ACTUALITATE 26 aprilie 2015

6 persoane angajate pe loc la Bursa Locurilor de Muncă

de Mirela Cara Dragu | 544 vizualizări

A fost prima Bursă realizată în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Covasna

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Covasna a organizat vineri la Sala Municipală a Sporturilor prima Bursa Generală a Locurilor de Muncă realizată în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Covasna.

Din cele 1.306 firme contactate, numai 49 au răspuns invitației de a participa la Bursă, iar acestea au oferit în total 434 locuri de muncă. La eveniment au participat 369 de persoane dornice să își găsească un loc de muncă (tineri, șomeri, absolvenți sau în curs de absolvire etc.). Dintre acestea au fost selectate 178 de persoane, iar 6 au primit promisiunea fermă de angajare. Cela șase posturi ocupate pe loc au fost operator mașini cu comandă numerică, electrician auto, mecanic auto, șofer autocamion, zidar și un referent.

„Considerăm că nu am avut o bursă mai rea decât altădată. Ceea ce ne-a surprins este că au participat doar 369 de persoane, dar, dacă ne gândim că în zona municipiului Sfântu Gheorghe, din aproximativ 2.300 de persoane fără loc de muncă, doar 300 sunt cei care sunt în indemnizație și plată, iar foarte mulți dintre aceștia sunt și participanți la cursurile de calificare, atunci am spune că au venit cei care au simțit nevoia, nefiind forțați să vină – ne-a spus directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Majoritatea participanților aflați în căutarea unui loc de muncă a fost constituită din persoane cu studii medii și necalificați, dar, printre acestea, au fost prezente și câteva persoane cu studii superioare – câțiva economiști, un număr mai mare de ingineri și persoane specializate în grafică și design.

Cele mai căutate meserii, în domeniul auto

46 de persoane au participat la Bursă cu scopul de a afla informații cu privire la posibilitatea de a se înscrie la cursuri de calificare în meserii precum inspectori resurse umane, brutar, cofetar și lucrători în comerț. Cele mai căutate meserii de către cei dornici să se angajeze au fost în domeniul auto, construcții și servicii, cu multitudinea de oferte pe acest segment.

O observație interesantă pe care au făcut-o organizatorii a fost aceea că oamenii au avut tendința să le acorde mai multă credibilitate acelor companii care au demonstrat că investesc în marketing. „Am văzut o diferențiere foarte interesantă între angajatori. La câțiva nu s-au prezentat nici măcar muncitori necalificați, iar la alții s-au prezentat mai mulți decât trebuia. Deci pe aceeași schemă de ofertă, la unii s-au prezentat, la alții nu. Credem că există lipsa unei reclame. Unii au venit cu logouri și elemente de identificare foarte penetrante și asta a atras mai mult – ne-a spus directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Observația organizatorilor se confirmă și prin afirmațiile făcute de cei care caută un loc de muncă. „Eu am venit să găsesc ceva de muncă la o firmă serioasă. M-am săturat să lucrez la firme mici. Sunt salarii mici, nu ai concediu și, de multe ori, dacă nu e vânzare, nici banii nu ți-i iei la timp. Așa, la o firmă care se respectă, știi că dacă îți faci bine treaba, se respectă mai mult condițiile de lucru – ne-a mărturisit M.L. în vârstă de 38 de ani.

Un alt aspect care a contat pentru participanții la Bursa Locurilor de Muncă a fost chiar prezența patronilor la standul de prezentare. „Eu am rămas de curând fără un loc de muncă și încerc să mă angajez în altă parte. Ultima oară am fost lucrător comercial și tot asta aș vrea să fac. Am o speranță acum. Am fost la o firmă la care am avut prilejul să vorbesc direct cu patronul și mi s-a părut că ar vrea să mă angajeze. Acum, rămâne să vedem. Mai sunt și alții care vor același loc - ne-a spus o tânără participantă la bursă.

Excedent de muncitori necalificați

Bursa Locurilor de Muncă le oferă participanților șansa de a afla care sunt locurile de muncă disponibile, dar detaliile privind condițiile de lucru și salarizare se discută cu angajatorul numai în cadrul interviurilor. Angajatorii din domeniul asigurărilor au venit cu oferte considerate dezavantajoase în sensul în care oamenii sunt invitați să se alăture echipelor, dar contractul de muncă se face după o perioadă de trei luni. „Aș fi vrut să mă angajez în asigurări, dar mi se pare nesigur. Tocmai mi s-a spus că pot să vin să lucrez, dar că nu mi se încheie contractul de muncă decât după trei luni. Păi ce e asta? Dacă eu lucrez trei luni și nu iau bani, din ce trăiesc? Și de unde știu eu că mă angajează pe urmă? Poate se folosesc de mine și pe urmă caută pe altcineva care să lucreze încă trei luni și tot așa. Nu am încredere – ne-a spus C.S. de 27 de ani.

Organizatorii au constatat că există un excedent la nivelul muncitorilor necalificați. Aceștia au venit la Bursă în număr mare în speranța că își vor găsi un loc de muncă însă cele mai multe dintre ofertele prezentate de companii la acest nivel au fost socotite nesatisfăcătoare. „Excedentul îl avem la munca necalificată. Această muncă presupune ca oamenii să plece din localitate. Se lucrează la drumuri și poduri, se lucrează la căi ferate și se pleacă pentru o săptămână sau mai mult. Se plătește destul de bine, dar când află unde e locul de muncă și că trebuie să plece de acasă, oamenii nu se duc. În Covasna încă se dorește să se lucreze acasă, cât mai aproape de domiciliu – ne-a spus Kelemen Tibor.

Colaborarea dintre cele două instituții organizatoare ale Bursei Locurilor de Muncă va continua și în perioada următoare. În mai puțin de o lună, acestea urmăresc să organizeze o nouă Bursă, de data aceasta cu adresabilitate către persoanele cu studii superioare sau viitorii absolvenți ai facultăților din zonă și nu numai. De asemenea, în partea a doua a anului, este foarte posibil să se organizeze cursuri de calificare, în condițiile în care se vor putea forma grupe de câte 14 sau 28 de persoane, cum prevede regulamentul în cazul acestor cursuri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.