LIFESTYLE 28 aprilie 2015

Răbdarea – secretul care duce la nunta de diamant

de Mirela Cara Dragu | 701 vizualizări

Nunta de aur diamant aprilie 2015 - 05Nunta de aur diamant aprilie 2015 - 04

Pentru Primăria Sfântu Gheorghe a devenit deja o tradiție ca în cadrul Zilelor oraşului să organizeze o sărbătoare a cuplurilor care aniversează nunta de aur (50 de ani de căsnicie) și nunta de diamant (60 de ani de căsnicie). Acest gen de sărbătoare nu se regăsește și în zonele din sudul țării și este o dovadă clară că, în acest spațiu, familia este încă una dintre cele mai respectate valori ale comunității, fiind privită cu considerație atât de cei mai în vârstă, cât și de tinerii care le urmează exemplul.

Îmbrăcați cu haine de sărbătoare, cu fruntea sus și zâmbete emoționate pe fețe, oamenii care în acest an împlinesc zeci de ani de căsnicie s-au adunat marți la Casa Căsătoriilor, unde au fost întâmpinați de primarul Antal Árpád și de un preot catolic.

La eveniment au fost invitate 22 de cupluri dintre care două nu s-au prezentat. Trei cupluri au sărbătorit nunta de diamant, iar celelalte nunta de aur. Dincolo de flori, diplome și pahare cu șampanie, oferite de edilul orașului, atmosfera a fost plină de emoție și bucurie. „Doamnelor și domnilor, vreau să vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația noastră. Pot să vă spun că este cel mai emoționant moment al Zilelor Sfântu Gheorghe. Este important pentru mine ca, de zilele orașului, să vă spun că vă apreciem, că apreciem loialitatea dumneavoastră față de oraș, față de valorile familiei și faptul că în această lume nebună, care se zbate într-o criză morală, dumneavoastră sunteți un exemplu pentru tineri – au fost cuvintele cu care primarul municipiului i-a felicitat pe toți cei care au depășit toate barierele și au reușit să trăiască într-o căsnicie de asemenea durată.

Pentru a destinde atmosfera, Antal Árpád a amintit de un domn premiat în anii trecuți în cadrul aceleiași sărbători, care când a fost întrebat care este secretul unui mariaj așa de lung, a răspuns că la momentul în care s-au căsătorit, el și soția au stabilit că deciziile majore vor fi luate de el, ca bărbat, iar cele minore de ea, în calitate de femeie, dar că, în decursul atâtor ani, nu a trebuit să fie luată niciodată o decizie majoră, așa încât toate deciziile cuplului au fost luate numai de soție.

Între cuplurile care au rezistat atâția ani împreună, s-a aflat și Silvia Blaj, al cărei soț nu a putut-o însoți din cauza unei boli care l-a țintuit la pat. Am întrebat-o pe Silvia Blaj dacă nu i-a fost greu într-o căsnicie de durată așa mare și ce a ajutat-o să reziste atât. „Prin dragoste, toleranță și, iubire, așa am ajuns la acești 60 de ani. Niciodată nu m-am gândit că m-am plictisit de el. Noi suntem familiști convinși. Acum el are 85 de ani. E bolnav și de aceea nu a putut fi alături de mine azi, dar eu tot îi mai fac câte ceva de mâncare ca să-l bucur – ne-a spus ea, adăugând că le recomandă tuturor tinerilor să-și întemeieze o familie pentru că numai așa vor ajunge să se împlinească în viață cu adevărat.

„Secretul este înțelegerea. Și răbdarea! Trebuie să mai lași din orgolii. Trebuie să fii liniștit în toate – ne-a declarat Valeriu Ș. care a adăugat că cele mai frumoase momente de care își amintește din toți anii de căsnicie sunt acelea în care li s-au născut copiii.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.