ACTUALITATE 18 iunie 2015

APM Covasna a decis autorizarea fabricii Schweighofer de la Reci

de Agerpres | 1832 vizualizări

Comisia de Analiză Tehnică constituită la nivelul Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului (APM) Covasna a luat joi decizia de emitere a autorizaţiei de mediu pentru fabrica de prelucrare şi debitare a lemnului construită anul trecut la Reci de concernul austriac Holzindustrie Schweighofer.

Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat că în scurt timp decizia va fi făcută publică pe site-ul instituţiei şi poate fi contestată în termen de 15 zile.

Contrar opozanţilor acestei investiţii, Gheorghe Neagu a menţionat că APM a respectat legea şi a parcurs toate etapele procedurale, lucru confirmat şi de echipele de control. „Noi am judecat după lege, am parcurs toate etapele procedurale, că legea e bună sau e rea, asta nu e treaba noastră. Noi am respectat legea. Ne-au verificat, am avut inspecţii şi controale, chiar şi corpul de control al ministrului Mediului. Fabrica de la Reci e o fabrică de prelucrare şi rindeluire, nu are legătură cu defrişările de pădure. Pădurea nu se păzeşte la poarta fabricii, se păzeşte la poalele pădurii, acolo unde intră hoţul cu toporul şi iese cu căruţa de lemne”, a mai spus Gheorghe Neagu.

Comisia a fost constituită din reprezentanţi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, Gărzii de Mediu Covasna, Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliului Judeţean Covasna şi Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna.

Reprezentanţii mai multor ong-uri de mediu din judeţul Covasna şi din ţară au solicitat public în numeroase rânduri, inclusiv în cursul acestei săptămâni, neautorizarea fabricii de cherestea de la Reci, pe care au denumit-o „abatorul de copaci”, pe considerentul că activitatea acesteia va încuraja continuarea defrişării pădurilor româneşti.

„Dacă fabrica de cherestea de la Reci intră în funcţiune oficial, cei 800 000 metri cubi de brazi prelucraţi vor provoca tăierea a aproximativ 2.971 hectare de pădure în fiecare an”, a afirmat Toro Attila, unul dintre liderii mişcării ecologiste din Sfântu Gheorghe.

Holzindustrie Schweighofer a început în urmă cu un an construirea fabricii de la Reci, care se întinde pe mai multe zeci de hectare. Investiţia a generat încă de la început reacţii de protest din partea mai multor organizaţii nonguvernamentale care au afirmat că fabrica va afecta mediul înconjurător, va distruge pădurile din judeţ, va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului şi va avea efecte dezastruoase asupra Rezervaţiei naturale 'Mestecănişul' de la Reci, precum şi asupra turismului din zonă. Printre cele mai vehemente se numără Asociaţia Bankwatch Romania din Bucureşti şi Asociaţia Neuer Weg din Făgăraş care au acuzat ilegalităţi la această fabrică şi au acţionat în judecată concernul austriac şi instituţiile care au avizat construcţia.

Au fost, însă, şi voci din sfera publică şi civilă care şi-au exprimat deschis sprijinul pentru investiţia de la Reci, pe considerentul că va contribui la crearea câtorva sute de noi locuri de muncă.

Concernul austriac mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră, la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti, iar cea mai mare parte din cherestea este exportată pe piaţa asiatică, îndeosebi în Japonia.

În ultimele luni în judeţul Covasna şi în alte judeţe din ţară au fost organizate periodic mitinguri de protest împotriva 'despăduririlor abuzive' şi concernului austriac menţionat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Gigi, 20 iunie 2015
Demisia Gheorghe Neagu, aici nu vorbim de lege, ci de onoare patriotism daca stii ce-i aia
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.