LIFESTYLE 21 mai 2015

Cum afectează fumatul fertilitatea femeilor

de Covasna Media | 501 vizualizări

Fumatul are efecte negative asupra vieţii fertile a unei femei, spun medicii ginecologi, care afirmă că acest viciu duce la instalarea menopauzei cu 5 ani mai devreme decât în mod normal. În plus, şi materialul genetic feminin are de suferit.

Pilulele contraceptive repre­zintă una dintre metodele eficiente de combatere a unei sarcini nedorite. Ginecologii spun că aceste medicamente nu reduc capacitatea fertilă a unei femei. Însă, această metodă de contracepţie nu ar trebui urmată de femeile care fumează, scrie Ştirile ProTv.

Asocierea fumatului cu pilulele contraceptive poate conduce la blocarea unei vene. Se poate întâmpla într-un vas mic, se poate întâmpla însă la nivelul venelor pulmonare, avertizează medicii. Potrivit acestora, femeile care fumează şi iau anticoncepţionale prezintă un risc ridicat să sufere de trombo-embolism pulmonar.

„Partea tristă este că nu ai de unde să ştii dacă vei face sau unde vei face această tromboză. Din păcate, odată ce boala s-a instalat nu mai ai ce să faci”, spune Magdalen Ciobanu, medic primar pneumolog.

Fumatul afectează în mod ne­gativ şi fertilitatea femeilor. Nicotina determină spasme pe toate vasele mici de sânge, pe capilare. Ovarele sunt slab vascularizate fiziologic. În interiorul lor sunt foliculii, capsule care conţin materialul genetic femi­nin. Odată ce vasele de sânge au mişcări spastice, determinate de fumul de ţigară, cantitatea de sânge care ajunge în aceste structuri este infimă. Din acest motiv, celulele reproducătoare feminine vor avea o calitate slabă. Aceasta conduce şi la calitatea slabă a viitorului embrion.

„Se presupune că orice modificare pe care o suferă organismul, pentru că ne expunem la tot felul de noxe, afectează tot organismul, implicit şi ovarul şi celulele reproductive”, spune Diana Cocei, medic primar ginecolog.

Pe de altă parte, rezerva geneti­că cu care se nasc femeile este limi­tată. Există un număr fix de celule reproducătoare feminine, iar numărul lor scade în fiecare lună, în mod normal, prin menstruaţie. Fumatul accelerează pierderea fiziologică. Medicii recomandă fumătoarelor care vor să devină mame să renunţe la acest viciu cu trei luni înainte de a programa o sarcină.

(gandul.info)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.