ACTUALITATE 20 mai 2015

O zi liberă pentru analizele copilului

de Covasna Media | 588 vizualizări

Din această vară, părinţii primesc o zi liberă pe an special pentru a-şi duce copiii la medic. Legea, aprobată anul trecut, se va aplica de la 1 iulie. Potrivit acestei legi, angajatorii sunt obligaţi să le dea liber părinţilor, dar nu sunt obligaţi şi să plătească această zi liberă. Părinţii trebuie să facă o cerere cu două săptămâni înainte. Consultaţia o face medicul de familie, care poate indica şi un set de analize suplimentare.

Anual, unul din cinci copii români ajunge la doctor din cauza unei boli infecţioase, a unei afecţiuni respiratorii sau unui accident. Şi cum controlul preventiv nu este o regulă, mai bine de jumătate dintre copii sunt trataţi conform sfaturilor farmaciştilor.

De la 1 iulie, părinţii vor avea dreptul la o zi liberă de la serviciu pentru a face un control de rutină copilului. Ceea ce înseamnă o vizită la medicul de familie, care poate recomanda o serie de analize.

Odată aprobate normele, părintele nu trebuie decât să depună o cerere angajatorului cu 15 zile înainte de vizita la medic. Doctorul îi va da, în schimb, o adeverinţă prin care să certifice că atât controlul, cât şi analizele au fost făcute.

Ziua liberă nesolicitată nu se reportează în următorul an. Familiile cu doi copii primesc tot o singură zi, iar cele care au minimum trei copii vor primi două zile libere.

Legea nu prevede în schimb nicio sancţiune pentru părinţii care nu îşi duc copilul la medic pentru aceste controale preventive.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.