ACTUALITATE 18 mai 2015

Funcționarii publici se pregătesc să intre în grevă generală

de Mirela Cara Dragu | 486 vizualizări

Sindicatul Național al Funcționarilor Publici, SNFP, a demarat procedura strângerii de semnături pentru declanșarea Grevei Generale. Măsura vine după încheierea primei etape a acțiunilor sindicale care au constat în pichetarea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în luna aprilie, și în organizarea unor mitinguri, în perioada 11-14 mai, când SNFP, în parteneriat cu Federația Columna, a protestat în Piața Victoriei cu un număr de peste 2.000 de sindicaliști, funcționari publici și personal contractual din administrația publică locală și centrală.

Principalele revendicări sunt corectarea discrepanțelor salariale, pe aceleași funcții publice la nivel de instituție și pentru toată administrația publică din România prin modificarea, de către Guvern, a Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, și deblocarea acordării sporurilor specifice, pentru a putea fi creată o ierarhie salarială la nivelul instituției (administrația publică locală), dar și pentru a scoate din zona salariului minim funcționarii publici.

Sindicaliștii solicită, de asemenea, deblocarea acordării tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță pentru funcționarii publici și personalul contractual din administrația publică locală și centrală, solicitare care vine în urma obținerii de către polițiștii locali a normei de hrană de 700 lei lunar.

Pentru ca greva generală să poată fi declanșată este nevoie de 15.000 de semnături, reprezentând jumătate din numărul total de persoane înscrise în sindicat. Președinte SNFP, Sebastian Oprescu, ne-a informat că a comunicat și cu alte organizații care vor să facă grevă de solidarizare pentru a găsi soluții de rezolvare a salarizării din administrația publică locală și centrală. „Pe fond este o problemă de salarizare. Atât timp cât acești oameni nu au dreptul să obțină venituri din alte surse, trebuie să li se plătească un salariu din care să poată trăi, să le ajungă să își achite dările la stat și să trăiască decent, pentru a nu fi tentați să se lase corupți”, a spus Oprescu, care a subliniat că nemulțumirea în rândul funcționarilor din administrația publică este atât de mare, încât nu va fi greu să se strângă cele 15.000 de semnături. Etapa imediat următoare, după strângerea semnăturilor, este stabilirea datei de la care se declanșează greva generală.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.