ACTUALITATE 25 iunie 2015

Trăieşte-ţi viaţa fără droguri! Astăzi este Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri

de Covasna Media | 866 vizualizări

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna sărbătorește în fiecare an în data 26 iunie Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri.

Începând cu anul 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri.

An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu.

Tema UNODC pentru Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri de anul acesta are ca mesaj: „Trăieşte-ţi viaţa fără droguri!”.

Medicii, psihologii şi asistenţii sociali ai ANA atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun persoanele care consumă droguri: infecţii grave (HIV, HVC, HVB, TBC etc.), infarct sau hemoragii cerebrale, deces, abandon şcolar, degradarea relaţiilor sociale, pierderea locului de muncă, infracţionalitate etc.

Astfel, specialiştii antidrog cu efortul conjugat al partenerilor și-au orientat direcțiile de acțiune către comunitatea locală întrucât aceasta are un rol proactiv în abordarea atât de dinamică și complexă a fenomenului consumului şi traficului ilicit de droguri.

La nivel teritorial, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna va desfăşura activităţi de informare, conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la problematica drogurilor în România, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile şi consecinţele nocive ale consumului şi traficului de stupefiante:

„Statuile vii” – activitate ce se va desfășura cu sprijinul Uniunii Artiștilor din Transilvania – Apărarea Interesului Social și a trupei de actori a Teatrului „Osonó”, în zona magazinului Șugaș, fiind considerată o arteră circulată a orașului pentru ca acțiunea să aibă impactul scontat. În cadrul acțiunii vor fi colectate mesaje ce conțin opinii ale cetăţenilor mun. Sfântu Gheorghe cu privire la fenomenul consumului de droguri cu ajutorul materialelor de recuzită – pălării, umbrele etc., de către trupa de teatru costumată în statui vii și care va mima mesajul transmis.

Împreună pentru o comunitate sănătoasă – acțiunea se va desfășura în parteneriat cu Uniunea Artiștilor din Transilvania – Apărarea Interesului Social, Palatul Copiilor – Trupa de dans modern și Direcția de Sănătate Publică Covasna, în Gara CFR Sfântu Gheorghe. Trupa de dans modern va susține un minispectacol pe peronul din fața gării pentru a atrage atenția călătorilor cu privire la activitatea de panotaj ce se va realiza în incinta gării. Pe suportul de hârtie sub formă de mâini vor fi scrise opiniile călătorilor referitoare la consumul de droguri, la final formându-se un cerc-simbol al solidarității în lupta antidrog din machetele de hârtie sub formă de mâini, cerc în interiorul căruia va fi afișat logo-ul campaniei naționale „Trăieşte-ţi viaţa fără droguri!”.

Viața are prioritate! Tu ce alegi? – Realizarea unei secţiuni cu caracter informativ, cu informaţii generale privind efectele, riscurile şi consecinţele negative ale consumului de droguri precum şi promovarea serviciilor CPECA Covasna în reţeaua video cu circuit închis a gării Sfântu Gheorghe adresată călătorilor CFR care vor primi materiale de informare cu caracter preventiv antidrog. Această activitate reprezintă etapă a campaniei locale de prevenire a consumului de droguri în comunitate „Viața are prioritate! Tu ce alegi?”, realizată în parteneriat cu Biroul Județean de Poliție Transporturi Covasna și Stația Infrastructură Feroviară CFR Sfântu Gheorghe;

• Înmânarea scrisorilor de mulțumire din partea conducerii Agenției Naționale Antidrog voluntarilor antidrog implicați, fiind considerați o resursă umană importantă în demersurile preventive antidrog.

Activitățile planificate de către specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna în data de 26 iunie între orele 13.00-16.00 se vor desfășura sub rezerva prognozei meteo favorabile.

Coordonator CPECA Covasna,

Insp.spec.administrație publică Liliana Lazea    

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.