ACTUALITATE 11 mai 2015

Hanna Hoos – o combinație fascinantă de modestie, talent și optimism

de Mirela Cara Dragu | 1381 vizualizări

Hoos Hanna mai 2015

Hanna Hoos este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe și este deja cunoscută în comunitate pentru talentul cu care cântă la vioară. De curând, ea a primit confirmarea talentului cu care este înzestrată, fiind ocupanta locului I al celei de-a XV-a ediții a concursului „Tânărul Instrumentist”, care s-a desfășurat la Brașov, în data de 6 mai.

Hanna nu este doar o violonistă foarte bună, ci și o persoană specială, care cucerește prin simplitate și modestie, dar care surprinde prin profunzimea minții, dată fiind vârsta ei încă fragedă – 19 ani.

Într-o discuție pe care am purtat-o cu ea, în urma succesului de care s-a bucurat, ne-a dezvăluit că prima ei dragoste a fost pianul, dar că, pentru că mama ei a dat-o de mică la vioară, a ajuns în timp să îndrăgească foarte mult acest instrument. „Tot ceea ce vreau este ca prin muzica mea să pot exprima multe lucruri și oamenii care mă ascultă să simtă trăirile și sentimentele pe care eu vreau să le transmit. Dacă o să fac în continuare muzică, vreau ca ăsta să fie țelul” – vorbește Hanna despre visul ei, legat de viitorul alături de „prietena” ei, vioara.

În prezent și-ar dori să exerseze mai mult, dar pentru că se află la sfârșit de liceu, trebuie să se pregătească la mai multe materii și, mai ales, să se asigure că va trece cu bine de examenul de Bacalaureat. Cu toate acestea, Hanna găseşte timp să exerseze în medie două-trei ore pe zi, convinsă fiind că talentul neexersat este o mare pierdere. Nu știe unde va merge mai departe, dar intenționează să urmeze o facultate de profil, de preferință în Brașov. „Eu zic că drumul meu e drumul meu și fiecare are un traseu în viață. Așadar consider că dacă am talentul acesta de la Dumnezeu, El o să aibă grijă până la urmă”, spune Hanna, care nu pare prea îngrijorată de ceea ce ar putea să-i ofere viața de acum înainte.

Deși le este foarte recunoscătoare profesorilor care au ajutat-o, și în mod deosebit profesoarei cu care a lucrat din clasa I, Rodica Șimon, Hanna nu dorește să devină profesoară. Ea vrea să se facă auzită și simte că trebuie să facă oamenii fericiți prin muzica pe care o interpretează.

Firea ei modestă o ajută să accepte cu seninătate ideea de a cânta într-o orchestră, chiar dacă știe că o astfel de formulă nu o poate ajuta să se facă remarcată la nivel individual în fața publicului. „Și orchestra poate transmite multă emoție. Mi-ar plăcea să lucrez și în echipă, și într-o trupă. Egoul meu nu mă împiedică să fac asta”, ne-a spus Hanna.

Tânăra, care vorbește fluent română, maghiară, germană și engleză, este plină de optimism și încredere în sine. Ea se bucură că trăiește la Sfântu Gheorghe, un oraș frumos în care adoră multiculturalitatea.

Referitor la concursul pe care tocmai l-a câștigat, ne-a spus că n-a plecat de acasă convinsă că va câștiga, dar a fost foarte liniștită. A mers cu trenul, a călătorit citind o carte de dragoste și n-a avut emoții. Chiar și ei i-a plăcut propria prestație și crede că s-a descurcat foarte bine. Deși consideră că emoțiile pot fi constructive, la concursul pe care l-a câștigat la Brașov, spune că nu a avut emoții. Acestea au fost înlocuite de bucuria de a cânta la vioara ei dragă.

Stilul ei mai degrabă romantic crede că a fost secretul cu care i-a cucerit pe cei din juriu, iar în privința succesului pe care l-a înregistrat la Brașov, Hanna a transmis mulțumiri tuturor celor care au ajutat-o: „Sunt foarte bucuroasă pentru această noua reușită și mă bucur că pot aduce în sufletele oamenilor izvorul sentimentelor mele prin vioară. Doresc să-i mulțumesc mamei mele pentru susținerea pe care mi-o oferă în fiecare moment, apoi oamenilor, prietenilor care au încredere în mine, profesorilor care m-au învățat și m-au îndrumat până acum și tuturor persoanelor care mă susțin și mă încurajează mereu! Mă înclin cu mulțumiri în fața dumneavoastră! Țin să mulțumesc Compartimentului Tineret Tabere al DJST Covasna pentru sprijinul și susținerea acordate în vederea participării la concursuri și festivaluri, prezența mea acolo fiindu-mi de un real folos. Mulțumesc DJST Covasna și pentru invitația de a participa la evenimentul de închidere a Capitalei Europene de Tineret a II-a Ediție a Galei Naționale a Societății Civile Tinere din România, unde voi susține un micro recital la Casa de Cultură a studenților.”

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.