ACTUALITATE 28 aprilie 2015

Amenzi pentru aruncarea la gunoi a aparatelor electrice și electrocasnice

de Mirela Cara Dragu | 2514 vizualizări

Deşeurile trebuie predate la sistemele de colectare stabilite prin lege

De duminică, persoanele care aleg să arunce la gunoi aparatura electrică și electrocasnică riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei. Noile obligații ale populației sunt stabilite printr-o ordonanță de urgență intrată în vigoare din 26 aprilie, care prevede că persoanele care dețin aparatură electrică și electrocasnică defectă au obligația de a le preda la sistemele de colectare stabilite prin lege. Ele nu pot fi în niciun caz aruncate în spațiile de recoltare a gunoiului menajer.

O.U.G. nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice a fost publicată în Monitorul Oficial din 16 aprilie și are în vedere adoptarea de măsuri pentru protejarea mediului și a sănătății populației prin prevenirea sau reducerea efectelor negative ale generării și gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Documentul normativ prevede, printre altele, că atunci când vând produse noi, distribuitorii de aparatură electrică și electrocasnică sunt obligați să preia gratuit aparatele defecte, în sistemul „unul la unul”. Cu alte cuvinte, când cumpărați un aspirator nou, puteți preda aspiratorul vechi (dacă aveți unul) la magazinul de la care faceți achiziția. Dacă este vorba despre un obiect mai voluminos, precum un aragaz, un frigider sau o mașină de spălat, acestea pot fi ridicate direct de acasă de către firma de la care cumpărați produsul. La acest punct, ar trebui să știți că reprezentanții magazinelor sunt obligați de noua lege să vă furnizeze informațiile corespunzătoare înainte să faceți achiziția.

Spaţii speciale în magazinele de profil

Magazinele de profil din Sfântu Gheorghe sunt pregătite deja să primească aparatele. Ele au spații de depozitare special amenajate în vederea colectării de electrice și electrocasnice, iar angajații cunosc foarte bine procedura ce trebuie urmată în acest caz. „Faptul că oamenii pot aduce la noi aparatura veche nu este ceva nou. Doar că acum legea îi obligă să le recicleze. Acum dacă le aruncă afară, la gunoi, sunt amenzi foarte mari. De exemplu, dacă cineva dorește să ne aducă un aparat defect, dar nu dorește să cumpere unul nou, poate veni cu el la noi. Avem depozitul amenajat special pentru sistemul buy-back. Obiectele le strângem și le trimitem către companiile care preiau și reciclează produsele de acest gen. Ei le dezmembrează ecologic” – ne-a informat Ungvari Zsolt, directorul unui magazin cu profil de electrice și electrocasnice.

Caravane zilnice de colectare în mediul rural

Toți cei care vor să se descotorosească de obiectele electrice și electrocasnice vechi sau defecte pot merge cu acestea la TEGA, în curtea selectivă din Str. Teller Ede (fostă Energiei) nr. 2, zilnic între orele 8:00 – 20:00. „Noi preluăm aparatele și chiar dăm și un bonus care constă în scăderea facturii de salubrizare” – a precizat directorul TEGA, Tóth-Birtan Csaba, care a adăugat că societatea organizează în prezent acțiuni de reciclare și în mediul rural. Acestea constau în organizarea unor caravane zilnice prin care se face colectarea DEEE din casă în casă.

Conform informațiilor primite de la TEGA, din luna ianuarie până în prezent, în Sfântu Gheorghe au fost colectate în total 7.628,4 kg deșeuri electrice și electrocasnice și s-au organizat caravane în Baraolt, Dobârlău, Malnaş, Micfalău, Bixad, Bodoc, Valea Crișului, Arcuș, Chichiş, Ghidfalău, de unde s-a colectat o cantitate de 10.850,8 kg până în data de 24 aprilie.

Pentru unii dintre locuitorii din Sfântu Gheorghe, faptul că legea îi obligă pe oameni să recicleze deșeurile electrice și electrocasnice este considerat drept o măsură necesară și binevenită.Nu știam că acum legea ne obligă la asta. Nu am auzit la televizor, dar mă bucur că se dau amenzi. Ar trebui ca cei de la mediu să fie mult mai duri și să ia măsuri și împotriva despăduririlor masive și împotriva poluării apelor și așa mai departe. Dar e și ăsta un început. Sper să urmeze și alte măsuri de acest gen. Omenirea se poartă de parcă n-ar mai vrea să trăiască decât zece ani de aici înainte” – ne-a spus D.D., un tânăr din municipiu.

Cei care se atașează de obiecte și care au trăit și în alte vremuri sunt de părere că noua lege nu aduce mari avantaje. „Nu vedeți ce repede se defectează obiectele din ziua de azi? Eu am avut înainte un fier de călcat cu talpă grea, care nu s-a stricat decât după 30 de ani. Și atunci mi l-a reparat un văr. Acum iei un fier de călcat și după doi ani vine altul la rând că ăla s-a stricat și nici nu mai poate fi reparat. Nu legi de colectarea deșeurilor ne trebuie nouă. Dacă producătorii ar face aparatură de calitate, lumea n-ar mai avea ce arunca” – a fost de părere o doamnă aflată la cumpărături într-un magazin de profil.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R, 28 aprilie 2015
si daca se gaseste un aparat electrocasnic o sa amendeze toate blocurile deservite de ghena respectiva? sau se pun camera de supraveghere si trebuie sa purtam fiecare tablitze cu CNP-ul?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.