ACTUALITATE 11 mai 2015

Asociaţiile româneşti reacţionează la propunerea UDMR de redenumire a Centrului cultural din staţiunea Covasna

de Agerpres | 783 vizualizări

Mai multe organizaţii civile româneşti nu sunt de acord cu propunerea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) de schimbare a titulaturii Centrului Cultural din staţiunea Covasna, prin atribuirea unui nume maghiar, pe considerentul că în această localitate trăiesc şi români.

Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu”, în calitate de reprezentant al societăţii civile româneşti din oraşul Covasna, a adresat un memoriu Primăriei prin care îşi exprimă dezacordul faţă de atribuirea denumirii „Ignacz Rozsa” Centrului Cultural Covasna, cerând ca numele acestui edificiu să rămână neschimbat, pentru a nu se crea noi disensiuni între comunitatea românească şi cea maghiară.

„Considerăm propunerea noastră nu numai normală, dar şi benefică pentru afirmarea unui bun spirit de convieţuire între locuitorii oraşului Covasna, pentru promovarea valorilor de bună înţelegere şi prosperitate ale spiritului european. Suntem de părere că Centrul Cultural, deşi este un spaţiu aparţinând Casei de Cultură a oraşului Covasna, aparţine, în sens larg, comunităţii locale, cu specific multietnic şi pluriconfesional, aşadar toţi locuitorii oraşului ar trebui să se regăsească în denumirea acestei instituţii. De asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că oraşul Covasna este o renumită staţiune turistică ce atrage anual peste 25.000 de turişti din ţară şi din străinătate, aceştia fiind potenţiali beneficiari ai actului artistic prezentat pe scena Centrului Cultural Covasna. Având în vedere multiculturalitatea oraşului nostru, activitatea culturală trebuie să se adreseze comunităţilor română şi maghiară, fără niciun fel de diferenţă. Implicit, şi denumirea instituţiilor culturale ar trebui să reflecte acest principiu”, se menţionează în adresa semnată de preşedintele asociaţiei, Ioan Ovidiu Măciucă.

Secretara Primăriei Covasna, Vasilica Enea, a comunicat ONG-urilor că atât propunerea UDMR, cât şi adresele lor au fost înaintate Comisiei judeţene pentru analizarea şi avizarea propunerilor de atribuire de denumiri de pe lângă Prefectura Covasna, menţionând că, fiind vorba despre un proiect de act normativ, au dreptul să solicite organizarea unei dezbateri publice pe această temă şi să participe la şedinţa Consiliului Local în cadrul căreia va fi supus la vot acest proiect.

Poziţiile formulate de membrii societăţii civile româneşti la propunerea de redenumire a Centrului Cultural Covasna vin la scurt timp după ce UDMR s-a opus introducerii numelui dr. Nicolae Teculescu în denumirea Spitalului de Cardiologie „dr. Benedek Géza” din staţiune, această formaţiune adunând aproape 28.000 de semnături pentru înlăturarea numelui Teculescu din titulatura aşezământului medical.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stelian, 12 mai 2015
..."sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic", cum ar spune nenea Iancu!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.