ACTUALITATE 20 mai 2015

Legea falimentului personal a fost adoptată

de Covasna Media | 505 vizualizări

Legea falimentului personal, care le dă un răgaz timp de cinci ani celor care nu-şi pot plăti ratele, a fost adoptată. Votul final a fost dat astăzi în Camera Deputaţilor. Au fost 309 voturi pentru, niciunul împotrivă şi trei abţineri.

Legea falimentului personal dă un răgaz de cinci ani celor care nu îşi mai pot plăti datoriile şi în acelaşi timp îi fereşte de executarea silită. În tot acest timp, toate cheltuielile personale ale datornicului insolvent, inclusiv facturile la utilităţi, vor fi verificate la sânge de un administrator judiciar, pe baza unui plan aprobat de tribunal.

Sunt principalele prevederi ale proiectului promovat anul trecut de deputata Ana Birchall, aşteptat cu sufletul la gură de 800.000 de români care îşi achită cu greu ratele la credite.

Mai exact, cei care îşi declară insolvenţa vor mai plăti din creditul pe care l-au luat cel puţin 40%. Restul pierderilor, estimate în total la aproape 3,5 miliarde de lei, vor fi asumate de bănci. Nu e de mirare că mediul bancar a reuşit ani de zile să ţină pe loc adoptarea legii. În cele din urmă, bancherii au fost nevoiţi să accepte schimbările.

România era singura ţară din Uniunea Europeană fără o asemenea prevedere, cerută între timp şi de Comisia Europeană, dar respinsă de FMI.

Potrivit proiectului, se califică pentru insolvenţă orice român care are cel puţin două restanţe mai mari de 30 de zile şi care poate dovedi că este incapabil să le plătească.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.