ACTUALITATE 23 aprilie 2015

Au început Zilele Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 673 vizualizări

zilele sfantu gheorghe cover

Sărbătoarea Orașului începe pe 24 aprilie de la ora 19.30 cu un concert de excepție al prestigiosului Cor Național Madrigal, în Biserica „Krisztus Király” de pe strada Fabricii, eveniment organizat în colaborare cu Asociația de Tineret Ecou și în cadrul căruia vor fi prezenți și câteva sute de copii din Sfântu Gheorghe, care vor cânta împreună cu celebrul cor de la București, în cadrul proiectului Cantus Mundi, încasările de pe biletele de intrare urmând să fie folosite pentru susținerea acestui proiect în școlile din municipiu.

Aceeași locație de la Biserica Krisztus Király va găzdui a doua zi, sâmbătă 25 aprilie, de la 19.30, celebrul pianistul maghiar Havasi, iar Teatrul Andrei Mureșanu va prezenta la sediu, de la ora 17, spectacolul „Împreună”, în regia Mirelei Bucur, iar seara de sâmbătă se încheie la Backstage Club, unde, de la ora 21 vom avea o seară de jazz, cu formațiile Session Jazz Band, Snaps Vocal Band și Jimmy Cserkesz cu Luiza Zan.

afis madrigal mic

Apoi vom avea Zilele Filmului Românesc la Zilele Sfântu Gheorghe, cu două dintre cele mai noi și mai premiate producții cinematografice, „De ce eu?” – duminică 26 aprilie și „Aferim!” – luni, 27 aprilie, fiind aduse la Casa de Cultură Municipală „Kónya Adam”. Ambele filme vor avea câte două reprezentații, de la orele 17.30 și 20.00, după ultima urmând discuții libere cu o parte dintre creatorii filmelor, prezenți la Sfântu Gheorghe.

În aceleași zile de duminică și luni vom avea și spectacole de teatru de la teatrele „Figura” din Gheorghieni, „Tomcsa Sandor” din Odorheiu Secuiesc și „Csiki Gergely” din Timișoara, ultimul dintre ele fiind cu subtitrare în limba română.

Marţea viitoare este ziua unei producții independente a Asociației de Tineret Ecou – La belle musique francaise –, la inițiativa profesoarei Monica Opra, cu Orchestra Castellani, formată din 16 instrumentiști ai Filarmonicii Brașov, la care se adaugă colaboratori de excepție, artistul plastic Ramon Grosos, care împreună cu soția sa Andreea vor semna scenografia, Mirela Bucur, regizoarea spectacolului, plus intervențiile vocale ale profesoarei Rozalia Constantin și ale actorului Sebastian Marina. Spectatorii se vor putea delecta cu muzică franțuzească mai veche și mai nouă, majoritatea șlagăre binecunoscute, interpretate cu acompaniament de orchestră live.

Miercuri vom avea concert susținut de Rakas Gergely din „Bach, Vivaldi & co.” în Biserica Unitariană și o seară cu actrița Csakanyi Eszter la Teatrul Tamási Áron, iar joi două spectacole din Cluj, unul de la Opera Maghiară de Stat și unul de la Teatrul Național Maghiar, ambele cu supratitrare în limba română.

Jazz de înaltă clasă la Zilele Sfântu Gheorghe

Asociația de Tineret Ecou este onorată să prezinte un triplu concert de jazz în cea de-a doua seară din cadrul Săptămânii Culturale la Zilele Sfântu Gheorghe din acest an. Clubul Backstage va fi sâmbătă 25 aprilie, de la ora 21, gazda unui spectacol unic, în care muzicieni experimentați și cu mulți ani de concerte, vor oferi o seară deosebită publicului din Sfântu Gheorghe.

saintgeorgejazznight

Trupa Session Jazz Band în frunte cu Cserkesz Béla, cel care a înființat prima formație de jazz din Sf. Gheorghe și tot el a fost inițiatorul proiectului Jazz Kocsma din cadrul Zilelor Sf. Gheorghe va prezenta un concert instrumental cu piese clasice de jazz, standard, dar vor putea fi ascultate și piese contemporane în prelucrarea formației.

Snaps Vocal Band de data aceasta va apărea în formulă vocal-instrumentală, repertoriul pregătit din piesele compozitorului Kirk Franklin (My life, He Reigns) și piesele cunoscute de gospel (Joyful-joyful) în colaborare cu Luiza Zan vor entuziasma publicul de toate vârstele.

Luiza Zan și Jimmy Cserkesz cântă împreună de mai bine de 10 ani. Cei doi au câștigat premiul I cu trupa Slang la Cerbul de Aur din 2004, moment urmat de numeroase concerte la festivaluri, cluburi, evenimente din țară și străinătate. Cei doi artişti se regăsesc pe scena clubului Backstage, pentru un concert de muzică jazz, blues, soul şi funk cu influenţe R&B, care va purta publicul într-o lume îndepărtată, în care visele devin realitate. În concert vor putea fi ascultate piese ca „Sunny” (Marvin Gaye), „Delilah” (Nat King Cole), „Castles Made of Sand” (Jimi Hendrix), precum şi compoziţii originale ale lui Jimmy şi ale Luizei.

Mădălin Guruianu,

Responsabil programe în limba română la Zilele Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.