SOCIAL 27 aprilie 2015

Numărul vârstnicilor l-a depăşit oficial pe cel al tinerilor. Consecinţe pe termen mediu şi lung

de Covasna Media | 633 vizualizări

Romania a devenit, oficial, o ţară în care vârstnicii sunt mai mulţi decât tinerii. Pentru prima oară de la Revo­luţie numărul persoanelor peste 65 de ani este mai mare decât al celor sub 15 ani. Sociologii avertizează că, în curând peste jumătate din populaţie va depăşi 50 de ani, ceea ce va fi un dezastru pentru economie şi sistemul de pensii.

Pentru prima oară de la Revo­luţie, numărul românilor trecuţi de 65 de ani îl depăşeşte pe cel al copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani. Aşa arată cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Practic, documentul nu face decât confirme previziunile sumbre ale specialiştilor în demografie. Mai exact, experţii INS atrag atenţia asupra faptului că tot mai puţini sunt românii care au domiciliul în România, iar dintre aceştia cei mai mulţi locuiesc în oraşe, majoritare fiind femeile. Efectele migraţiei, scăderea drastică a natalităţii şi creşterea speranţei de viaţă sunt câteva dintre motivele pentru care raportul între bătrâni şi tineri s-a inversat, se arată într-o analiză publicată de adevarul.ro.

Concret, datele INS arată că dacă la 1 ianuarie 2014 populaţia formată din copiii cu vârste cuprinse între 0 - 14 ani deţinea o pondere mai mare decât cea a adulţilor de peste 65 de ani în totalul populaţiei după domiciliu, la 1 ianuarie 2015 raportul este cu totul altul. Mai exact, în prezent în România sunt 3,4 milioane de bătrâni, în timp ce copiii de până la 14 ani sunt doar 3,3 milioane.

Dând timpul şi mai mult înapoi o să vedem că în 1992, în România trăiau peste 5 milioane de copii de până în 15 ani, în timp ce numărul celor de peste 65 de ani era de 2,5 milioane. Adică aveam 2 copii la fiecare vârstnic. După 23 de ani - numărul copiilor s-a înjumătăţit.

Tendinţa, una specific europeană, are consecinţe pe termen lung asupra întregii societăţi româneşti, atrage atenţia sociologul Mircea Kivu. Acesta este de părere că în conti­nuare tinerii vor pleca la muncă în străinătate, lăsând în urmă părinţi şi bunici bolnavi, care vor deveni o povară pentru sistemul de sănătate. „Procesul de îmbătrânire a populaţiei este mai vechi. Însă el ne afectează acum pentru că numărul contribuabililor e în scădere pe când numărul celor care beneficiază de contribuţii şi ajutoare, fie că vorbim de pensii sau de sănătate, este mai mare. Chiar dacă o astfel de situaţie se întâlneşte şi la nivel european, în ţările dezvoltate procesul este atenuat de imigrare. Sunt români care contribuie cu taxe acolo, care au făcut copii acolo. Situaţia va fi şi mai gravă”, a explicat sociologul Mircea Kivu.

Sistemul public de pensii, îngenunchiat în câţiva ani

Declinul demografic îşi va pune amprenta şi pe sistemul public de pensii, care va deveni nesustenabil. Acest lucru se va întâmpla atunci când populaţia în vârstă de muncă va fi compusă din generaţiile mici născute după anul 1989 şi care vor avea de susţinut economic o populaţie vârstnică numeroasă, provenită din generaţiile dinainte de 1989. La 100 de persoane în vârstă de muncă revin astăzi 25 de persoane vârstnice şi vor fi 52 în anul 2050. Cum vor putea fi susţinute economic aceste persoane?, se întreabă profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.