinţe, multe au ajuns peste hotare la românii plecaţi în Italia, Germania, Olanda. Le facem şi le dăruim cu mare drag”, a declarat Maria Elena Olaru.

Conform tradiţiei, în zona Întorsurii Buzăului ouăle se încondeiază în două culori, alb şi roşu, cu diferite modele, în special figuri geometrice şi florale, care au diferite denumiri şi semnificaţii – floarea Paştelui, frunza de stejar, coarnele berbecului, răsăritul soarelui, calea rătăcită, coada păunului etc. Spre exemplu, modelul „cărării pierdute” este interpretat diferit, în unele părţi, se spune că dacă o fată dăruieşte de Paşti fostului iubit un ou încondeiat astfel atunci acesta se va întoarce la ea, în alte părţi se spune că cei care vor primi astfel de ouă nu se vor pierde în lume.

Sărbătoarea ouălor roşii de la Brădet a fost iniţiată în urmă cu 21 de ani de Costică Oltean, directorul Casei de cultură orăşeneşti din Întorsura Buzăului. Acesta a păstrat toate ouăle câştigătoare la ediţiile de până acum şi doreşte să amenajeze un mic muzeu în incinta căminului cultural din Brădet, unde are loc în fiecare an acest festival. De altfel, în holul acestuia există câteva panouri cu fotografiile celor mai frumoase ouă încondeiate, cu tehnica încondeierii şi vopsirii ouălor, precum şi cu obiceiuri de Paşti din alte zone ale ţării şi chiar şi din lume.

„La Întorsura Buzăului există un festival de renume, 'Ciobănaşul', care anul acesta ajunge la cea de 42 ediţie, la Floroaia, o altă localitate din zonă, există o sărbătoare folclorică tradiţională şi mi-am dorit foarte mult să existe un festival şi în satul Brădet care să adune laolaltă toată lumea satului. Ideea a apărut în 1993, în noapte de Înviere, văzând la biserică ouă deosebit de frumoase încondeiate de gospodinele din zonă. De aici a plecat acest festival-concurs de ouă încondeiate, care are două părţi, cu caracter religios şi folcloric. La concurs participă concurenţi din toată zona Buzaielor, au fost ani în care am avut chiar şi 25 de concurenţi şi ne bucurăm că după câteva femei talentate acum au început şi copiii să facă ouă încondeiate. Noi le-am primit ca să îi stimulăm şi încet-încet să preia şi ei acest obicei deosebit, ca să nu se piardă. Am păstrat toate ouăle încondeiate care au participat la concurs începând din 1994, iar 500 dintre cele mai frumoase, adevărate capodopere de artă, am dori să le expunem pe viitor într-un mic muzeu. Din zona Întorsurii Buzăului sunt foarte mulţi plecaţi în străinătate şi mă bucur că mulţi vin acasă de sărbătorile de Paşti şi pentru acest festival”, a declarat Costică Oltean.

Pe scena festivalului de la Brădet au urcat în acesta an corul „Tricolorul” al Parohiei oraşului Întorsura Buzăului, corul „Pădurenii” al Căminului Cultural din comuna Barcani, corul „Plai întorsurean” şi formaţia de dansuri „Cununa Carpaţilor” a Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, precum şi interpreta de muzică populară Mariana Deac.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.