ACTUALITATE 29 aprilie 2015

Şi tu poţi deveni poliţist!

de Covasna Media | 638 vizualizări

S-a dat startul înscrierilor pentru admiterea în unităţile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne

Poliţistul este cel care veghează permanent pentru liniştea cetăţeanului. E mereu pregătit să intervină, are spirit civic, iar problemele comunităţii sunt şi problemele lui. Poliţistul este omul, este prietenul care „la nevoie se cunoaşte” şi face ca siguranţa şi liniştea publică să fie regula în societate, iar faptele prin care se încalcă acest deziderat să fie sancţionate ferm şi cu intransigenţă, în litera şi spiritul legii.

Opţiunea pentru a urma cursurile unei instituţii de învăţământ a Ministerului Afacerilor Interne conferă o serie de avantaje: învăţământ gratuit la standarde europene, asistenţă medicală permanentă, stimulente financiare, cazare şi masă gratuite. De asemenea, trebuie menţionate sălile de clasă, bazele sportive şi laboratoarele moderne puse la dispoziţia cursanţilor, poligoanele de tragere şi oportunitatea de a fi pregătiţi de specialişti în domeniu, iar la terminarea studiilor absolvenţii semnează un contract pe o perioadă de zece ani cu Poliţia Română.

Lex et honor (Lege şi onoare) – acesta este motto-ul după care poliţiştii îşi desfăşoară activitatea, iar dacă vrei să faci şi tu parte din echipa celor pentru care dreptatea este principiul de bază, atunci vei găsi în continuare informaţiile de care ai nevoie.

1. Numărul de locuri aprobate de conducerea M.A.I., în vederea scoaterii la concurs, pentru sesiunea de admitere 2015, în instituţiile de formare iniţială ale Ministerului Afacerilor Interne:

Academia de Poliţie „Al.I.Cuza” Bucureşti – Facultatea de Poliţie

Specializare – „Ordine şi siguranţă publică”

Durata studiilor de 3 ani

Poliţie – 250 de locuri, din care 10 locuri sunt alocate cetăţenilor români aparţinând altor minorităţi naţionale (5 romi, 3 maghiari, 2 alte minorităţi)

Poliţie de frontieră – 60 de locuri (din care 2 romi, 2 maghiari, 1 alte minorităţi)

Specializare – „Drept”

Durata studiilor de 4 ani

100 de locuri

Şcoala de Agenţi de Poliţie "Vasile Lascăr" Câmpina

Specializarea – Poliţie

Durata studiilor 2 ani 505 locuri, din care se alocă: 5 locuri pentru cetăţenii de etnie romă şi 3 locuri pentru alte minorităţi naţionale

Şcoala de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan" Cluj

Specializarea – Poliţie

Durata studiilor 2 ani 125 de locuri, din care se alocă: 3 locuri romi şi 2 locuri alte minorităţi naţionale

Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" Oradea

Durata studiilor 2 ani 80 de locuri, din care se alocă: 3 locuri romi şi 2 locuri alte minorităţi naţionale

Menţiuni:

• Recrutarea candidaţilor de etnie maghiară pentru Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, se va face exclusiv pentru cei care au susţinut examenul de bacalaureat la limba maternă, limba maghiară;

• Pentru candidaţii de alte etnii, inclusiv romi, dovada apartenenţei la etnia respectivă se realizează prin adeverinţă din partea legal constituite unei organizaţii a minorităţii, din care să rezulte faptul că respectivul candidat face parte din acea etnie (adeverinţa nu atestă calitatea de membru al respectivei organizaţii, ci calitatea de etnic);

• Candidaţii de etnie maghiară care doresc să se înscrie la concursul de admitere organizat de una dintre şcolile postliceale ale Poliţiei Române vor proba apartenenţa la respectiva etnie, prin adeverinţă din partea unei organizaţii a minorităţii, legal constituite, din care să rezulte faptul că respectivul candidat face parte din acea etnie.

• Candidaţii pot opta pentru pentru una sau mai multe instituţii de învăţământ superior sau şcoli postliceale, în măsura în care graficele concursurilor de admitere permit participarea la probele de concurs.

IPJ Covasna recrutează şi candidaţi pentru locurile Ministerului Afacerilor Interne, la instituţiile de învăţământ superior şi postliceal ale Ministerului Apărării Naţionale şi S.R.I. Informaţii privind numărul locurilor alocate, dar şi alte informaţii utile, se regăsesc pe site-ul http://cv.politiaromana.ro/.

2. Condiţiile pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească pentru a participa la concursul de admitere:

a) să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;

b) să cunoască limba română, scris şi vorbit;

c) să fie absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat; dovada absolvirii se face cu diplomă sau adeverinţă din care să rezulte faptul că au susţinut şi promovat examenul de bacalaureat;

d) să aibă vârsta de minim 18 ani împliniţi sau să-i împlinească în cursul anului 2015;

e) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

f) să fie declaraţi apt din punct de vedere medical, fizic şi psihic; verificările privind starea de sănătate medicală, fizică şi psihică vor fi efectuate de structurile de specialitate ale MAI;

g) să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;

h) să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;

i) să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică în ultimii 7 ani;

j) să ia la cunoştinţă de condiţia prevăzută de art.10 alin.(3) din Legea nr. 360/2002   privind Statutul Poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare (candidaţii care au promovat concursul de admitere în instituţiile de învăţământ ale MAI, nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizaţii cu caracter politic);

k) să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege ;

l) să îndeplinească criteriile specifice pentru ocuparea prin concurs a funcţiei publice cu statut special.

