ACTUALITATE 19 aprilie 2015

Excursia Interferențe Multiculturale II

de Covasna Media | 476 vizualizări

cracovia 2015 30

După extrem de plăcuta experiență din prima excursie pe traseul Cluj – Oradea – Budapesta – Veszprem, Asociaţia de Tineret Ecou a organizat pentru elevii români și maghiari din Sfântu Gheorghe o a doua excursie din ciclul Interferențe Multiculturale, pe traseul Oradea – Cracovia – Auschwitz – Satu Mare.

Programul a cuprins în prima zi vizitarea unuia dintre cele mai frumoase orașe din țară, Oradea, cu ale sale clădiri recondiționate și care ne-a întimpinat cu o mulțime de magnolii înflorite, iar în ziua a doua am ajuns la Cracovia, după un drum prin Ungaria și Slovacia. O plimbare de seară prin centrul superb al fostei capitale imperiale, iar a doua zi o vizită prelungită prin Castelul Wawel, plus seara prin cartierul evreiesc, au întregit imaginea unui oraș de vis. Această a treia zi a cuprins și deplasarea la Auschwitz-Birkenau, probabil cel mai impresionant loc pentru majoritatea celor prezenți, dar și pentru orice om care trece pe acolo. Greu de exprimat în cuvinte emoțiile simțite când treci pe lângă ororile prezentate acolo, dar cu siguranță este un loc în care ar trebui cu toții să mergem, măcar o dată în viață, deoarece abia atunci are sens sintagma „suntem toți evrei”. M-aș bucura mult dacă vor accepta provocarea mea și fiecare dintre cei prezenți în această excursie se va întoarce cândva, aducând încă una sau mai multe persoane la Auschwitz...

Ultima seară am petrecut-o la Satu Mare, unde am avut ocazia să vedem un spectacol modern la teatrul din localitate, în care protagonistă a fost Alexandra Odoroagă, o tânără din Sfântu Gheorghe, care a debutat, asemeni Andreei Gavriliu, lui Ștefan Lupu și altor tineri talentați din orașul nostru, în trupa de teatru a Asociației de Tineret Ecou.

Atmosfera extrem de degajată, dublarea numărului de nopți față de prima excursie și locuri absolut memorabile au fost ingredientele unei deplasări extrem de reușite, iar frazele scrise de tineri în română și în maghiară în „jurnalul de călătorie”, stau mărturie asupra acestei realități.

„Pe lângă toate minunățiile Cracoviei, cel mai important lucru este că mi-am făcut noi prieteni... P.S. Promit să aduc și alte persoane la Auschwitz.” (Adina)

„Mi-a plăcut programul bine împărțit în această excursie mai altfel decât cele de la școală, în care m-am bucurat că am fost împreună și români și maghiari.” (Marci)

„Această excursie a fost o experiență de neuitat și sunt foarte mulțumit de ea. Cu siguranță voi fi prezent și în alte excursii organizate...” (Rareș)

„Nu pot să am cuvinte negative, pentru că totul a decurs foarte mișto. Sunt foarte fericit că n-am ratat această șansă și abia aștept să mergem în Praga.” (Isti)

Mulțumim pentru parteneriatul constant al Centrului de Cultură din Arcuș și promitem să continuăm la început de iulie, pentru tinerii români și maghiari care cred în multiculturalitate, cu probabil cel mai frumos oraș din lume, capitala imperială prin excelență, Praga!

(Mădălin Guruianu)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.