ACTUALITATE 22 iunie 2015

EDITORIAL. Bă, eşti prost?!

de Dumitru Manolăchescu | 545 vizualizări

Aş fi vrut să-l lăsăm în plata... turcilor pe Victor Ponta, să ne limpezim puţin sufletele departe de minciunile şi manipulările pontiste. Dar nu ne lasă să răsuflăm liber nici măcar când stă cu piciorul atârnat de tavan într-un spital din Turcia. De-acolo, de la turcii ăştia care s-au civilizat forţat de la Mircea şi Baiazid încoace, Ponta scrie scrisori de dragoste veşnică norodului pesedist: „Vom reduce TVA-ul la 19% şi vom ieftini preţurile la medicamente cu 20%. Putem face toate astea pentru că guvernarea merge bine”.

Nu cred în darurile grecilor, nici în generozitatea turcilor, dar nici în promisiunile unui premier îngenuncheat. Şi bine fac. Va reduce TVA la 19%, aşa cum vor liberalii? Şi-ar reduce şi numărul la pantofi, cu riscul să meargă desculţ, doar-doar va mai salva ceva din voturile care nu mai ajung la el. Dar încă o dată omul ăsta nu e cinstit cu poporul lui când spune că preţurile medicamentelor vor scădea pentru că guvernarea merge bine. De fapt, guvernarea lui Ponta e şchioapă rău, e ţinută-n cârje populiste şi ameninţă serios stabilitatea macroeconomică după cele două „episoade” electorale de anul viitor – dacă va ţine până atunci.

Am aflat, citind opiniile unui medic-ziarist, de ce vor scădea preţurile medicamentelor: de frică, Victoraş, nu de bună guvernare! Preţurile astea trebuiau să scadă încă din 2009, după un ordin dat de-un ministru pesedist, Ion Bazac îl chema. Iată cum suna ordinul ăsta, dat în concordanţă cu nişte directive UE: „Preţul unui medicament compensat în România se fixează la nivelul celui mai mic preţ al aceluiaşi medicament dintr-una din cele 12 ţări ale UE la care se raportează România”. Practic, producătorii de medicamente trebuiau să scadă anual preţurile în funcţie de scăderile de preţ din ţările UE. Numai că ordinul ăla n-a fost respectat de nici un ministru sau prim-ministru, indiferent de partidul care guverna. Cauza? Reacţia producătorilor de medicamente, cărora li s-a impus o taxă clawback după crunte bătălii şi nimeni n-a mai riscat, apoi, un nou război cu această „mafie” . Tu, Victore, ştiai foarte bine în 2012 despre ce-i vorba, la începutul acestui an ai şi recunoscut (mai greşeşti uneori...) că ar fi trebuit să scazi preţurile demult... N-ai făcut-o pentru că sunt interese mari la mijloc, „jocul” te-a depăşit şi-ai tot amânat. Acum te lauzi cu ceva care trebuia să se-ntâmple încă din 2009. Sigur, nu eşti singurul vinovat, toţi miniştrii Sănătăţii din 2009 încoace s-au făcut părtaşi la scumpirea continuă şi fără motiv a medicamentelor. Şi liberalul Nicolăescu, dar şi toţi miniştrii pesedişti, printre care şi actualul ministru Bănicioiu, care se face că nu ştie nimic.

E doar un exemplu din multele care se pot da în legătură cu mitomania premierului Ponta. Mitomanie ce va căpăta forme de-a dreptul periculoase la sfârşit de 2015 şi în cursul anului viitor. Crezându-se de neînlocuit şi veşnicit în „buna guvernare” pesedistă, Victor Ponta va uza de tot armamentul din dotare pentru a rămâne premier: pomeni electorale, ordonanţe de urgenţă pe placul „prostimii”, jocuri politice care vor fi cu greu înghiţite de partenerii noştri externi. De ce toate astea? Pentru că aşa se-ntâmplă cu lipitorile, nu pot fi date jos de pe trupul pe care-l parazitează decât cu mijloace dure şi dureroase. Un politician care nu înţelege când şi de ce trebuie să plece dintr-o funcţie, oricât de înaltă ar fi ea, este o lipitoare clasică. Una care e în stare să spună orice pentru a-şi justifica acţiunile. De pildă, e în stare să spună că nu s-a operat în ţară pentru a nu fi obligat să „ocupe” un etaj întreg al spitalului, „aşa cum a făcut soţia ambasadorului Olandei”, care a preferat să se opereze într-un spital din Bucureşti. Altă minciună, soţia ambasadorului olandez a stat împreună cu altă pacientă într-un salon, nici vorbă să se izoleze pentru ea un etaj întreg... Cui foloseşte să minţi ca prostul, la nesfârşit?!

Şi totuşi, Ponta nu va pleca prea uşor din fruntea guvernului. Iată şi motivul: „Poate să fure, să mintă, să facă ce vrea, nu ne pasă, tot ce contează e poporul, dacă ne dă şi nouă cât de puţin îl vom vota, dacă taie vreo pensie în afară de cea a lui Băsescu, Udrea, Boc îl vom da jos”... Am crezut că am halucinaţii citind textul ăsta, o postare la articolul medicului-ziarist despre minciunile lui Ponta. Nu erau vedenii, însă, era cruda realitate şi cred că nu-i deloc singurul care gândeşte aşa. Iată ce-am mai citit la acest sfârşit de săptămână, de data asta fiind vorba de un comentariu la „Scrisoare către Antena 3” de pe www.covasnamedia.ro: „Eu sunt perfect convins că orentarea comunistă va învinge cât de curând... e singura şansă pentru desfinţarea exploatări omului de către om...Pentru mine democraţiea e demagogie goală, ceva care are putred în interior... te învaţă doar să furi de la cel de lângă tine... În democraţiea noastră exzistă o singură lege: legea banului, nu puterea poporului. E grea democraţiea pentru noi”. Omul care gândeşte şi scrie aşa semnează Ilie Popa, iar pentru el, şi pentru atâţia alţii ca el, democraţia e demagogie goală, la fel de goală ca gramatica lui. Tot ce contează e poporul... Dacă ne dau şi nouă ceva, o bucată de pâine mucegăită acolo, pot să fure cât şi ce vor, noi tot îi vom vota! Vorba lui Firicel din „Las Fierbinţi”: bă, eşti prost?!

Pe votanţii ăştia ai lui Ponta şi-ai „bunei guvernări” pesediste îi anunţ că Partidul Comunist Român este cel mai recent partid înfiinţat în România, după vreo 20 de ani de încercări eşuate. PCR a fost acceptat de Tribunal, aşa că preşedintele lui, Constantin Rotaru, un nostalgic vâlcean, şi-a văzut visul cu ochii după ce-a luat la alegerile prezidenţiale din 2014 abia 29.000 de voturi... Bucuraţi-vă, poporeni care vă mulţumiţi cu atât de puţin, aveţi o nouă şansă: puterea poporului în recent înfiinţatul Partid Comunist! Că democraţia, orice s-ar spune, e o treabă complicată şi mult prea grea pentru prostimea învăţată să i se dea... Dacă nu vreţi PCR, votaţi PSD, tot de-acolo e!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.