Criterii specifice pentru recrutarea candidaţilor:

a) să aibă vârsta de până la 27 de ani, împliniţi în anul participării la concursul de admitere, pentru candidaţii pe locurile destinate formării iniţiale a personalului militar (numai pentru instituţiile de învăţământ ale MapN);

b) să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media generală de minimum 8,00 (opt), cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ liceal în state membre ale U.E.;

c) să nu fi fost exmatriculaţi pentru abateri disciplinare dintr-o instituţie de învăţământ;

d) să aibă înălţimea de minim 1,65m bărbaţii şi 1,60 m femeile; candidaţii pentru instituţiile de formare a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie de frontieră trebuie să aibă înălţimea de minimum 1,60.

3. Probele de concurs:

Concursul de admitere la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza” se organizează şi se desfăşoară într-o singură sesiune, în perioada 19.07 - 02.08.2014 şi are două etape:

Etapa I – eliminatorie se desfăşoară în perioada stabilită de Academia de Poliţie şi cuprinde: contravizita medicală şi verificarea aptitudinilor fizice. La probele eliminatorii nu se admit contestaţii, repetări sau reverificări.

Etapa a II-a constă în proba de evaluare a cunoştinţelor ce se desfăşoară în perioada stabilită de Academia de Poliţie, sub formă de test-grilă din materiile istorie, limba română şi limba străină (engleză, franceză, germană, rusă sau spaniolă – potrivit opţiunii exprimate la înscriere).

În şcolile de agenţi de poliţie ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, concursul de admitere se organizează şi se desfăşoară în perioada 05 - 13.09.2015 şi are, de asemenea, două etape:

Etapa I – eliminatorie: contravizita medicală şi probe de aptitudini fizice. La probele eliminatorii nu se admit contestaţii, repetări sau reverificări

Etapa a II-a care constă în susţinerea probei de evaluare a cunoştinţelor sub formă de test grilă, la meteriile limba română şi limba străină ( engleză sau franceză – potrivit opţiunii la înscriere).

Probele de concurs pentru instituţiile de învăţământ superior ale MapN se desfăşoară conform graficului postat pe site-ul acestora.

Contravizita medicală şi verificarea aptitudinilor fizice a candidaţilor recrutaţi pentru toate instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale pe locurile alocate MAI (academii militare şi şcoli postliceale militare) se realizează în ziua de 07 iulie 2014, ora 08.00, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, str. Jandarmeriei nr. 9 – 11, sector 1, Bucureşti.

4. Cuprinsul dosarelor de recrutare:

Dosarul de recrutare indiferent de instituţia de învăţământ pentru care optează candidatul va cuprinde următoarele documente:

• cererea de înscriere şi CV;

• copii legalizate ale documentelor care atestă nivelul studiilor impuse (pentru candidaţii care provin din promoţiile anterioare) sau adeverinţa eliberată de liceu din care să reiasă faptul că este înscris la sesiunea de bacalaureat 2015 şi copia legalizată după foaia matricolă;

• copii legalizate: certificat de căsătorie, certificat de naştere pentru candidat, soţ/ soţie şi fiecare copil (dacă este cazul);

• autobiografia şi tabelul nominal cu rudele candidatului;

• cazierul judiciar al candidatului;

• fişa medicală tip de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne;

• caracterizarea de la ultimul loc de muncă / şcoală;

• declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptare a condiţiilor de recrutare;

• copii xerox: livret militar, act de identitate, carnet de muncă;

• 3 fotografii tip buletin de identitate;

• două fotografii 9x12cm, color

• declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare

• fişa medicală – tip încadrare în Ministerul Afacerilor Interne.

Cererile de înscriere la concurs vor fi primite de Serviciul resurse umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna, str. Korosi Csoma Sandor, nr. 16, de luni până vineri între orele 12.00 – 15.00, până la data de:

- 29.05.2015 pentru instituţiile de învăţământ superior ale M.A.I., M.Ap.N. şi S.R.I.;

- 29.05.2015 pentru şcolile postliceale ale M.Ap.N. pentru locurile M.A.I.;

- 07.08.2015 pentru şcolile postliceale ale M.A.I.,

Fişele medicale finalizate de către Centrul Medical Judeţean Covasna, împreună cu Dosarele de înscriere la concursul de admitere în instituţiile de învăţământ – sesiunea 2015, vor fi primite de către serviciul resurse umane, astfel:

• Pentru învăţământ universitar în unităţi ale M.A.I., M.Ap.N. şi S.R.I., precum şi pentru şcoli postliceale ale M.Ap.N – până la data de 12.06.2014;

• Pentru şcoli postliceale ale M.A.I. până la data de 21.08.2015.

Candidaţii care optează pentru admiterea într-o instituţie de învăţământ universitar şi care au o a doua opţiune o şcoală de agenţi de poliţie din cadrul I.G.P.R. depun un dosar de recrutare separat cu actele de studii în copie legalizată şi fişa medicală în copie certificată de către lucrătorii de resurse umane prin înscrierea menţiunii „Conform cu originalul”. Totodată, aceştia vor relua întreaga procedură stabilită pentru concursul de admitere – taxă participare, înscriere concurs, susţinere probe eliminatorii - contravizita medicală, probele de verificare a aptitudinilor fizice şi testul de cunoştinţe.

Detalii la Serviciul Resurse Umane – I.P.J. Covasna

Telefon 0267 307 400, interior 21113

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.