LIFESTYLE 17 mai 2015

Ce să nu faci când mergi în străinătate: reguli de etichetă esenţiale pentru diferite ţări

de Covasna Media | 596 vizualizări

Sezonul vacanţelor stă să înceapă, la fel şi cel al documentării în privinţa locului ales pentru petrecerea concediului. Nu se cuvine să mergi într-o ţară fără să-i cunoşti obiceiurile, riscând să-ţi atragi antipatia sau, mai rău, vorbe grele din partea localnicilor.

Aşadar, se cuvine să mergi cu temele făcute. Business Insider te ajută în acest sens, oferindu-ţi un mic ghid legat de ce e interzis să faci sau să spui odată ce ai ieşit din ţara ta, călcând pe alte meleaguri.

Norvegia

Odată ajuns în această ţară, vei vedea, la un moment dat (în niciun caz la tot pasul) şi ceva nuditate. Sub nicio formă nu te holba! În Norvegia oamenii sunt relaxaţi în ceea ce priveşte nuditatea. Femeile şi bărbaţii se vor schimba fără jenă pe plajele publice, fără a încerca să se acopere. Se aşteaptă, însă, să nu-i priveşti ţintă.

Să nu ţi se pară o lipsă de politeţe faptul că lumea se adresează pe numele mic. În Norvegia, lumea e foarte degajată şi doar faţă de rege formula de adresare e diferită. Şi despre premier se vorbeşte adesea folosindu-se doar numele mic, fără ca asta să fie o jignire.

Tot în Norvegia nu e indicat să ceri relaţii despre vreo biserică. Majoritatea nu merge la biserică, aşa că întrebarea e oarecum nepotrivită.

Japonia

În Japonia, nu lăsa bacşiş nimănui. Bacşişul pur şi simplu nu face parte din cultura niponă. Nici măcar mărunţişul nu-l lăsa pe tejghea, dacă nu vrei că vânzătorul să alerge după tine!

Când intri în casa cuiva, nu uita să te descalţi, mai ales dacă i-ai văzut pe ceilalţi că procedează astfel. Pantofii nu se scot în afara casei, ci vei vedea o zonă mai joasă, imediat după intrare, rezervată acestei activităţi.

Stăpâneşte-ţi entuziasmul faţă de necunoscuţii niponi! Majoritatea japonezilor, mai ales cei vârstnici, nu vrea să fie îmbrăţişată.

Pe scara rulantă, la Tokio va trebui să staţionezi pe partea stângă, iar la Osaka pe dreapta. Uită-te în jur cu atenţie şi ia exemplu.

Rusia

La fel ca în România, în Rusia nu se oferă buchete de flori „cu soţ”. Un buchet potrivit e format din 3,5 sau 7 flori.

Fără vreo legătură cu cultura ori tradiţiile, însă un sfat util: nu te baza pe cardul de credit. În majoritatea locurilor, plăţile se fac doar cu bani gheaţă.

Că peste tot, opiniile vizavi de guvern sunt împărţite, aşa că nu e o idee bună să critici puterea. Mai bine te abţii de la orice fel de comentarii pe această temă - e sfatul unui rus.

Croaţia

În Croaţia, atenţie mare la ce degete ridici în aer! În niciun caz nu le ridica pe primele trei de la o mână - degetul mare, arătător şi cel mijlociu -, acesta fiind cunoscut ca salutul sârbilor naţionalişti, deloc bine văzut în Croaţia.

Turcia

Odată ajuns în Turcia, abţine-te să faci semnul „ok” folosind primele două degete de la o mână, unindu-le într-un cerc. În această ţară e considerat a fi un semn obscen.

Abţine-te şi de la consumul de alcool; turcii nu prea-l văd cu ochi buni. Un pahar de vin, ocazional, e în regulă, însă în niciun caz nu te îmbăta!

Nu-ţi sufla nasul în public şi nici nu folosi scobitoarea când ai „martori”; sunt gesturi interzise în restaurante, baruri sau cafenele.

India

Dacă ai ajuns în India, abţine-te să-ţi săruţi iubita, pentru că, în unele zone, poţi ajunge chiar la închisoare. Nici să nu atingi pe cineva de sex opus. Până şi îmbrăţişarea sau strângerea mâinii sunt rezervate, în anumite părţi ale ţării, celor de acelaşi sex.

Franţa

Dacă eşti vegetarian, nu e tocmai raiul pentru tine aici. Puţini sunt vegetarieni în Franţa şi cei mai mulţi nici nu înţeleg un astfel de regim.

În plus, când mergi „în vizită”, anunţă înainte.

Germania

Nici măcar în glumă să nu faci salutul nazist. În fiecare an turiştii sunt reţinuţi pentru asta. Mare grijă şi să nu ai pe tine un astfel de simbol.

Tot în Germania, vei fi considerat needucat sau chiar bolnav psihic dacă te holbezi. Nu vei fi bine văzut nici dacă eşti prea prietenos.

În niciun caz nu spune unui german „La mulţi ani” înainte de ziua sa de naştere, pentru că se va teme că ceva rău se va întâmpla, aşa după cum arată o superstiţie locală.

Marea Britanie

Cea mai mare crimă pe care o poţi face aici este să „sari peste rând”. Britanicii cred că pentru asta se poate da pedeapsa capitală.

O altă regulă de bun simţ este să nu întrebi niciodată ce salariu are cineva şi nici să nu inviţi pe cineva acasă, decât dacă îl ştii foarte bine.

În Irlanda, dacă eşti la bar şi cineva oferă un rând la toată lumea, nu fi zgârcit, procedează la fel când îţi vine rândul. Dacă nu-ţi permiţi, poţi spune, fără probleme, că ai un buget pe care trebuie să-l respecţi şi să nu accepţi băutura, astfel încât, apoi, să nu plăteşti un rând pentru toată lumea.

(ziare.com)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.