ACTUALITATE 16 aprilie 2015

Psiholog gratuit în ţară, nu şi în Covasna

de Mirela Cara Dragu | 755 vizualizări

De luna aceasta, statul decontează şedinţele de psihoterapie, însă în judeţul Covasna lucrurile sunt mai dificile din cauza lipsei de specialişti

Teoretic, începând de luna aceasta, şedinţele de psihoterapie sunt gratuite pentru orice adult sau copil care are nevoie de tratament de specialitate. La nivel conceptual, procedeul este unul simplu: bolnavul obţine trimitere de la medicul de familie către un specialist, în speţă către un psihiatru sau neurolog, iar specialistul trimite bolnavul către un psiholog, în vederea aplicării unui tratament care să îl susţină pe cel medicamentos, prescris de psihiatru.

Printre afecţiunile psihice care ar putea fi decontate se numără depresia, anxietatea şi atacul de panică, unele dintre cele mai frecvente boli înregistrate în ultimii ani la nivel naţional, chiar şi în rândul tinerilor. Pe lângă tratamentele care ţin de psihiatrie, decontate ar mai putea fi serviciile psihoterapeutice în cazul unor probleme care ţin de oncologie medicală, diabet zaharat, nutriţie, boli metabolice şi ORL. Astfel, într-o lume ideală, în care legile ar fi concepute pentru a putea fi aplicate, oamenii ar putea beneficia de tratament gratuit la psiholog, în destul de multe situaţii. În plan concret însă, lucrurile nu sunt la fel de simple.

Practica bate teoria...

Prima problemă este aceea că psihologia şi psihoterapia sunt considerate de CNAS servicii medicale conexe, motiv pentru care psihologii clinicieni nu au dreptul să încheie contracte direct cu instituţiile judeţene ale CNAS, iar serviciile decontate prin sistemul de asigurări de sănătate sunt insuficiente. Astfel, pentru ca gratuitatea în discuţie să devină posibilă, psihologul trebuie să încheie un contract cu un neurolog, un psihiatru sau cu un specialist în ORL, în cazul copiilor cu probleme de logopedie, ori cu un oncolog, în cazul bolnavilor de cancer. Dacă între psihoterapeut şi specialist nu există un contract semnat, posibilitatea de a beneficia gratuit de psiholog devine inexistentă, tot astfel cum legea devine inutilă, pentru că tratamentul nu se decontează. În acest caz, cine vrea psiholog, plăteşte.

„Măsura în sine ar putea fi benefică, dar este complicat pentru medici să încheie contracte şi să trimită rapoarte. În plus, în cadrul şcolilor există cabinete unde se pot rezolva de pildă problemele de logopedie, tot astfel cum există psiholog gratuit şi în cadrul centrelor de dializă. De aceea, pentru noi este aproape inutil să mergem după specialişti să încheiem contracte cu fiecare în parte. Se dau ştiri pompoase în mass-media despre gratuitatea mersului la psiholog, dar de fapt nimic nu este atât de simplu” – ne-a spus psihologul Zoor Richard.

În ceea ce priveşte situaţia în judeţul Covasna, lucrurile sunt mai dificile şi din cauza deficienţei de specialişti. În psihiatrie, de pildă, există trei specialişti în tot judeţul, între care doi în Sfântu Gheorghe şi unul în Târgu Secuiesc. Astfel, cei trei medici ar trebui să gestioneze un număr foarte mare de contracte, în cazul în care psihologii ar iniţia demersul de încheiere a contractului respectiv. „Să mergi să te rogi de specialist să închei contracte e o milogeală. Nu ştiu de ce nu se acceptă semnarea unui contract direct între psiholog şi CNAS. Nu înţeleg de ce această intermediere. În orice caz, până când psihologia nu devine din serviciu medical conex, serviciu medical propriu-zis, nu se va schimba nimic. Trebuie schimbată legislaţia” – a mai spus Zoor Richard.

Preşedintele CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu, a precizat că măsura nu este una nouă. S-au mai adus mici modificări legate de extinderea afecţiunilor, dar condiţiile nu s-au modificat. „Este vorba de servicii conexe ale actului medical. Noi puteam deconta aceste servicii şi în alţi ani, nu e o noutate, dar în judeţul nostru nu s-a întâmplat. Poate pentru că nu sunt încheiate contracte între psihologi şi specialişti. Nouă ne pare rău că nu se poate şi la noi, dar vom mai vedea” – a spus Drăgoiu.

Diferenţa dintre psihiatru şi psiholog

Pentru a putea înţelege mai bine necesitatea colaborării dintre specialiştii în vindecarea bolilor psihice, merită să eliminăm confuziile care apar între psihiatru şi psiholog.

Psihiatrul este absolvent de medicină, care a terminat un rezidenţiat în psihiatrie, deci este medic. El este specialistul care pune diagnosticul şi care prescrie tratamentul în cazul tulburărilor psihice (este vorba despre un tratament medicamentos).

Psihologul este absolvent al Facultăţii de Psihologie (ceea ce nu îl face medic) şi se ocupă cu studiul minţii umane în general. Fiind un domeniu foarte vast şi complex, psihologii nu pot acoperi integral chestiunile care ţin de mintea omului. Astfel, ei sunt obligaţi să se specializeze pe diverse ramuri cum ar fi psihopatologia, care se referă la anomaliile psihologice, psihologia comportamentală, socială, educaţională etc. Psihologul nu pune diagnostic şi nu prescrie tratament, dar poate contribui la evaluarea bolnavilor. Prin completarea studiilor, el poate deveni un psihoterapeut.

În general, psihoterapeutul poate fi atât medic, cât şi psiholog (uneori chiar şi teolog), care a urmat cursuri de formare în psihoterapie şi a practicat psihoterapie supervizată. Un psihiatru poate fi şi psiholog, dar reciproca nu este valabilă. Dacă psihiatrii sunt axaţi pe vindecarea prin intermediul farmacoterapiei (medicamente), psihologii apelează la dialog, consiliere, sugestionare şi ale metode cognitive specifice.

Prin măsura introdusă de lege, chiar dacă ea nu poate fi aplicată în multe zone din ţară, şi după cum am fost informaţi nici în judeţul Covasna, a fost făcut totuşi un prim pas întrucât psihologia a fost inclusă, chiar şi într-o formă sumară, între specializările ale căror servicii medicale pot fi decontate de CNAS.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.