ACTUALITATE 19 aprilie 2015

Profesorii din Covasna vor primi salariile restante

de Mirela Cara Dragu | 869 vizualizări

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a avut vineri la Sfântu Gheorghe o scurtă întâlnire cu prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, şi cu reprezentanţii presei locale. În cadrul întâlnirii, acesta a transmis asigurări că profesorii care au acţionat în instanţă au şanse reale să beneficieze de drepturile salariale neacordate până în prezent. Astfel, până la sfârşitul anului 2015, cadrele didactice îşi vor primi toţi banii care li se cuvin. „Toţi profesorii care erau din 2008-2009 în sistem, puteau să beneficieze de aceste drepturi salariale. La nivel naţional, 95% dintre profesori au câştigat aceste procese. Bănuiesc că acelaşi procent este şi în judeţul dumneavoastră. Important este să se calculeze corect şi rapid, iar noi să dăm toţi banii restanţi, ca să ne scăpăm de această datorie. În acelaşi timp, pentru cei care nu au fost reprezentaţi în instanţă, este o iniţiativă legislativă care a trecut de Senat, este în Camera Deputaţilor şi s-ar putea ca şi ei să poată beneficia de aceste drepturi – a spus Liviu Pop, care a ţinut să precizeze că nu este vorba despre reducerile salariale cu 25%, din timpul guvernării Boc, ci despre majorările cu 50%, promise de legea ministrului Cristian Adomniţei, în 2009, lege care a fost anulată de guvernul Boc. Din informaţiile transmise de ministrul pentru Dialog Social reiese că profesorii au câştigat aproximativ 12 salarii şi acestea trebuie plătite până la sfârşitul anului.

Ministrul a mai adus în discuţie şi câteva aspecte legate de modificările pe care le va aduce noul cod fiscal în privinţa drepturilor de autor şi a legii privind personalul silvic. El a precizat că în viitorul apropiat se vor aduce îmbunătăţiri simţitoare în aceste două privinţe. Pe de o parte, cei care lucrează cu contract de drept de autor vor şti exact cât au de plătit către stat, fără să mai primească recalculări ulterioare. „Orice cetăţean trebuie să ştie ce are de plătit astăzi şi nu să vină cineva care să-i spună că mai avea de plătit încă o sumă pe care nu a plătit-o în urmă cu un anumit timp – a clarificat Liviu Pop.

Pe de altă parte, conform celor spuse de ministru, există şanse ca pădurarii să nu mai suporte plata pagubelor provocate din furturi de care nu se fac responsabili sau pe care nu le pot preîntâmpina. Ministrul a precizat că va iniţia un dialog social şi pe această temă pentru a identifica exact problemele existente în actualul sistem legislativ şi a depista măsurile care se impun în vederea îmbunătăţirii acestuia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ilyés Ibolya, 19 aprilie 2015
Domnule ministru fost sindicalist, premierul a afirmat la tv ca daca nu se vor plati in invatamant pana pe 27 martie a.c. sumele aferente sem .I.si II, 2016, vor fi blocate conturile citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.