ACTUALITATE 16 aprilie 2015

Supermarketurile ar putea scădea prețurile la carburanți

de Covasna Media | 598 vizualizări

Supermarketurile pot sparge monopolul petroliştilor! Autorităţile au în plan să simplifice înfiinţarea unei benzinării, ca să creeze concurenţă şi să scadă preţurile. Salvarea poate veni de la centrele comerciale. În Franţa, de exemplu, benzinăriile din curtea magazinelor vând jumătate din cantitatea de carburanţi din Hexagon.

În Bucureşti, pe același bulevard, lanţurile de benzinării afişează preţuri care diferă cu un ban. MOL şi Rompetrol vând benzina cu 5 lei şi 66 de bani, iar Petrom cu 5 lei şi 65 de bani. Nu există o concurenţă reală, iar şoferii trebuie să plătească preţul impus.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „Dacă e mai uşor să înfiinţezi o benzinărie, dacă autorizaţiile se iau mai uşor, va creşte concurenţa între benzinării. Ne uităm la o serie de state membre în Uniune unde chiar marile lanţuri de retail vând şi combustibili.”

Franţa şi Marea Britanie conduc în topul ţărilor cu cea mai puternică reţea de benzinării în lanţurile de magazine. În România, situația e diferită.

Autoritatea de concurenţă va cere Guvernului să modifice şi costurile de depozitare şi de comercializare en gros a carburanţilor. Asta va face ca preţurile să poată fi reduse mai uşor. Măsurile ar putea fi aplicate de anul viitor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R, 17 aprilie 2015
mda, o sa fie cu 2 bani mai ieftin poate. daca apare un nou jucator pe piata si vrea sa le strice preturile o sa il inghita de viu. de ce nu e reglementat pretul ca la gaz si curent?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.