ACTUALITATE 19 mai 2015

3 din 5 angajatori nu găsesc salariaţii de care au nevoie

de Covasna Media | 511 vizualizări

Posturile cel mai greu de ocupat în România: muncitor calificat, inginer, şofer, manager

61% dintre angajatorii din România spun că nu reuşesc să găsească oamenii potriviţi pentru posturile ofertate, arată studiul anual Manpower privind deficitul de talente, reprezentativ la nivel naţional. Această pondere plasează România pe locul patru în topul ţărilor care întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor vacante din cauza deficitului de talente, după Japonia, Peru şi Hong Kong.

Studiul Manpower a fost făcut pe un eşantion format din 626 de angajatori din toate cele opt regiuni şi principale zece sectoare de activitate din ţară, reprezentativ la nivel naţional. Cerce­tarea are o marjă de eroare de + /- 3,9%, informează Economica.net.

Ponderea angajatorilor români care resimt dificultăţi în ocuparea posturilor ofertate a crescut cu 21 de puncte procentuale faţă de anul trecut, şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani.

Pentru al treilea an consecutiv, angajatorii din România spun că posturile cel mai greu de ocupat sunt cele de meseriaş calificat, inginer, şofer, arată ediţia din acest an a studiului Manpower privind deficitul de talente. Angajatorii din România întâmpină dificultăţi şi în recrutarea managerilor, a personalului IT, a reprezentanţilor de vânzări, a personalului financiar-contabil, a managerilor de vânzări, a personalului pentru hoteluri şi restaurante, şi a muncitorilor necalificaţi.

48% dintre angajatorii din România spun că cea mai importantă cauză a deficitului de talente este lipsa competenţelor tehnice specifice postului (cunoscute drept hard-skills). Totuşi, ponderea angajatorilor care acuză lipsa competenţelor tehnice a candidaţilor a scăzut faţă de cea înregistrată în 2014 (de la 54% în 2014, la 48% în 2015).

37% dintre angajatorii din România spun că numărul candidaţilor potriviţi pentru posturile greu de ocupat este insuficient. Ponderea angajatorilor care invocă numărul insuficient de candidaţi potriviţi din piaţă pentru posturile deschise a urcat cu 7% faţă de cea raportată în 2014.

17% dintre companiile din România spun că nu găsesc oamenii potriviţi pentru unele dintre posturile ofertate, deoarece candidaţii potriviţi pentru aceste poziţii nu acceptă oferta salarială a angajatorilor. Ponderea angajatorilor care invocă acest motiv a urcat de la 11% în 2014, la 17% în 2015.

15% dintre angajatorii din România spun că nu reuşesc să ocupe unele dintre posturile disponibile, din cauza lipsei de experienţă a candidaţilor disponibili pe piaţă. 14% dintre angajatori invocă lipsa abilităţilor interpersonale, de relaţionare şi comunicare (cunoscute drept soft skills) a candidaţilor care întrunesc celelalte criterii de eligibilitate specifice pozi­ţiilor deschise.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.