ACTUALITATE 16 aprilie 2015

Ministerul Sănătăţii lucrează la o lege a vaccinării

de Covasna Media | 428 vizualizări

Alarmaţi de interesul din ce în ce mai scăzut pe care îl au românii pentru vaccinare, oficialii Ministerului Sănătăţii pregătesc o lege prin care să-i determine pe părinţi să-şi imunizeze copiii. Proiect va fi inspirat din legislaţia în domeniu existentă deja în Germania, Franţa sau Polonia.

Victor Olsavszki, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, a spus că la nivelul întregii Europe se constată o tendință de scădere a numărului vaccinărilor.

OMS consideră că rata de vaccinare ar trebui să fie peste 95%. „Considerăm că dacă sub 95% din populaţie nu e vaccinată, pot apărea epidemii”, a spus reprezentantul organizației la Digi24.

„Pentru România, din datele pe care le are Institutul de Sănătate Publică, rata de vaccinare e cam pe la 93%. Problema e că pe anumite tipuri de vaccinări a scăzut și până la 87%, lucru foarte îngrijorător”, a arătat Victor Olsavszki.

El a amintit că în anii trecuți au existat epidemii de rujeolă sau de rubeolă, care au dus chiar la decesul unor pacienți.

El a adăugat că și în Franța, țară considerată a avea cel mai performant sistem de sănătate din lume, a scăzut rata de vaccinare, în condițiile în care părinții care refuză să-și vaccineze copiii riscă inclusiv să ajungă la închisoare, pe lângă plata unor amenzi.

Victor Olsavszki a arătat că vaccinarea este singura metodă prin care pot fi prevenite unele boli transmisibile, mai ales așa-numitele „boli ale copilăriei”, pe de o parte, iar vaccinurile sunt printre cele mai controlate și reglementate din lume.

„Niciodată nu intră pe piață un vaccin care nu are garanții de siguranță. Sigur că există și efecte adverse, dar acestea trebuie să înscrie sub un prag de unu la mie. Or, dacă punem în balanță ce înseamnă posibilitatea, rară, de a apărea o serie de efecte adverse și ce poate determina infectarea și boala ca atare, atunci categoric câștigul îl are vaccinarea”, a spus el.

„Este singura metodă prin care putem preveni. De ce să lăsăm un copil să sufere? E suficient ca un copil nevaccinat să capete boala și s-o transmită la nevaccinaţi”, a arătat reprezentantul OMS în România.

Victor Olsavszki spune că refuzul unor părinți de a-și vaccina copiii ține de o lipsă de informare corectă.

„Nu întâmplător Ministerul Sănătății a lansat acum această dezbatere, pentru că săptămâna viitoare este săptămâna internațională a vaccinării, pe care toate statele o punctează într-un fel sau altul. Să amintim populației că este o problemă pe care trebuie să o tratăm la modul foarte serios”, a adăugat el.

Oficialul OMS a mai spus că vaccinarea este obligatorie în aproape toate țările europene, iar cei care refuză să-și vaccineze copiii sunt sancționați. El a dat exemplul Ungariei, unde amenzile pot ajunge până la 15.000 de euro, în timp ce în alte țări amenzile sunt de 200-300 de euro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.