ACTUALITATE 5 mai 2015

Totul e să nu ai nevoie de sistemul medical...

de Mirela Cara Dragu | 605 vizualizări

Cazul jurnalistului Áros Károly scoate la iveală neregulile din sistemul sanitar românesc

Directorul medical al Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, dr. Antal Álmos, trage un semnal de alarmă față de felul în care funcţionează sistemul de sănătate în țara noastră, dar și de la noi din județ. Într-o conferință de presă organizată marți, el a vorbit concret despre pericolul la care suntem expuși în caz de urgențe medicale din cauza lipsei de organizare și a unor reglementări clare privind modul de comunicare dintre spitale.

Dr. Antal a vorbit despre cazul reporterului sportiv Áros Károly, care a murit după ce a fost accidentat de o ambulanţă la sfârşitul săptămânii trecute. În cazul acestuia, a fost vorba despre un politraumatism cu hemoragie internă, mai ales la nivelul bazinului unde s-au rupt niște vase mari, ceea ce necesita intervenția unei întregi echipe nu a unui singur medic. Pentru că în ziua respectivă chirurgul cardiolog al Spitalului din Sfântu Gheorghe nu era disponibil, pacientul ar fi trebuit dus la Spitalul Județean Brașov, cu care s-a semnat un parteneriat de transfer, care îl obliga pe acesta să primească victima. Medicii din Braşov au refuzat însă să primească pacientul argumentând că Spitalul din Sf. Gheorghe este unul de urgență, că are chirurg cardiovascular și în plus aparține de Spitalul din Tg. Mureș. „Ei sunt obligați ca în baza protocolului să primească pacientul, iar dacă nu puteau primi pacientul aveau obligația să rezolve mai departe, ceea ce nu au făcut” – a spus managerul Spitalului din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert.

Prin urmare, medicii de la Spitalul de Urgență din municipiul nostru au fost obligați să găsească o soluție de a transporta pacientul la Tg. Mureș. „Transportul la Târgu Mureș s-a realizat prin transport aerian extrem de greu, în urma unor negocieri interminabile între Spitalul Județean Brașov și Spitalul Târgu Mureș. Până la urmă, medicul de la elicopter a sunat pe secretarul de stat de la Interne, pe domnul Arafat, care a intervenit. Asta demonstrează încă o dată disfuncționalitățile grave, interconectarea defectuoasă, neobligativitatea primirii pacienților sau posibilitatea de a refuza oricând un pacient de la un Spital Județean. Depinde cine e la capătul celălalt, e dezorganizat sistemul. Direcțiile de Sănătate Publică nu au atribuții, ministerul a scăpat total din mână” a spus dr. Antal, care nu a avansat însă ideea că fatalitatea cazului este neapărat legată de această întârziere.

Pornind de la acest caz, el a mai arătat că situații similare se pot repeta oricând și a avansat ideea că pacienții sunt discriminați în funcție de posibilităţile financiare, de zona geografică în care se află și de alte criterii similare. „Numai prin relații personale, amenințări, intervenții mai sus se poate uneori trimite un caz la un eșalon superior. Așa rău sistemul n-a funcționat niciodată. Și nu mă refer la colectarea de pe stradă. Trebuie să dai telefoane să te rogi să ți se primească pacienții” – a mai spus medicul Antal.

Ca o concluzie, atât timp cât sistemul nu devine funcțional, tot ce ne rămâne de făcut este să încercăm să ne punem pile sau să sperăm că nu ne vom îmbolnăvi și nu vom fi victimele unor accidente.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.